Menü

Teafilterek meglepő felhasználási lehetőségei

Sok mindent sokféleképpen tudunk már hasznosítani a háztartásunkból, de vajon tudtad-e, hányféleképpen hasznosíthatóak a teafilterek?

Szemápolás

Ha éjszaka rosszul aludtál, és reggel dagadt szemekkel ébredsz, egy pár koffeintartalmú teafilter a segítségedre lehet. Áztasd be meleg vízbe csakúgy, mintha teát készítenél, aztán tedd be őket néhány percre a mélyhűtőbe. Öt percre helyezd a filtereket a szemedre. Csökkenteni fogja a puffadást, és összehúzza a szem körüli vérereket.

Bőrproblémák

Ha például véletlenül beleléptél valamiféle mérgező növénybe a séta során az erdőben, és éppen viszkető, fájdalmas kiütésekkel küzdesz, egy fekete teás fürdő segíthet csökkenteni a gyulladást, és megnyugtatja a bőrt. Kutatások bizonyítják, hogy a fekete tea filterével készített nedves kötés segíthet más bőrproblémákon is, ami viszkető kiütésekkel jár.

A zöldtea leveleiből készített arcradírt a zsíros bőr mélytisztítására használhatod, és segít megszabadulni a pattanásoktól is. Nyiss ki egy teafiltert, és a tartalmából vegyél ki egy teáskanállal. Ezt keverd el annyi vízzel, hogy pasztaszerű állagot kapj. Finoman vidd fel a kívánt területre, és hagyd hatni 2-3 percig, majd langyos vízzel öblítsd le. Szárítsd meg az arcodat, és hidratálj!

Sebkezelés

A fent is említett nedves kötés enyhíti a fájdalmat és az esetlegesen kialakuló dagadást is csökkentheti, amit ütés vagy karcolás okozott. Ehhez nem kell mást tenned, minthogy elkészíted a teát, hagyod kihűlni, és utána néhány percre rányomod a sérült felületre.

Rovarcsípések

Ha a csípés után a fullánk benne maradt a bőrben, segíthet egy teafilter. Csak vizezd be, csavard ki, és hagyd az adott bőrfelületen 15-20 percig hatni. Enyhíteni fogja a fájdalmat és a viszketést is.

Fogfájás

Fogfájdalmak esetén, ha egy meleg borsmenta teafiltert helyezel a fogad és az ínyed közé, adhat egy kis enyhülést. A teában lévő sav segíthet a véralvadásban is. Ha foghúzás után ráharapsz egy teafilterre, segíthet kontrollálni a vérzést.

Szoptatás

A szoptatás során olykor jelentkező probléma, a fájó mellbimbók kezelésére használhatod. Kutatások bizonyítják, hogy egy meleg vízzel átitatott és kinyomkodott teafiltert napi 4 alkalommal 15 percig a fájó területre helyezve gyorsítja a véráramlást, és a fájdalmas terület gyorsabb gyógyulását eredményezi.

Festék

Évszázadokon keresztül használták a növényeket textilszínezésre, festésre, és ez alól a tealevelek sem voltak kivételek. Tehát természetes festékként használhatóak, főként pamutból készült termékek esetében. A teát ehhez le kell forrázni épp annyi vízzel, ami elfedi. Körülbelül egy óra után, amikor a levelek már kifakultak, le kell szűrni az oldatot. Ami a levelek után maradt, az a festék.

Növények

A növények egészséges növekedéséhez nitrogénre van szükség, a tealevelekben pedig rengeteg van belőle. Tanulmányok bizonyítják, hogy az elhasznált tealevelek talajjal összekeverve segíthetik a hajtások és gyökerek gyorsabb növekedését.

Komposztálás

Remek lehetőség a kommunális hulladék csökkentésére, ha a teafiltereket is komposztáljuk. Mivel egyébként is jó hatással vannak a növényi életre, miért ne csökkenthetnénk a hulladék mennyiségét is? Sajnos azonban sok teafilter egy kevés műanyagot (polipropilént) is tartalmaz, ami viszont nem bomlik le, ezért mielőtt gondolkodás nélkül a komposztra dobnád őket, nézz utána, mit tartalmaz, és a jövőben esetleg olyan filteres teát vásárolj, ami nem tartalmaz műanyagot.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-tea-bag-uses

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.