Menü

Legionella, te már hallottál róla?

Sokunknak ismeretlenül csengő név, pedig mindennapjainkban találkozunk vele, megisszuk, fürdünk benne, de ha belélegezzük, súlyos problémákat okozhat, ez a Legionella-baktérium.

Ez a baktérium vízkedvelő, bárhol előfordulhat ahol lappangó meleg vizet talál, mint például háztartásunk vízrendszerében, a kádban, a zuhanyban, vagy a mosogatóban. Ám, nem csak ezeken a helyeken, hanem ott is, ahol nem is gondolnánk rá. Manapság egyre elterjedtebb a hűtő-, fűtő klímák használata a megnövekedett fűtésszámlák és a meleg nyarak okán, és ezekben a berendezésekben előszeretettel tanyázik ez a fajta baktérium.

Ugyanez a helyzet a párásítókkal, a kerti slaggal, vagy akár a kertben elhelyezett kismedencében, vagy jacuzziban. Egy 2016. évi kormányrendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben, mint rendelők, kereskedelmi szálláshelyek, közfürdők, és a 30 foknál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén kötelező a rendszeres vizsgálat a Legionella szűrésére vonatkozóan.

A betegséget a hetvenes évek végén fedezték fel, amikor több, mint 3 ember halt bele abba, hogy egy légkondicionálóhoz használt párásítóban tenyészett ez a Legionella, és ennek levegőjét beszívva tüdőgyulladást okozott.

A Legionella emberről emberre nem adható át, viszont a levegőben található, porlasztott víz általi cseppfertőzéssel terjed. Amikor szervezetünkbe jut, a hörgőknél tüdőgyulladást okozhat. Tünetei közé tartozik a lázas állapot, fejfájás, hasmenés, aluszékonyság, száraz köhögés, végtagfájdalom, de legrosszabb esetben nehézlégzés és a tüdőkapacitás súlyos csökkenése is. A kór az esetek jó részében észrevétlenül lefolyik, szinte észre sem vehető. A fertőzés megállapításához vértesztet, légúti váladék tenyésztést, vizelet tesztet végezhetnek. Leggyorsabban a vizeletteszt mutatja ki az eredményt.

Amennyiben időben felfedezik a kórságot szervezetünkben, akkor gyógyszeres, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, ám van olyan variánsa, ami így is halálos lehet. Amennyiben a fertőzés felüti fejét, orvosunk jelenteni köteles ezt, így azonnal megkezdik a fertőző probléma felkutatását, hogy többen ne betegedjenek meg.

Megelőzésére nincs ellenszer testünk számára, csak és kizárólag az, hogy körültekintően takarítjuk és rendben tartjuk környezetünket. A beépített légkondit és a párásítókat a hozzáértő szakemberekkel rendszeresen tisztíttatjuk, a falon kívül elhelyezett gépeket pedig a boltokban kapható, erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő folyadékokkal átmossuk. Szaniter helyiségeinket rendszeresen szellőztessük, ez nem csak a penész kialakulásának megakadályozásban lesz segítségünkre, hanem nem hagyja a vizet lappangani, gyorsabban száradnak a felületek és az álló víz is hűl.

A zuhanyzót, kádat, mosogató tálcát sokszor fertőtlenítsük, a szivacsokat, törlőkendőket, törölközőket szárítsuk, cseréljük sűrűn. Szakemberek javaslata alapján, a fertőzés gyanús emberek környezetében algamentesítő hatású tisztítószerekkel takarítsunk, ezzel megelőzhető az újrafertőződés.

A Legionella-baktérium egy komoly betegséget okozó kórokozó, de védekezhetünk a fertőződés ellen azzal, ha tisztán tartjuk vízzel közvetlenül találkozó berendezési tárgyainkat, fürdőnket, konyhánkat és kertünk vizes berendezéseit is.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.