Menü

A világ legritkább és legfurcsább allergiái

Az, hogy én a parlagfűre vagyok allergiás, más a porra, a szénanátha például egy viszonylag mindennapos dolog, gyakori. Szenvedünk tőle, de nincs benne semmi meglepő, ahogy egy tejcukorallergia vagy egy gluténérzékenység sem ritkaság sajnos manapság. Az, hogy valaki a vízre, netán a testmozgásra, vagy a pénzre érzékeny, már egy egészen érdekes és különleges dolog. Nézzük a világ legritkább és legfurcsább allergiáit.

Létezik olyan ember, aki a vízre érzékeny. Jól olvasták. Az aquagenic urticaria egy ritka állapot, amely viszketést és fájdalmas csalánkiütés tud okozni, amikor a beteg vízzel érintkezik.

Talán elsőre vicces kifogásnak hangzik, pedig valójában létezik olyan, aki a testmozgás miatt kerülhet bajba. Bár rendszeres testmozgás egészséges, van néhány ember, akiknek muszáj elkerülniük az edzőtermet.

A testmozgás okozta anafilaxia és az urticaria rendkívül ritka és súlyos allergiás reakció, melyet a testmozgás vált ki, s amelynek tünetei közé tartozik a csalánkiütés, a gyomor-bélrendszeri problémák, sőt az anafilaxia is. Az anafilaxiás sokk kifejezést hallhattuk már, bár más néven is ismert, lényege, hogy életveszélyes állapot, tünetei között szerepel a fejfájás, a légutak szűkülete. Bizony így nagyon kockázatos bármiféle sportot végezni. Pláne egyedül, amikor nincs segítség.

Nehezen hiszem el, hogy ilyen allergia is létezik, pedig bizony vannak néhányan, akik allergiás reakcióktól szenvednek, ha pénzérmét érintenek meg. Ez annak jele, hogy allergiás az illető a nikkel-szulfátra. Nekik kerülniük kell szigorúan az olyan fényes tárgyakkal való érintkezést, mint ékszerek, ruhadarabok fémrészei, hajtűk, öngyújtók és még néhány kilincs is. Kesztyű viselete ajánlott.

Vannak olyanok, akik nem a vízre, nem a pénzre, nem a testedzésre, hanem az emberi érintésre reagálnak érzékenységgel. Ez az urticaria egy formája, és gyakran egy életen át tartó állapot.

Napfény-allergiáról én már hallottam sokszor, ennek fő tünetei közé tartozik a csalánkiütés, ami a napsugárzás hatására jelenik meg. Fontos, hogy a betegek kerüljék a napfényt, mivel ez hányingert és szédülést okozhat. Hisztaminellenes szerek és a napfény kerülése segít minimális szinten tartani a reakciókat.

Akár ritka allergiában szenved valaki, akár „hétköznapibb” érzékenységben, például a szénanáthában, elengedhetetlen az orvosi tanácsadás és kezelés. Az allergia súlyossága az enyhe fokozattól az életveszélyesig terjedhet, ezért sosem maradhat kezeletlen.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?