Menü

Alattomos cukorforrások

A túlzott cukorfogyasztás nem csupán a vásárlók hibája, a gyártók a jobb íz érdekében képesek cukrot keverni bármibe, nem csupán a nyilvánvalóan cukros, édes életekbe. Valószínűleg te is sokkal több cukrot fogyasztasz, mint gondolnád. Megmutatjuk, miben lehet cukor, ami elsőre eszedbe se jutna.

1. Joghurt

A joghurt egészséges ételként van definiálva, éppen ezért nem is gondolnád, de 250 gramm gyümölcsjoghurtban annyi cukor is lehet, akár egy vaníliafagyiban, ami 28 gramm, vagyis kb. 6 teáskanál.

Tipp: Sima joghurtot vegyél a boltban és te magad keverd össze gyümölccsel. Fontos, hogy még a natúr joghurt esetében is olvasd el az összetevőket, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzon a termék.

2. Tésztaszósz

Egy igazán aljas dolog, hiszen kinek jutna eszébe, hogy a sós-borsos tésztaszószokba cukrot kevernek? De sajnos igaz, egyetlen bögre szószban akár 15 gramm cukor is előfordulhat.

Tipp: Nem minden márka egyforma, mindenképpen olvasd el a címkén, mi van az adott szószban és olyat keress, ami adagonként 1 gramm cukornál kevesebbet tartalmaz. De a legjobb, ha otthon, magadnak készíted friss alapanyagokból a szószt.

3. Instant zabkása

A zabkása az egyik legnépszerűbb és legjobb egészséges reggeli, ez nem kétség. Az instant változatokban azonban az egészséges hozzávalókon kívül található egy kártékony összetevő, a cukor, és nem is kis mennyiségben.

Tipp: A zabpehely elkészítése nem kíván hatalmas főzőtudományt és elképesztően gyorsan megvan. Vásárolj natúr zabpelyhet, öntsd fel tejjel vagy vízzel, mikrózd 1 percig és ízesítsd kedved szerint: gyümölcs, fahéj, magvak, amit csak szeretnél.

4. Szárított marhahús

Számunkra is érthetetlen, de igen, a szárított marhahúshoz is adhatnak cukrot, ami egyébként egy magas fehérjetartalmú rágcsálnivaló lehet, de a cukor miatt hamar megéhezhetsz a nasi után. 30 gramm szárított marhahús akár 2,5 gramm cukrot is magáénak tudhat.

Tipp: A paprikás változatok általában kevesebb, míg az édes és csípős ízesítésűek több cukrot tartalmaznak. Ha bizonytalan vagy, olvasd el a címkét.

5. Édesített tejek

A szója és a mandula alapvetően nem tartalmaz cukrot, akkor hogyan kerül a belőle készült alternatív tej minden bögréjébe 7 gramm cukor? A válasz egyszerű, a gyártók teszik bele, hogy jobb ízt biztosítsanak ezeknek a termékeknek (így a rizstejnek, kesudiótejnek, kókusztejnek is).

Tipp: Néhány gyártónál létezik a cukrozatlan változat is, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, válaszd ezt, illetve készítsd magadnak házilag az alternatív tejeket, ha biztosra szeretnél menni.

6.Ketchup

Elég abszurdnak tűnhet, hogy a sült krumplid és hamburgered cukorral locsold meg, nemde? Pedig a ketchuppal pontosan ezt csinálod, minden evőkanállal egy teáskanálnyi cukrot adsz a szervezetednek.

Cseréld le a ketchupot friss salsa szószra. A második lehetőség, hogy light, alacsony cukortartalmú változatot vásárolsz kedvenc paradicsomos szószodból.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.