Menü

Finom ételek amelyek támogatják a vesét

Ínycsiklandó ételekkel is lehet támogatni a vese működését, sokat számít a magas antioxidáns-tartalom.

A vese nemcsak a vizelet és méreganyagok kiválasztásáért felelős, hanem segít a vérnyomás szabályozásában és a vörösvértest termelésében is. A vesék egészséges működését a legjobban az elegendő folyadékfogyasztással támogathatod. Másfél-két liter tiszta víz a minimum naponta egy felnőtt embernek.

Az alább látható ételek támogatják a vesék működését, segítik a kiválasztás folyamatát, miközben vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Finom recepteket is mellékeltünk, amikkel színesíteni tudod az étrendedet.

A rostban gazdag édesburgonya igazi káliumforrás, ami segít kiegyensúlyozni a szervezet nátriumszintjét, ezen tulajdonsága a vesékre is jó hatással van. A könnyen elkészíthető rozmaringos édesburgonyát még annak is érdemes kipróbálni, aki a sima krumplit nem szereti.

Az áfonya magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogatja a vesék működését, az étrendbe változatos módon beilleszthető. Fagyasztott formájában fogyasztva is éppoly egészséges, mint frissen.

A kelkáposzta levelei rostban, A- és C-vitaminban gazdagok, a vesék működését is serkentik. A harminc perc alatt elkészíthető ínycsiklandó paradicsomos káposzta garantáltan jót tesz a kiválasztószervnek.

A brokkoli olyan enzimeket tartalmaz, melyek védik a veséket. Érdemes roppanósan puhára készítve, brokkolisalátaként minél gyakrabban fogyasztani.

Az alma az egyik legegészségesebb harapnivaló, értékes rostokat, pektineket tartalmaz. Ezek csökkentik a vesekárosodás esélyét, mivel stabilizálják a vércukor- és koleszterinszintet is: növekedésük káros hatással van a szervre. Almás céklasaláta formájában fogyasztva isteni finom.

Az olajos halak - mint a tonhal és a lazac - értékes omega-3-tartalma nemcsak a vérzsír szintjét csökkentik, de még a vérnyomásra is hatnak. Mivel a magas vérnyomás okozhat veseelégtelenséget, érdemes olyan ételeket enni, amik segítik kordában tartani az értéket, ilyen az isteni avokádós tonhalsaláta is.

Az eper alacsony glikémiás indexű, ízletes gyümölcs, rengeteg antioxidánst és rostot tartalmaz. Az antioxidánsok csökkentik a szervezetben található szabad gyököket, így megkönnyítik a vesék kiválasztási funkcióját. Hideg eperkrémleves formájában hűsítő finomság készíthető.

A karfiol magas C-, B-vitamin- és rosttartalma is támogatja a vesék egészséges működését. Nem csak a közismert, hagyományos krémleves formájában fogyasztható, a régimódi prézlis karfiolt is érdemes kipróbálni.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.