Menü

Természetes őszi vitaminforrás a körte

Nem csak ízletes őszi gyümölcs, de számos egészségügyi hatása is ismert. Méltatlanul elhanyagoljuk, pedig idénygyümölcs volta miatt az egyik legjobb választás lehet a hűvösebb időben. Bár az alma valamiért sokkal népszerűbb, a körtének is ismerjük legalább 30 fajtáját. Ezek különböző színűek, méretűek és édességük is változó, ám mind jót tesz egészségünknek. Érdekesség, hogy a középkorban azt gondolták, mérgező, így csak főzve fogyasztották, ám az 1600-as évek végére ez megváltozott és épp ellenkezőleg; királyi ínyencséggé vált.

Széles körben elterjedt, egészen Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig mindenhol megterem. Közepes méretű faféle, legtöbbjük lombhullató, de néhány ázsiai örökzöld faj is ismert. Termése almatermés, szaporítása is az almáéhoz hasonló. Jellegzetes sejtjei a kősejtek, melyeket, aki már evett körtét, biztosan érzett ropogni a foga alatt.

Magas vitamintartalma van, például rengeteg A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, valamint ásványi anyagokban is bővelkedik. Magas kalcium, magnézium, vas és kálium tartalma van, valamint antioxidánsokban és rostban gazdag. Ezen tulajdonságai miatt jó hatással van a bélrendszer egészséges működésére, mivel a benne található rost, vagyis a pektin segíti a bélműködést és lazítja a székletet.

Gyulladáscsökkentő hatással is bír a már említett antioxidáns tartalma miatt, egészen pontosan a quercetin nevű anyag található benne, valamint megköti a koleszterint, ezáltal pedig a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Mivel a koleszterinszint csökkentésével hozzájárul az erek egészségéhez, így a vérnyomásra is jó hatással van.

Akár a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma és magas a víztartalma, valamint a fentebb is említett rostoknak köszönhetően fokozza a bélmozgást és segít a kiegyensúlyozott emésztés fenntartásában.

Érdemes tudni, hogy a körte képes utólag is megérni, tehát ha nagyobb mennyiséget tervezünk vásárolni, érdemes az éretlenek közül válogatni, így sokkal tovább fogyasztható. Ezzel együtt az is fontos, hogy ha valamelyik penészes lesz, azt tegyük külön, mivel könnyen megrohadhat tőle a többi, még nem penészes darab is.

Tároljuk száraz, hűvös helyen, valamint, ha papírba csomagoljuk a körtéket egyenként, még tovább eltartható. Készíthető belőle kompót, lekvár, jam, smoothie de akár húsok mellé is tehetjük, sütve és párolva is nagyon finom, kifejezetten sertéshez és vadhúsokhoz ajánlják. Reggeliként is kiváló, zabkásával fogyasztva kifejezetten gyomor- és bélbarát.

A kókusz ezért egészséges

A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával , az influenzával , a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.

Medvehagyma szez-ON

Tavasz, zöldellő erdő, kezd életre kelni a természet, ennek egyik hírnöke a medvehagyma, ami egy egészséges és szuper finom növény.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.