Menü

A legjobb koleszterinszint-csökkentő gyógynövények

A koleszterin okozta megbetegedésekre 1951-ben figyeltek fel, amikor az amerikai hadügy minisztérium háborúban elesett katonák holttesteit küldte Koreába boncolásra.

A patológusok mintegy 2000 holttestet boncoltak fel, melyekből megállapították, hogy a 21 éves átlagéletkorú katonák 75%-nál már megjelentek a sárga, elmeszesedett plakkok. Ez igen meglepő volt az orvosok számára, hiszen sokáig úgy gondolták a verőér elzáródáshoz vezető lerakódások csak az idősebb embereknél fordulhat elő.

Sárgarépa (Daucus carota) és más pektintartalmú élelmiszerek

Egy skót kutatás szerint napi 2 sárgarépa elrágcsálása már 10-20%-kal csökkentette a vizsgálatban résztvevők koleszterinszintjét. Mindez annak köszönhető, hogy a sárgarépában sok pektin nevű rost található. Szintén jó pektinforrás még az alma és a citrusfélék héjának belső része. Ezért fontos, hogyha gyümölcslevet iszik, ne gyümölcsprést, hanem turmixgépet használjon, mivel a gyümölcsprés eltávolítja a gyümölcsökből az értékes rostokat.

Avokádó (Persea americana)

Érdekes, hogy az avokádó az egyik legmagasabb zsírtartalmú gyümölcs, ezért a szívbetegek kerülik a fogyasztását. Azonban érdekes, hogy az avokádó segíthet a koleszterinszint csökkentésében is. Egy kutatás során két női csoportot felkértek, hogy folytassanak különböző étrendeket. Az egyik csoport telítetlen zsírsavakban gazdag (olívaolaj) és avokádóban gazdag étrendet követett, míg a másik szénhidrátot és cukrot fogyasztott. A kutatás végén, hat hét után jól látszott, hogy az avokádót fogyasztók koleszterinszintje 8,2%-kal csökkent.

Bab (Phaseolus-fajok)

A babfélék sok elemi rostot és kevés zsírt tartalmaznak, ami kifejezetten elősegíti az ideális koleszterinszintet. A babfélék mindemellett lecitint is tartalmaznak, amely szintén igen eredményes a koleszterinszint csökkentésében.

Fokhagyma (Allium sativum) és vöröshagyma (A.cepa)

Több vizsgálatból kiderült, hogy egy gerezd fokhagyma, vagy fél vöröshagyma a fogyasztók többségénél 10-15 %-kal redukálja az összkoleszterinszintet. A fokhagymát világszerte alkalmazzák szív és érrendszeri betegségek esetén, valamint a magas koleszterinszint csökkentésére, ugyanis már napi fél gerezd fokhagyma is igen hatásos lehet. Egy kutatásban napi 2-3 vöröshagymaolaj 7-33%-kal csökkentette a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek közel felének a koleszterinszintjét.

Gyömbér (Zingiber officinale)

A gyömbér számos pozitív tulajdonsága mellett a koleszterinszint csökkentésében is segít. Tehát ételeit nemcsak ízletesebbé, de egészségesebbé is teheti gyömbér hozzáadásával.

Zeller (Apium gravolens)

Egy laboratóriumi kísérlet során az állatokat nyolc héten keresztül magas zsírtartalmú étrenden tartották, melynek következtében igen megemelkedett a koleszterinszintjük. Ezt követően a kísérleti állatokat zellerrel etették, ami viszont jelentősen csökkentette az össz- és LDL-koleszterinszintet. Egyelőre arra nincsen bizonyíték, hogy embereknél is ugyanilyen hatékonyságú a zeller, minden estere bajunk biztosan nem fog belőle származni ha több zellert fogyasztunk.

Dió- és mogyorófélék

Mivel a dió- és mogyorófélék magas zsírtartalmú olajos magvak, sokan azt hihetnénk, hogy ártalmasak azoknak, akik koleszterin problémákkal küzdenek. Ezzel szemben Amerikában egy huszonötezer főből álló kutatás bebizonyította, hogy kisebb a kóros elhízás esélye azoknál, akik sok dió- és mogyorófélét fogyasztanak. Ezenkívül a dió hatására nő az agyban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szintje, ami jelentős szerepet játszik a jóllakottság érzésében. A dió- és a mogyorófélék összefüggésben állnak a szívinfarktusok ritkább előfordulásával is.

Görögszéna (Trigonella foenum-graecum)

Ez a gyógynövény rostban gazdag, a rostok pedig kifejezetten elősegítik a koleszterinszint csökkenését.

Sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)

Egy kísérletben arra is fény derült, hogy a sáfrányos szeklice olajjal történő főzés nyolc hét alatt 9-15%-kal csökkenti az összkoleszterinszintet, az LDL szint pedig 12-20 %-kal lett alacsonyabb.

Shiitake gomba (Lentinus edodes)

A shiitake gomba gazdag lentinan vegyületekben, ami daganatellenes, vírusölő és immunserkentő, valamint koleszterincsökkentő vegyület. Egy állatkísérletből kiderült, hogy lentinannal rokon vegyületek már kis mennyiségben fogyasztva is 25%-kal csökkentik a koleszterinszintet.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.