Menü

Teafilterek meglepő felhasználási lehetőségei

Sok mindent sokféleképpen tudunk már hasznosítani a háztartásunkból, de vajon tudtad-e, hányféleképpen hasznosíthatóak a teafilterek?

Szemápolás

Ha éjszaka rosszul aludtál, és reggel dagadt szemekkel ébredsz, egy pár koffeintartalmú teafilter a segítségedre lehet. Áztasd be meleg vízbe csakúgy, mintha teát készítenél, aztán tedd be őket néhány percre a mélyhűtőbe. Öt percre helyezd a filtereket a szemedre. Csökkenteni fogja a puffadást, és összehúzza a szem körüli vérereket.

Bőrproblémák

Ha például véletlenül beleléptél valamiféle mérgező növénybe a séta során az erdőben, és éppen viszkető, fájdalmas kiütésekkel küzdesz, egy fekete teás fürdő segíthet csökkenteni a gyulladást, és megnyugtatja a bőrt. Kutatások bizonyítják, hogy a fekete tea filterével készített nedves kötés segíthet más bőrproblémákon is, ami viszkető kiütésekkel jár.

A zöldtea leveleiből készített arcradírt a zsíros bőr mélytisztítására használhatod, és segít megszabadulni a pattanásoktól is. Nyiss ki egy teafiltert, és a tartalmából vegyél ki egy teáskanállal. Ezt keverd el annyi vízzel, hogy pasztaszerű állagot kapj. Finoman vidd fel a kívánt területre, és hagyd hatni 2-3 percig, majd langyos vízzel öblítsd le. Szárítsd meg az arcodat, és hidratálj!

Sebkezelés

A fent is említett nedves kötés enyhíti a fájdalmat és az esetlegesen kialakuló dagadást is csökkentheti, amit ütés vagy karcolás okozott. Ehhez nem kell mást tenned, minthogy elkészíted a teát, hagyod kihűlni, és utána néhány percre rányomod a sérült felületre.

Rovarcsípések

Ha a csípés után a fullánk benne maradt a bőrben, segíthet egy teafilter. Csak vizezd be, csavard ki, és hagyd az adott bőrfelületen 15-20 percig hatni. Enyhíteni fogja a fájdalmat és a viszketést is.

Fogfájás

Fogfájdalmak esetén, ha egy meleg borsmenta teafiltert helyezel a fogad és az ínyed közé, adhat egy kis enyhülést. A teában lévő sav segíthet a véralvadásban is. Ha foghúzás után ráharapsz egy teafilterre, segíthet kontrollálni a vérzést.

Szoptatás

A szoptatás során olykor jelentkező probléma, a fájó mellbimbók kezelésére használhatod. Kutatások bizonyítják, hogy egy meleg vízzel átitatott és kinyomkodott teafiltert napi 4 alkalommal 15 percig a fájó területre helyezve gyorsítja a véráramlást, és a fájdalmas terület gyorsabb gyógyulását eredményezi.

Festék

Évszázadokon keresztül használták a növényeket textilszínezésre, festésre, és ez alól a tealevelek sem voltak kivételek. Tehát természetes festékként használhatóak, főként pamutból készült termékek esetében. A teát ehhez le kell forrázni épp annyi vízzel, ami elfedi. Körülbelül egy óra után, amikor a levelek már kifakultak, le kell szűrni az oldatot. Ami a levelek után maradt, az a festék.

Növények

A növények egészséges növekedéséhez nitrogénre van szükség, a tealevelekben pedig rengeteg van belőle. Tanulmányok bizonyítják, hogy az elhasznált tealevelek talajjal összekeverve segíthetik a hajtások és gyökerek gyorsabb növekedését.

Komposztálás

Remek lehetőség a kommunális hulladék csökkentésére, ha a teafiltereket is komposztáljuk. Mivel egyébként is jó hatással vannak a növényi életre, miért ne csökkenthetnénk a hulladék mennyiségét is? Sajnos azonban sok teafilter egy kevés műanyagot (polipropilént) is tartalmaz, ami viszont nem bomlik le, ezért mielőtt gondolkodás nélkül a komposztra dobnád őket, nézz utána, mit tartalmaz, és a jövőben esetleg olyan filteres teát vásárolj, ami nem tartalmaz műanyagot.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-tea-bag-uses

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?