Menü

Mit jelez a piros csík a bőrön?

Sokan úgy hiszik, ha egy seb felől piros csík húzódik a bőrön, akkor biztos, hogy vérmérgezésről van szó, amely, ha eléri a szívet, halálos.

Először is: a piros csík önmagában nem vérmérgezést, hanem pusztán nyirokérgyulladást (lymphangitis) jelent. Egy bakteriális fertőzés nyomán keletkezik, kiválthatja csípés, szúrás, sérülés. Ha eléri a gyulladás a környező nyirokcsomókat, akkor azok is megdagadhatnak és begyulladhatnak, ez pedig lázzal járhat. A "piros csík" önmagában nem jelent vészhelyzetet, mindazonáltal meg kell mutatni orvosnak, aki ad rá antibiotikumot, amelynek hatására általában gyorsan elmúlik a fertőzés.

A csík gyakori tünet, és mint mondtuk, egyáltalán nem biztos, hogy a rettegett vérmérgezés kísérője, de lehet az. A septicaemia ( vérmérgezés ) egy nagyon súlyos állapot, amely nemcsak bakteriális eredetű lehet, hanem vírusos vagy gombás is. A külső, felületi sérülések csak a vérmérgezéses esetek egy részéért felelősek, a fertőzés leggyakoribb forrásai a húgyúti- és légzőszervi fertőzések, a tályogok, a hasi gócokból kiinduló folyamatok. Az erekbe helyezett eszközök, kanülök, tűk is okozhatnak vérmérgezést.

A szepszis lényege az, hogy a kórokozók a véráramba kerülnek, és ott elszaporodnak. Az immunrendszer aktivizálódik, jelzőmolekulái, a citokinek hatnak a szívre, kitágítják az ereket, folyadék lép ki az érpályákból, a vérkeringés gyengül, súlyos esetben keringési elégtelenség lép fel. A kórokozók által termelt méreganyagok megtámadják a sejteket. Az állapot súlyosságát befolyásolja a kórokozó fertőzőképessége és a beteg általános egészségügyi állapota. A szepszis kialakulásának kockázata nagyobb az immunrendszert gyengítő betegségek (AIDS, áttétes rák, leukémia) esetén.

A vérmérgezésnek a nyirokérgyulladás ("piros csík") csak az egyik lehetséges, de nem szükségszerűen jelentkező tünete. A szepszis sokféleképpen jelentkezhet még: lázzal vagy ritkán nagyon alacsony (36 °C-nál alacsonyabb) testhőmérséklettel, hidegrázással, szapora szívveréssel, légszomjjal, alacsony vérnyomással, verejtékezéssel, kiütésekkel, hányással, hasmenéssel , sárgasággal, retinavérzéssel, bágyadtsággal, gyengeséggel, súlyos esetben eszméletvesztéssel vagy zavartsággal.

A vérmérgezésnek súlyos következményei lehetnek. Károsíthatja a létfontosságú szerveket, okozhat veseműködési zavart, vérképző szervi elégtelenséget, felboríthatja a szervezet sav-bázis háztartását, szövődménye lehet légzési elégtelenség, a meglévő tüdő- vagy szívbetegség is súlyosbodhat miatta. A vérmérgezést intravénás antibiotikummal kezelik, melyet sóval, glükózzal kombinálnak. Megpróbálják felderíteni és kezelni a fertőzés gócát is, ez azonban nem mindig sikerül.

Ha a vérmérgezés nem vezet szeptikus sokkhoz, a betegség jól gyógyítható. (Különösen akkor, ha megtalálják a fertőzés forrását.) Súlyos esetekben a perifériás keringészavart folyadékterápiával és gyógyszeresen kezelik, amelynek elsődleges célja a vérnyomás stabilizálása.

A gyomor-bélrendszer vérkeringését értágító szerekkel segítik, mert a szervezet ezen részei különösen érzékenyek az oxigénhiányos állapotra. Ha légzési elégtelenség alakul ki, gépi lélegeztetés is szükségessé válhat.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.