Menü

Mit árulnak el rólunk a körmeink?

Talán kevesen tudják, hogy a körmeink árulkodhatnak általános egészségi állapotunkról. Egy fehér folt a körmökön, egy hullámzó felszín, esetleg duzzanat mind arra utalnak, hogy valamilyen egészségügyi problémánk van. A körmök jeleznek, vegyük észre!

A körmeinken lévő elváltozások utalhatnak például máj-, vese vagy akár szívproblémára is, ezért mindenképpen érdemes odafigyelnünk rájuk! Melyek azok a tünetek, melyek valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet?

Az átlagosnál halványabb körmök olyan betegségekre is utalhatnak, mint a vérszegénység, szívelégtelenség, májbetegség vagy alultápláltság.

A fehér színű, illetve a sárgás körmök májproblémákra, pl. hepatitis-re utalhatnak.

A sárga körmök hátterében állhat sokszor gombás fertőzés is, melynek során a körmök megvastagodhatnak és megkeményedhetnek.

Becslések szerint a lakosságnak mintegy 3%-a szenved ebben a fajta köröm-rendellenességben. Kezelés hiányában a gombás fertőzés tovább terjedhet. Az egyszerűbb, csupán egy körmöt érintő fertőzések jól kezelhetők gombaölő krémmel, illetve hasonló hatóanyagot tartalmazó körömlakkal.

Ha kékessé válnak a körmeink, akkor az azt jelzi, hogy testünk nem kap elég oxigént. Tüdőgyulladásra érdemes gyanakodni.

A hullámos felszínű körmök ízületi gyulladást mutathatnak, ha repedeznek, akkor pedig pajzsmirigybetegségre gyanakodhatunk.

Vashiány következtében is törékennyé, repedezetté, színtelenné válhatnak a körmök, súlyosabb esetben kanálszerűen meggörbülhetnek.

A sötét vonalak a köröm alatt melanomára utalhatnak, ezért ezzel a tünettel minél előbb tanácsos orvoshoz fordulni!

A körömrágás azon túl, hogy illetlen szokás, tartós szorongás, vagy rögeszmés betegségek esetén jelentkezik, orvossal kell beszélni erről.

Sokak életét keseírti meg a benőtt lábujjköröm, melyet jellemzően szűk cipők okozhatnak, nagyon fájdalmas lehet és megfelelő kezelés nélkül elfertőződhet, gennyes hólyagok jelenhetnek meg, ezért ennek kezelése mindenképp szükséges és szakértelmet kíván.

A körömágy gyulladása igen kellemetlen és fájdalmas, ekkor a köröm tövében vagy oldalán lévő bőr begyulladásáról van szó. Baktériumfertőzés okozhatja.

A körömágygyulladás kezelése történhet gombaölő hatású krémekkel vagy antibiotikumokkal.

A körmök elváltozásai nem minden esetben jelentenek súlyos betegséget, nem kell megijedni, ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk, azonban mindenképp vizsgáltassuk ki, forduljunk vele orvoshoz a megelőzés érdekében.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.