A tápanyagforrások és az egészséges táplálkozás
- Dátum: 2022.12.25., 06:32
- Udvari Fanni
- képek: pixabay.com
- egészséges, friss, gyümölcs, tápanyag, zöldség
Az egészséges táplálkozás és a sikeres fogyás ott kezdődik, hogy több friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint halat és szárnyast eszel, és a szénhidrátbevitel csökkentése mellett megpróbálod visszaszorítani a sok cukrot, sót és állati zsírt tartalmazó élelmiszereket.
Húsok és húskészítmények, belsőségek
Fogyassz sok csirkét, pulykát, marhát és halat, bármilyen formában: főzve, párolva, sütve; fűszerezzünk változatosan.
Kerüld a húsipari készítményeket (felvágottak, szalámifélék, virsli, kolbászfélék), a készételeket és a konzerveket, mivel ezek rengeteg nátriumot (sót) tartalmaznak, és a különböző adalékanyagok miatt egyébként sem egészségesek. A halat viszont mindenképpen illeszd be az étrendedbe, heti legalább 1-2 alkalommal (tipp: csendes-óceáni vagy alaszkai vadlazac, amelynek alacsony a higanytartalma).
Javasolt húsok: friss csirkemell, friss pulykamell, sovány vöröshúsok, sovány halak.
Sajtok, tejtermékek és tojás
A sajtok és tejtermékek a szervezet számára fontos kalciumforrások, ezért ha nem vagy rájuk érzékeny, szerepelhetnek az étrendedben.
Érdemes az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket előnyben részesíteni. A sajtok magas nátrium- és zsírtartalmúak, ezért csak korlátozott mennyiségben fogyaszd őket.
Ha nagy mennyiségű tojást eszel (napi 3-6 darab), a koleszterincsökkentés érdekében érdemes főleg a tojásfehérjét fogyasztani.
Javasolt fehérjék: bio- vagy omega-3-tojás, tojásfehérje, alacsony zsírtartalmú (10%) sajtok, cottage cheese, alacsony zsírtartalmú túró.
Kenyér és péksütemények, gabonatermékek
Ezek fogyasztását – különös tekintettel a péksüteményekre – mindenképpen csökkentsd minimálisra. Magas szénhidráttartalmuk miatt durván megnövelik a vércukorszintet, hizlalnak, eltelítenek, puffadást okoznak, és egyébként is rengeteg adalékanyagot és sót tartalmaznak (például 10 dkg kenyér átlagosan 700 mg nátriumot tartalmaz).
Javasolt szénhidrátok: barna rizs, zabkorpa, Wasa teljes kiőrlésű extrudált kenyér, teljes kiőrlésű barna kenyerek.
Zöldségek és gyümölcsök
A friss zöldségek és gyümölcsök rendkívül magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásuk kedvező hatással van az egészségi állapotodra.
Szárított és aszalt formában is fogyaszthatod őket (cukor nélkül).
Javasolt zöldségek és gyümölcsök: bármilyen zöldség és gyümölcs (például az áfonya kiváló választás), de ha teheted, biotermékeket válassz.
Hüvelyesek
Alacsony nátrium, magas kálium, magnézium, jelentős B1-, B2-, B6-vitamin tartalmú élelmi anyagok.
A növényi eredetű táplálékok sorában kiemelkednek magas kalcium, vas és cink tartalmukkal.
Viszont csak korlátozott mértékben érdemes őket fogyasztani, mivel a tejtermékekhez és a gabonából készült ételekhez hasonlóan puffadást, bélirritációt, gyulladást és autoimmun reakciókat okozhatnak a szervezetben.
Javasolt hüvelyesek: feketebab, vörösbab, zöldbab, sárgaborsó, zöldborsó, csicseriborsó.
Diófélék, olajos magvak
Alacsony nátriumtartalmú, illetve magas kálium-, kalcium- és magnéziumtartalmú élelmi anyagok.
Mértékkel fogyaszthatod őket, de csak sótlan és természetes formában.
Fogyókúrában érdemes kerülni őket, mivel kis mennyiség (néhány marék) is meglepően sok kalóriát tartalmazhat.
Javasolt diófélék és olajos magvak: dió, mandula, fenyőmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag.
Milyen második idegen nyelvet érdemes tanulni 2025-ben?

Az angol ma már nem előny, hanem elvárás. Ez a mondat nemcsak a munkaerőpiacon, hanem az iskolapadban is igaz. Azonban ha a szigetország nyelve már pipa – akár a gyerekednek, akár neked –, akkor adódik a kérdés, hogy mi legyen a másik opció? A nyelvek közötti verseny nemcsak kulturális kérdés, hanem stratégiai döntés is. Gazdasági kapcsolatok, digitális terek és politikai súlypontok mind befolyásolják, hogy egy új készség milyen ajtókat nyithat meg a jövőben.
Lépésről lépésre az egészség felé

Az emberek napi 7 órát görgetnek telefonon, de 30 perc séta már „nincs időm rá” kategória, pedig erre lenne nagy szükség mobilozás, görgetés, kütyüzés helyett: egy sétára. 30 perc, telefon nélkül, friss levegőn, a gondolatainkkal.
Nyárzáró kalandok: hová utazzunk Európában?

Az augusztusi üdülőhelyek manapság a legkelendőbbek. A főszezon utolsó hónapja tökéletes alkalom arra, hogy még egyszer elkapjuk a napsütést és felfedezzünk új tájakat Európában. Legyen szó történelmi városokról, mesés strandokról vagy pezsgő éjszakai életről, a vakáció vége még bőven kínál lehetőséget a kikapcsolódásra. Noha tömeggel és hosszú sorokkal folyamatosan számolni kell, a forróság már alábbhagy, így az üdülés is jobban élvezhető.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.