Menü

Mit árulnak el rólunk a körmeink?

Talán kevesen tudják, hogy a körmeink árulkodhatnak általános egészségi állapotunkról. Egy fehér folt a körmökön, egy hullámzó felszín, esetleg duzzanat mind arra utalnak, hogy valamilyen egészségügyi problémánk van. A körmök jeleznek, vegyük észre!

A körmeinken lévő elváltozások utalhatnak például máj-, vese vagy akár szívproblémára is, ezért mindenképpen érdemes odafigyelnünk rájuk! Melyek azok a tünetek, melyek valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet?

Az átlagosnál halványabb körmök olyan betegségekre is utalhatnak, mint a vérszegénység, szívelégtelenség, májbetegség vagy alultápláltság.

A fehér színű, illetve a sárgás körmök májproblémákra, pl. hepatitis-re utalhatnak.

A sárga körmök hátterében állhat sokszor gombás fertőzés is, melynek során a körmök megvastagodhatnak és megkeményedhetnek.

Becslések szerint a lakosságnak mintegy 3%-a szenved ebben a fajta köröm-rendellenességben. Kezelés hiányában a gombás fertőzés tovább terjedhet. Az egyszerűbb, csupán egy körmöt érintő fertőzések jól kezelhetők gombaölő krémmel, illetve hasonló hatóanyagot tartalmazó körömlakkal.

Ha kékessé válnak a körmeink, akkor az azt jelzi, hogy testünk nem kap elég oxigént. Tüdőgyulladásra érdemes gyanakodni.

A hullámos felszínű körmök ízületi gyulladást mutathatnak, ha repedeznek, akkor pedig pajzsmirigybetegségre gyanakodhatunk.

Vashiány következtében is törékennyé, repedezetté, színtelenné válhatnak a körmök, súlyosabb esetben kanálszerűen meggörbülhetnek.

A sötét vonalak a köröm alatt melanomára utalhatnak, ezért ezzel a tünettel minél előbb tanácsos orvoshoz fordulni!

A körömrágás azon túl, hogy illetlen szokás, tartós szorongás, vagy rögeszmés betegségek esetén jelentkezik, orvossal kell beszélni erről.

Sokak életét keseírti meg a benőtt lábujjköröm, melyet jellemzően szűk cipők okozhatnak, nagyon fájdalmas lehet és megfelelő kezelés nélkül elfertőződhet, gennyes hólyagok jelenhetnek meg, ezért ennek kezelése mindenképp szükséges és szakértelmet kíván.

A körömágy gyulladása igen kellemetlen és fájdalmas, ekkor a köröm tövében vagy oldalán lévő bőr begyulladásáról van szó. Baktériumfertőzés okozhatja.

A körömágygyulladás kezelése történhet gombaölő hatású krémekkel vagy antibiotikumokkal.

A körmök elváltozásai nem minden esetben jelentenek súlyos betegséget, nem kell megijedni, ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk, azonban mindenképp vizsgáltassuk ki, forduljunk vele orvoshoz a megelőzés érdekében.

Fejfájás típusai és okai

A lakosság fele rendszeresen küzd valamilyen típusú fejfájással, a kísérő tünetekről nem is beszélve.

Pajzsmirigybetegség és a koffein

Általánosságban elmondható, hogy sok kávét, teát iszunk, sok koffeint fogyasztunk, különösen a fiatalabb korosztály veszi energiaitalok, szénsavas üdítők formájában. Bizonyos betegségek esetén, - mint például a pajzsmirigyproblémák – fokozott óvatosságra intenek.

Alacsony tesztoszteron szint nőknél?

A tesztoszteronnal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. A nők tesztoszteron szintje szintén változik egész életükön keresztül, a menstruációs ciklusaik alatt, sőt különböző napszakokban is más értékeket mérhetnénk.

A bőr legfontosabb támogatói

Minden vitaminnak fontos szerep jut egészségünk szempontjából, ám néhánynak kiemelt szerepe van bőrünk egészségének megőrzésében.

Horkolás: ártalmatlan, vagy aggasztó?

A horkolás egy gyakori, kellemetlen hangjelenség, melynek hangereje és rendszeressége igen változó. Ártalmatlan dolog az éjszakai légzéskimaradás, vagy egészségügyi problémákat, betegségeket jelez? Erre keresünk választ.