Menü

A hem vas az egész családot segíti

A családjának mindenki mindenből a legjobbat szeretné. Közös életünk akkor tud kiegyensúlyozott és boldog lenni, ha mindenkinek elegendő és jó vas van a szervezetében. Akkor lesz apa erős, anya energikus, a gyerekek nagyok és okosak, a nagyszülők fittek.

Rohanó világunkban annyi feladat hárul egy családra, hogy mindenki egész nap rohan és talán este adódik néhány óra, amikor egymás közelében tudnak lenni a családtagok. A szülők felelőssége, hogy a gyerekek is megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jussanak. Már a magzati korban oda kell figyelni anyának, hogy a gyerek és ő is elegendő vashoz jusson, terhesség alatt jelentősen megnő a szervezet vas igénye. Ez az esszenciális ásványi anyag a sejtosztódásban is nagy jelentőséggel bír, mindig szükség van rá, hiszen az élethez nélkülözhetetlen oxigén szállításában vesz részt leginkább.

A születés után a szervezet intenzív fejlődésnek indul, de a gyerek egyre inkább nem fogyaszt el bármit. Válogat, illetve a bölcsödében, óvodában és sajnos az iskolában sem tudja a szülő kontrollálni, hogy miből mennyit evett.

Nincs ez másképp anya és apa esetében sem, hisz lehet nincs is idejük rendesen ebédelni, nemhogy arra is figyeljenek, hogy mennyi minőségi tápanyaggal bír az adott fogás. Rendszeresen csak tüzet oltunk, csak a helyzetet próbáljuk megoldani és nem az okot megszüntetni, például eszünk valamit és bármit, hogy ne legyünk éhesek. Megfelelő mennyiségű és minőségű vashoz juttatni a szervezetet lehetne kiegyensúlyozott táplálkozással. Hem típusú vasat állati eredetű ételekkel (hal, baromfi, sertés, marhahús) nem hem típusú vasat pedig növényi eredetű ételekkel ((zöldségfélék, diófélék, bab, teljes kiőrlésű gabona, gyümölcsök) juttathatunk a szervezetbe.

Mindenkinek más a finom, mást szeret jobban, a felszívódásban is vannak különbségek. A nem hem vasnak rosszabb a biológiai hasznosulása és befolyással van a felszívódására a gyomornedv és egyéb tényezők, mint kávé, tea. A bélből való hasznosulás ez által nagyon alacsony és a felszívódni nem tudó vas a bélben maradva kellemetlen mellékhatásokat, mint hasmenés, székrekedés, hányás, émelygés és egyéb hasi diszkomfort érzést okozhat. A hem vas lesz az, ami úgy képes felszívódni a belekből, hogy közben nem alakulnak ki kellemetlen mellékhatások.

Kiemelkedő elvárásokkal vagyunk egymás iránt, a gyerekeknek egész nap teljesíteni kell, a szülőkre hatalmas felelősség tevődik, amit akkor tudunk gond nélkül teljesíteni, ha elegendő oxigénhez juttatjuk a sejteket.

Ahhoz, hogy a fokozott fizikai aktivitást végző erős apának, a menstruációval megemelkedett vasszükségletű, rohanó anyának és a növésben lévő, folyamatosan mozgó és gondolkodó gyerekeknek is erős legyen az immunrendszere, a nagyszülők pedig mindig ott tudjanak lenni, ahol kell, megfelelő mennyiségű hem vas bejuttatásáról érdemes gondoskodni. Előzzük meg, hogy kiürüljenek a vasraktárak! Érezzük mindig jól magunkat!

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!