Menü

Találd meg a kreatív hobbidat 2023-ban!

Sokan az újévet fogadalmak sokaságával kezdik, mások azt fogadják meg, hogy nem fogadnak meg semmit, megint mások nem is hisznek a fogadalom misztériumában. Én minden évben elhatározom (nem megfogadom!), hogy végre találok magamnak egy hobbit, amit igazán szeretek, és sokszor eszembe jut, hogy talán egy apró vállalkozással még egy kis zsebpénzt is kereshetnék. Nézzük meg röviden, milyen lehetőségeink vannak, ha új, kreatív és hasznos hobbi keresésére adjuk a fejünket!

Az én fejemben egy hobbi, amit szeretek, mindig egy kreatív és hasznos tevékenységet takar. Úgy gondolom, a kreativitást sokszor gyermekkorban irtják ki – persze nem szándékosan. A gyerekek fejében még nincsenek gátak, szabályok, határok. Jó, hogy mi megtanítjuk őket arra, hogy ezek léteznek, és vannak, amelyek valóban szükségesek ahhoz, hogy az ember be tudjon illeszkedni a társadalomba, és kialakuljon a rutin, de sokszor ennek és az iskola által rájuk rótt hatalmas felelősség következtében az egyéb tevékenységekre irányított kreativitás elvész. Ennek felébresztésén dolgozom én.

2023-as hobbilista

Varrás

Mindkét nagymamám varrónő volt, és nem tudok varrógéppel varrni. Még. Számtalan okból kifolyólag találom hasznosnak a varrást: meg tudnék javítani egy csomó holmit, ami régóta a szekrényben áll, és vár, hogy vajon kidobom (ami nem fenntartható!), vagy valamikor elviszem a varrónőhöz. Fel tudnám varrni a sötétítő függönyeimet, nem kellene a szomszéd nénit megkérnem rá. Ha a tudásomat bővítem és kitartó vagyok, hosszú távon tudnék a gyerekeimnek farsangra jelmezt varrni, vagy magunknak ruhát. Ez utóbbi azért is remek, mert meg tudom választani, milyen forrásból választok anyagot, és a saját kezem által készített darabokat biztosan jobban meg is becsülöm, ezért jobban fogok rájuk vigyázni, tovább fogom őket hordani, és persze olyanok lesznek, amilyeneknek megálmodtam őket. A nagymamám idős varrógépét el tudnám hozni, és használhatnám is. Talán ez lesz az a hobbi, amivel idén ismerkedni kezdek.

Horgolás és kötés

Gyerekkoromban igyekeztem horgolni és kötni tanulni. A horgolás alapjait azóta is tudom, de nem használom semmire. A kötéshez akkoriban nem volt türelmem. Egy-két éve újra próbálkoztam, az alapokig el is jutottam, és a türelmem mennyisége is növekedett. Mindkét technikát hasznosnak tartom, egyelőre a kötéssel szemezek jobban.

Festés, rajzolás

Nagyon kreatív és elmélyülő tevékenységeknek tartom ezeket, de a természet nem áldott meg efféle tehetséggel. Szerencsére azóta rendelkezésre állnak olyan lehetőségek is, mint az élményfestés és a számfestés, amelyek kezdők számára is elérhetőek és sikerrel zárulnak. Utóbbit idén biztosan kipróbálom.

Ünnepi díszek készítése

Évek óta szemezek az adventi koszorú készítéssel. Olyannyira, hogy az év végén egy ragasztópisztolyra is beruháztam, gondolván, hogy ez több célra is alkalmas lehet. Azóta mondjuk még nem bontottam ki, és most úgy vélekedem, ez a tevékenység még várat a sorára, mert a fejemben több kreativitást igényel, amihez még növekednem kell.

Vásároltam viszont egy csomag fakarikát, amiből idén karácsonyra a családnak fogok díszeket festeni (minták alapján, mert amúgy nem tudok).

Üvegfestés

Édesanyámmal gyerekként sokszor festettünk mandalákat. Ez persze nem a komoly üvegfestés, csak az a verzió, amihez ecset sem kell, mindössze a tubusos, toll alakú festékek hegyével festünk. Így is szép képeket készítettünk. Idén ezt is szeretném újra felvenni a hobbijaim közé.

Dekoráció

A lakásdekoráció és a játék a fényekkel már egy ideje aktív részét képezi az életemnek. Képekkel, fényfüzérekkel, DIY papír dekorokkal időről időre igyekszem feldobni a házat.

Zero waste

Egy soha véget nem érő téma, amit akár hobbiként, akár életmódváltásként fel lehet fogni. Amióta a kisfiam megszületett, sajnos kevesebb időm jutott erre, de a 2023-as évben újra felveszem a fonalat.

Kalligráfia és bullet journal

Grafománoknak kötelező! Fejleszti a kreativitást, elmélyülhetsz az alkotásban. Szerintem elég időigényes hobbik, viszont bármikor fel lehet függeszteni, és akár napi pár perc gyakorlással lehet szép eredményeket elérni. Mindezek ellenére nem tervezem, hogy idén újra beépítem a rutinomba.

Ezek az én kreatívnak vélt hobbijaim. És Neked melyek ezek?

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.