Menü

Finom ételek amelyek támogatják a vesét

Ínycsiklandó ételekkel is lehet támogatni a vese működését, sokat számít a magas antioxidáns-tartalom.

A vese nemcsak a vizelet és méreganyagok kiválasztásáért felelős, hanem segít a vérnyomás szabályozásában és a vörösvértest termelésében is. A vesék egészséges működését a legjobban az elegendő folyadékfogyasztással támogathatod. Másfél-két liter tiszta víz a minimum naponta egy felnőtt embernek.

Az alább látható ételek támogatják a vesék működését, segítik a kiválasztás folyamatát, miközben vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet. Finom recepteket is mellékeltünk, amikkel színesíteni tudod az étrendedet.

A rostban gazdag édesburgonya igazi káliumforrás, ami segít kiegyensúlyozni a szervezet nátriumszintjét, ezen tulajdonsága a vesékre is jó hatással van. A könnyen elkészíthető rozmaringos édesburgonyát még annak is érdemes kipróbálni, aki a sima krumplit nem szereti.

Az áfonya magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően támogatja a vesék működését, az étrendbe változatos módon beilleszthető. Fagyasztott formájában fogyasztva is éppoly egészséges, mint frissen.

A kelkáposzta levelei rostban, A- és C-vitaminban gazdagok, a vesék működését is serkentik. A harminc perc alatt elkészíthető ínycsiklandó paradicsomos káposzta garantáltan jót tesz a kiválasztószervnek.

A brokkoli olyan enzimeket tartalmaz, melyek védik a veséket. Érdemes roppanósan puhára készítve, brokkolisalátaként minél gyakrabban fogyasztani.

Az alma az egyik legegészségesebb harapnivaló, értékes rostokat, pektineket tartalmaz. Ezek csökkentik a vesekárosodás esélyét, mivel stabilizálják a vércukor- és koleszterinszintet is: növekedésük káros hatással van a szervre. Almás céklasaláta formájában fogyasztva isteni finom.

Az olajos halak - mint a tonhal és a lazac - értékes omega-3-tartalma nemcsak a vérzsír szintjét csökkentik, de még a vérnyomásra is hatnak. Mivel a magas vérnyomás okozhat veseelégtelenséget, érdemes olyan ételeket enni, amik segítik kordában tartani az értéket, ilyen az isteni avokádós tonhalsaláta is.

Az eper alacsony glikémiás indexű, ízletes gyümölcs, rengeteg antioxidánst és rostot tartalmaz. Az antioxidánsok csökkentik a szervezetben található szabad gyököket, így megkönnyítik a vesék kiválasztási funkcióját. Hideg eperkrémleves formájában hűsítő finomság készíthető.

A karfiol magas C-, B-vitamin- és rosttartalma is támogatja a vesék egészséges működését. Nem csak a közismert, hagyományos krémleves formájában fogyasztható, a régimódi prézlis karfiolt is érdemes kipróbálni.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.