Menü

Egyre népszerűbb a gyömbér shot

Immunrendszerünk erősítése minden évszakban fontos, azonban a járványok és a hideg időjárás miatt nem árt, ha különösen nagy hangsúlyt fektetünk rá. Szerencsére manapság az egészséges életmód már egyfajta presztízs szimbólum is, így egyre népszerűbbé válnak a különböző, egészséges életmóddal kapcsolatos étrendkiegészítők és élelmiszerek.

Az áruházak polcain megjelent egy gyömbér shot nevű ital, ami szintén ezt a trendet erősíti. Ezt persze otthon is elkészíthetjük, mivel összetevői könnyen beszerezhetők. Készülhet pusztán gyömbérből is, azonban legtöbbször más gyümölcsöket is felhasználnak, például almát, körtét vagy citromot. Minden összetevő önmagában is értékes vitaminforrás, de az immunerősítő ital alapját a gyömbér adja.

A gyömbér egy közkedvelt alapanyag a keleti gasztronómiában, azonban ma már egyre többen használják világszerte. Jellegzetes csípős, kesernyés íze van és fűszer-, valamint gyógynövényként is alkalmazzák. Eredetileg Kínából származik és gyomorerősítőként és étvágyjavítóként használták. Emellett rengeteg vitamint és rostot tartalmaz, ezzel javítva az emésztést és erősítve az immunrendszert. Jó hatással van a megfázásra és a különböző légúti megbetegedésekre. Egyik fő hatóanyagát, a gingerolt rákellenes szerként is számontartják.

A gyomor- és bélrendszerre kifejtett jótékony hatási mellett azt tapasztalták, hogy nagymértékben elősegíti a fogyást, valamint a vérnyomás normális határértékeken belül tartásában is szerepet játszik. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, melyek miatt enyhíti a torokfájást és a nátha egyéb tüneteit.

Az ital elkészítéséhez használt egyéb összetevőket sem érdemes kihagyni, ha otthon készítenénk el inkább. A citromot nem csak savanyúsága miatt érdemes hozzáadni a recepthez, hanem magas C-vitamin tartalma és immunerősítő tulajdonsága miatt is, amiknek köszönhetően hatékonyan támogatja szervezetünket az influenza és nátha ellen. A gyömbér fogyást elősegítő hatását is fokozza, mivel a citrom kalória- és szénhidráttartalma is rendkívül alacsony, valamint felgyorsítja az emésztést. Nem véletlen, hogy diétázók körében népszerű reggeli rutin a citromos víz fogyasztása.

Az alma hozzáadásával szintén ízletesebbé tehetjük az immunerősítő italt, de ahogy a citrom esetében, úgy itt sem csak a kulináris élvezet javítása a cél. Az alma gazdag C-vitaminban, valamint nagy mennyiségű pektint is tartalmaz, ami egyfajta rost, így javítja az emésztést is. Ezt azzal éri el, hogy a pektin a vastagbélben megköti a különböző méreganyagokat, ezzel tisztítva a bélrendszert és megkönnyítve az emésztés folyamatát.

Az ezekből a csodaszerekből készült ital kalóriaszegény és zsírt szinte egyáltalán nem tartalmaz, cukrot pedig csak ha hozzáadunk, így diétázók körében is nyugodtan fogyasztható. Azonban, ha valaki szeretné, tovább fokozhatja a hatékonyságát méz hozzáadásával, esetleg fűszerekkel, mint a fahéj, tört kakaóbab, szerecsendió vagy darált pekándió.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.