Menü

Otthoni kondigépeink rendszeres karbantartása

Otthon sportolni sok szempontból kényelmes és az időbeosztásunk szempontjából is kedvező, hiszen rugalmasan elvégezhetjük napi edzéseinket, s még terembérleti díjat sem kell fizetnünk, nem kell másokkal együtt kondiznunk és a kinti időjárás sem befolyásoló tényező. Jómagam évek óta a szabadban szeretek futni, ám 3 kisgyermek mellett momentán a hosszabb téli szünetben nem kérdés, hogy mennyire áldás egy otthoni edzőeszköz.

A bevezetőben említett előnyök azonban nem tartanak sokáig, ha nem figyelünk egy olyan kardinális dologra, mint eszközeink karbantartása, ápolása. Ezalatt értem a szilikon spray használatát, mely futópadokhoz nélkülözhetetlen, de szobakerékpárokhoz, elliptikus trénerekhez, evezőpadokhoz, csocsó asztalokhoz, szinte bármely fitnesz eszközhöz szükséges lehet, mely karbantartást igényel.

Miért kell elvégezni a karbantartást?

Nos, mert drágán vásárolt gépeinket szeretnénk sokáig megszokott minőségükben használni, szeretnénk, hogy sokáig szépek és ápoltak, jól működőek legyenek!

A futópadok már a komolyabb sporteszközök közé tartoznak, ezért időnként egy kis karbantartással számolni kell, ha szeretnénk, hogy hosszú távon is tökéletesen működjenek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy „hozzá nem értőként” folyamatosan barkácsoljuk, szétszereljük és hasonlók, mindössze annyi teendő van, hogy évente egyszer le kell ellenőrizni a csavarokat és egy kicsit megolajozni, mert ez nagyban befolyásolja a gépek élettartamát.

A futópadok legfontosabb karbantartása a futószalag olajozása. Minden kondigépnél alap azok tisztán tartása, a fogantyúk langyos vízzel történő lemosása, a gépek környezetének kiporszívózása.

Nagyon ajánlott a gépek alá speciális szőnyeget tenni.

Egy edzés sikeressége sok mindenen múlik, de alapvető fontosságú, hogy a gépek biztonsággal használhatók legyenek, s nem mindegy milyen állapotban vannak. Számos gép mozgó elemekkel működik, a fogantyúk és ülőkék is idővel elhasználódnak. A minőségi kondigépek egyik fő ismérve a tartósság, ez pedig rendszeres ápolással, ellenőrzéssel, karbantartással, kenéssel, tisztítással, s a rendeltetésszerű használattal érhető el, biztosítva a gépek biztonságos és hatékony működését.

Bár a kondigépek gyártói legtöbb esetben többéves garanciát adnak termékeikre, emellett a megelőzésen alapuló, karbantartási ütemezésre is javaslatot adnak. Ezt az útmutatót pedig a gépek használatba vételétől érdemes figyelembe venni.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.

Rejtélyes kór támad

A szerotonin, más néven 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amelyet a "boldogsághormonok" között tartanak számon, egy a szervezetben fontos szerepet betöltő neurotraszmitter - vagyis ingerületátvivő molekula. A szerotonint a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer bizonyos sejtjei állítják elő, a hiánya pedig számos kellemetlen tünet okozója lehet. A szerotoninhiánynak hatása lehet az alvásra, az étvágyra, az emésztésre és általában a mentális és fizikai egészségre.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.