Menü

Karácsonyi finomságok Ausztriából

Akárcsak nálunk, Ausztriában is elmélyülten és szeretettel várják a karácsonyt. Vásárok, sütemények, adventi koszorúk és más karácsonyi hagyományok kísérik az év legszebb időszakának varázsát. Már előkerültek a tradicionális karácsonyi finomságok receptei is, amelyeket most meg is osztunk veletek, hogy a vaníliás kifli vagy a forró puncs illata átjárhassa az otthonotokat.

VANÍLIÁS KIFLI

A legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi sütemények közé tartozik Ausztriában. Ha mi magunk készítjük, a konyhát megtöltő illatok garantáltan segítenek ráhangolódni a karácsonyra. Az elkészítési ideje nagyjából 1 óra, és a megadott mennyiségű hozzávalókból kb. 2 tepsi sütemény jön ki.

Hozzávalók:

160 g vaj

50 g porcukor

70 g darált dió

200 g liszt

3 ek. vaníliás cukor

Elkészítése

Az átszitált lisztet és porcukrot keverjük össze a vajjal, majd gyúrjuk sima tésztává és adjuk hozzá a diót. Formázzunk egy hengert és hűvös helyen hagyjuk pihenni kb. 30 percig. Ezt követően formázzunk golyókat, majd kis hengereket a tésztából, végezetül pedig a hengerek végét elvékonyítva alkossunk kis kifliket. Helyezzük a sütőlapra, majd előmelegített sütőben (200 °C) süssük 10 percig. A kifliket még melegen vegyük le a sütőlapról és forgassuk meg a vaníliás porcukorban.

KÓKUSZCSÓK

Az egyik legosztrákabb karácsonyi édesség ez a 20 perc alatt elkészülő finom és puha csókocska. Bár megvehetjük a boltban is, de elkészíteni sokkal élvezetesebb.

Hozzávalók:

3 tojásfehérje

200 g porcukor

200 g kókuszreszelék

1 tk. citromlé

Elkészítése

A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a porcukrot, hogy sűrű krémet kapjunk. Ebbe a krémbe keverjük bele a kókuszreszeléket és a citromlevet. Egy teáskanál segítségével kanalazzunk kisebb halmokat egy sütőpapírral lefedett tepsire, majd 180 fokon 15 perc alatt süssük aranysárgára.

TIPP: Vízgőz fölött egy kis tálban olvasszunk meg 100 gramm ét- vagy tejcsokoládét. A kihűlt kókuszcsókok alját mártsuk bele az olvadt csokiba, hogy egy kis csokitalp képződjön rajtuk. Óvatosan rázzuk le a maradék csokit a csókokról és fejjel lefelé tegyük őket egy sütirácsra, hogy a csoki megdermedhessen.

LINZERKARIKA

Ausztria egyik legismertebb és legtradicionálisabb karácsonyi süteménye. A megadott mennyiségű hozzávalókból kb. 25 darab készíthető el.

Hozzávalók:

110 g porcukor

220 g vaj

300 g liszt

1 tojás

1 ek. vaníliás cukor

citromhéj

sárgabarack- vagy ribizlilekvár

porcukor a karikák megszórásához

Elkésztése

A hideg vajat vágjuk kockákra, majd gyorsan adjuk hozzá a lisztet és morzsoljuk össze vele. Keverjük hozzá a cukrot, a tojást, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd dolgozzuk az egészet sima tésztává. Legalább fél órán át pihentessük hűtőben. Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra és szaggassuk ki a linzerformákat, majd a karikák felének a közepébe vágjunk egy kisebb lyukat.

A linzerformákat helyezzük egy tepsibe, majd az előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt süssük aranysárgára. Miután a karikák kihűltek, az alsó részeket kenjük meg lekvárral és helyezzük rá a lyukas, felső karikákat. Végezetül pedig szórjuk meg porcukorral a kész linzerkarikákat.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.