Menü

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Bár a hagyományos fogkefék még napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek, sok szakember szerint az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb a fogak és szájüreg tisztántartásában. Az első sörtés fogkefét Kínában készítették és szőrből készült, egészen pontosan vaddisznószőrből. Ezeket egy bambuszdarabra vagy csontra erősítették, amivel hasonló funkciót látott el, mint a napjainkban is használatos hagyományos fogkefe. Az első elektromos fogkefe meglepő, de már 1959-ben piacra került. Ezekből ma már létezik cserélhető fejű és fix, de lehetőség van alternatív szájhigiéniás termékek használatára is, mint például az interdentális fogkefe, az ujjra húzható fogkefe, valamint a rágható fogkefe.

Korábbi felmérések alapján nem bizonyult hatékonyabbnak az elektromos fogkefe a hagyományosnál, ezt pedig azzal magyarázzák, hogy a fogmosás hatékonysága valójában a technikán múlik. Ezzel az eredménnyel azonban ellentétes sok szakember véleménye – valamint a tapasztalatok is -, miszerint az elektromos fogkefe használatával sokkal kevesebb fogkő alakul ki, valamint általánosan tisztábbnak érződnek a fogak. Természetesen itt sem elhanyagolható a megfelelő technika, azonban a mai készülékek közül már sok 3D-s fogtérképpel van felszerelve, ami azt jelenti, hogy valós időben nézi a fogmosást és jelez, ha kihagytunk egy részt vagy alaposabb mosásra van szükség bizonyos területeken. Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy az elektromos fogkefe használata hatékonyabbnak tűnhet.

A hagyományos fogkefék közt is bőséges választék áll rendelkezésre. Különböző nyelv- és ínytisztító sörtékkel felszerelt, recés, gumis, aktív szenes és még sok más fajta fogkefe kapható, mindenkinek az egyéni igényeire szabva. Megfelelő technikával ez is lehet épp oly hatékony, mint az elektromos fogkefe, valamint nagy előnye, hogy olcsó és nem szükséges hozzá energiaforrás. Fontos azonban, hogy megfelelő keménységű legyen a sörtéje a fogkefének, mivel, ha túl puha, nem távolítja el megfelelően a lepedéket, azonban a túl kemény sörtéjű sem szerencsés, mivel könnyen árthatunk vele a fogínynek és a fogzománcnak.

Bár az elektromos fogkefék mára széles körben elterjedtek és nem számítanak luxuscikknek, kétségkívül magasabb árfekvésű kategória, mint a hagyományos társai. Az elektromos fogkefe fejét is cserélni kell bizonyos időközönként, valamint áramot is használunk, amikor töltjük – kivéve az elemes modelleket –. ám ha hosszú távon jobb szájhigiéniát érhetünk el vele és megspórolhatjuk a fogorvosi költséget, talán érdemesebb váltani, ha lehetőségünk van rá.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.