Menü

Természetes őszi vitaminforrás a körte

Nem csak ízletes őszi gyümölcs, de számos egészségügyi hatása is ismert. Méltatlanul elhanyagoljuk, pedig idénygyümölcs volta miatt az egyik legjobb választás lehet a hűvösebb időben. Bár az alma valamiért sokkal népszerűbb, a körtének is ismerjük legalább 30 fajtáját. Ezek különböző színűek, méretűek és édességük is változó, ám mind jót tesz egészségünknek. Érdekesség, hogy a középkorban azt gondolták, mérgező, így csak főzve fogyasztották, ám az 1600-as évek végére ez megváltozott és épp ellenkezőleg; királyi ínyencséggé vált.

Széles körben elterjedt, egészen Nyugat-Európától Észak-Afrikáig és Ázsiáig mindenhol megterem. Közepes méretű faféle, legtöbbjük lombhullató, de néhány ázsiai örökzöld faj is ismert. Termése almatermés, szaporítása is az almáéhoz hasonló. Jellegzetes sejtjei a kősejtek, melyeket, aki már evett körtét, biztosan érzett ropogni a foga alatt.

Magas vitamintartalma van, például rengeteg A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, valamint ásványi anyagokban is bővelkedik. Magas kalcium, magnézium, vas és kálium tartalma van, valamint antioxidánsokban és rostban gazdag. Ezen tulajdonságai miatt jó hatással van a bélrendszer egészséges működésére, mivel a benne található rost, vagyis a pektin segíti a bélműködést és lazítja a székletet.

Gyulladáscsökkentő hatással is bír a már említett antioxidáns tartalma miatt, egészen pontosan a quercetin nevű anyag található benne, valamint megköti a koleszterint, ezáltal pedig a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Mivel a koleszterinszint csökkentésével hozzájárul az erek egészségéhez, így a vérnyomásra is jó hatással van.

Akár a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, mivel rendkívül alacsony a kalóriatartalma és magas a víztartalma, valamint a fentebb is említett rostoknak köszönhetően fokozza a bélmozgást és segít a kiegyensúlyozott emésztés fenntartásában.

Érdemes tudni, hogy a körte képes utólag is megérni, tehát ha nagyobb mennyiséget tervezünk vásárolni, érdemes az éretlenek közül válogatni, így sokkal tovább fogyasztható. Ezzel együtt az is fontos, hogy ha valamelyik penészes lesz, azt tegyük külön, mivel könnyen megrohadhat tőle a többi, még nem penészes darab is.

Tároljuk száraz, hűvös helyen, valamint, ha papírba csomagoljuk a körtéket egyenként, még tovább eltartható. Készíthető belőle kompót, lekvár, jam, smoothie de akár húsok mellé is tehetjük, sütve és párolva is nagyon finom, kifejezetten sertéshez és vadhúsokhoz ajánlják. Reggeliként is kiváló, zabkásával fogyasztva kifejezetten gyomor- és bélbarát.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

Veszélyes adalékanyagok

Vásárlásunkkor érdemes odafigyelni, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, mert bizony sok olyan van, ami sajnos káros. Mik azok, amikre figyeljünk?