Menü

Arcápolás kezdőknek

A bőrápolás, különösen az arcápolás nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Természetes először az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a saját bőrtípusunkkal és azzal, hogy van-e bármilyen konkrét problémánk. A bőrtípusunk lehet normál, kombinált, száraz vagy zsíros, a bőrproblémák közül pedig gyakoriak a mitesszerek vagy a ráncok. Mindenesetre az is előfordulhat, hogy nincs különösebben nagy szükségletű bőrünk és egyéb problémáink sincsenek, mivel fiatalok vagyunk és egészségesek. Nos, ez esetben sem árt egy alap arcápolási rutin, amit máris mutatunk, milyen lépések alkotnak.

Ha a szerencsésebbek közé tartozunk és semmilyen különösebb problémánk nincs a bőrünkkel, akkor is szebbé és egészségesebbé tehetjük egy alapápolási rutinnal a megjelenésünk. Amihez nem túl sok, mindössze három dologra; egy könnyed lemosóra, egy hidratáló fényvédőre és egy esti arckrémre lesz szükség. A rutin reggel és este is egy alapos tisztítással kezdődik.

Válasszunk könnyed, sminket is eltávolító lemosót. Este mindenképpen használjuk ezt, reggel megmoshatjuk az arcunkat akár langyos vízzel is. A második lépés a hidratálás, ami reggel egy fényvédős hidratáló krémmel, este pedig egy éjszakai arckrémmel történik. Ha kombinált vagy normál bőrtípusunk van, akkor itt kerüljük a túl zsíros vagy túl vizes állagú krémeket, próbáljunk egy minden bőrtípusra illő, általános hidratáló krémet találni. Reggel a fényvédő használata azért fontos, mert így megelőzhetjük a bőröregedés korai jeleit, valamint védjünk a bőrünket az egyre erősödő káros UV sugaraktól.

Ha már 30-on is túl vagyunk és szeretnénk nagyobb figyelmet szentelni a bőrápolási rutinunknak vagy új bőrproblémák ütötték fel a fejüket, akkor a fentebb vázolt egyszerű, néhány lépéses folyamatot érdemes kiegészíteni.

Az egyik legfontosabb lépés, amit bár nem minden nap kell elvégeznünk, szinte elengedhetetlen a bőr fiatalon tartásában, az a hámlasztás. Léteznek AHA, BHA és PHA hámlasztók is, ennek is érdemes utánanézni, hogy a bőrtípusunkhoz melyik illik, de röviden az AHA általában anti-aging tulajdonságú, vagyis öregedést gátló. A BHA hámlasztók jó gyulladáscsökkentők, valamint tisztítják a pórusokat, így a mitesszeres és pattanásos bőrre kifejezetten hatásos. A PHA hámlasztók inkább a kombinált, vízhiányos bőrnek tesznek jót, de az érzékeny bőrűeknek is ajánlják, ilyenkor érdemes az erősséget is figyelembe venni.

A hámlasztás minden esetben a tisztítás lépés utána következik, a hámlasztás után pedig rendszerint a szérumok és a hidratálók következnek. A szérumok közül is bőséggel válogathatunk, hiszen legyen szó nyugtató, fényvédő, antioxidáns vagy más hatásról, biztosan találunk megfelelő terméket.

Általában a hidratáló krémek hatékonyságát is képesek erősíteni a jól megválasztott szérumok, így mindenképp tájékozódjunk az elérhető típusokról. Összefoglalva léteznek C-vitaminos, antioxidáns, peptides, valamint niacinamide, retinol és hialuronsav tartarlmú szérumok. Ezek között találunk kifejezetten a szem és szemkörnyék ápolására valókat is, de ajak szérumok is kaphatók már.

A lemosóból, hámlasztóból, szérumból és hidratálóból álló rutin szinte teljesnek mondható, de kiegészíthetjük egyéb extrákkal is, mint például a tonikok, a maszkok és a primerek/finisherek. A tonikok a lemosó után következnek a rutin sorában, azonban a legtöbb mai lemosó már nem szárít, ami miatt nincs szükség külön tonikra, azonban még így is hasznos lehet zsíros bőr esetén.

A maszkok tényleg valódi extra kényeztetést jelentenek, ráadásul ma már válogathatunk különböző állagú és tartalmú maszkok közt is. Legyen szó akár fátyolmaszkról, agyagmaszkról vagy hidratáló maszkról, biztosan meghálálja a bőrünk a törődést. Végül pedig a primer és finisher termékek következnek, amik bár inkább a sminkeléshez kapcsolódnak, fontos szerepet játszanak a bőr sminkekkel szembeni védelmében.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.