Menü

Ez történik a testeddel, ha közvetlen lefekvés előtt vacsorázol

Nagyon sokáig tartotta magát az az elképzelés, hogy este hat után már nem érdemes enni annak, aki fogyni szeretne, vagy legalább megtartani a súlyát – ez ugyan így ebben a formában nem igaz, de a késő esti evésnek és nassolásnak tényleg lehetnek negatív következményei.

Az, hogy az esti evés után, hogy érzed magad, rengeteg mindenen múlik, többek között az evés és a lefekvés között eltelt időn, azon, hogy mit ettél, és azon is, hogy egyébként hajlamos vagy-e emésztőrendszeri diszkomfortra. Az alábbi néhány dologgal számolnod kell, ha lefekvés előtt eszel nem sokkal.

Gyomorégésed lehet

Ha túl sokat és túl nehezet eszel este, ráadásul még az emésztési problémákra is hajlamos vagy (például refluxod van), akkor gyomorégést tapasztalhatsz a késői vacsora vagy nassolás után: ilyenkor a gyomorsav feljut a nyelőcsövön keresztül, égő érzést okozva az egész emésztőrendszerben. Ha egyébként is hajlamos vagy a refluxra, érdemes a vacsorát lefekvés előtt három órával lezavarni.

Nehezebben fogsz elaludni

Ha teleeszed magad közvetlenül lefekvés előtt, ne csodálkozz, ha nehezen alszol el: ha a gyomrod teljesen tele van, nem is lesz könnyű dolgod. Ez kifejezetten igaz akkor, ha fűszeres ételeket ettél, ami a refluxnak és gyomorégésnek is megnöveli a kockázatát, úgy pedig még nehezebb lesz lemenni alfába. Ha mindenképp ennél, kevesebbet és kevésbé fűszereset ajánlanánk.

Ha mégis muszáj enni...

Ha okosan eszel, és nem tömöd tele magad, akkor a késői vacsora még segíthet is az alvásodon. Ha azonban nehéz ételeket eszel, és sokat, elalvás után is lehetnek problémáid, rosszabbul aludhatsz, gyakrabban felébredhetsz, és összességében romolhat az alvás minősége is.

Akár még fogyni is segíthet

Egy kutatás kimutatta, hogy azok, akik 90 perccel lefekvés előtt nassoltak, 400 kalóriával kevesebbet fogyasztottak napközben, és többet is fogytak, mint azok, akiknek nem engedték az esti evést. Ez szakértők szerint azért lehet, mert így nem keltek fel éhesen, és nem rohantak rögtön óriás adag reggeliért, hogy aztán később rosszabbul aludjanak, hanem engedtek a hasuknak még azelőtt, hogy nagyon éhesek lettek volna.

Hazavághatja az anyagcserédet

Erről ugyan megoszlik a vélemény, de az is előfordulhat, hogy a késői evéstől lelassul az anyagcseréd. Bár az alapanyagcseréd nem változik, ha túl sokat eszel lefekvés előtt, az hosszú távon hízáshoz vezethet, valószínűleg innen jön az asszociáció arra, hogy az anyagcsere lelassul. Valójában azonban azokkal a plusz kalóriákkal lehet probléma, amiket ilyenkor beviszel.

Egy csésze tej, egy pohár görög joghurt vagy akár egy fehérjékben gazdag turmix is nagyon jól jön a lefekvés ideje előtt, hiszen garantálja, hogy éjszaka nem riadsz fel korgó gyomorral. Ha tornázol, ez a rutin különösen fontos, hiszen sokat segít az izmok épülésében.

A regenerálódáson a tejtermékekben található kazein egész éjszaka dolgozik, így növeli az elégetett kalóriák számát, és garantálja, hogy reggel már pörgő anyagcserével ébredj.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.