Menü

Természetes őszi vitaminforrás a körte

Nem csak ízletes őszi gyümölcs, de számos egészségügyi hatása is ismert. Méltatlanul elhanyagoljuk, pedig idénygyümölcs volta miatt az egyik legjobb választás lehet a hűvösebb időben. Bár az alma valamiért sokkal népszerűbb, a körtének is ismerjük legalább 30 fajtáját. Ezek különböző színűek, méretűek és édességük is változó, ám mind jót tesz egészségünknek. Érdekesség, hogy a középkorban azt gondolták, mérgező, így csak főzve fogyasztották, ám az 1600-as évek végére ez megváltozott és épp ellenkezőleg; királyi ínyencséggé vált.

Széles körben elterjedt, egészen Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig mindenhol megterem. Közepes méretű faféle, legtöbbjük lombhullató, de néhány ázsiai örökzöld faj is ismert. Termése almatermés, szaporítása is az almáéhoz hasonló. Jellegzetes sejtjei a kősejtek, melyeket, aki már evett körtét, biztosan érzett ropogni a foga alatt.

Magas vitamintartalma van, például rengeteg A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, valamint ásványi anyagokban is bővelkedik. Magas kalcium, magnézium, vas és kálium tartalma van, valamint antioxidánsokban és rostban gazdag. Ezen tulajdonságai miatt jó hatással van a bélrendszer egészséges működésére, mivel a benne található rost, vagyis a pektin segíti a bélműködést és lazítja a székletet.

Gyulladáscsökkentő hatással is bír a már említett antioxidáns tartalma miatt, egészen pontosan a quercetin nevű anyag található benne, valamint megköti a koleszterint, ezáltal pedig a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Mivel a koleszterinszint csökkentésével hozzájárul az erek egészségéhez, így a vérnyomásra is jó hatással van.

Akár a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma és magas a víztartalma, valamint a fentebb is említett rostoknak köszönhetően fokozza a bélmozgást és segít a kiegyensúlyozott emésztés fenntartásában.

Érdemes tudni, hogy a körte képes utólag is megérni, tehát ha nagyobb mennyiséget tervezünk vásárolni, érdemes az éretlenek közül válogatni, így sokkal tovább fogyasztható. Ezzel együtt az is fontos, hogy ha valamelyik penészes lesz, azt tegyük külön, mivel könnyen megrohadhat tőle a többi, még nem penészes darab is.

Tároljuk száraz, hűvös helyen, valamint, ha papírba csomagoljuk a körtéket egyenként, még tovább eltartható. Készíthető belőle kompót, lekvár, jam, smoothie de akár húsok mellé is tehetjük, sütve és párolva is nagyon finom, kifejezetten sertéshez és vadhúsokhoz ajánlják. Reggeliként is kiváló, zabkásával fogyasztva kifejezetten gyomor- és bélbarát.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.