Menü

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.

Az ajakherpesz okozója a herpes simplex vírus egyik típusa (HSV-1), melyet véglegesen nem lehet kiirtani a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy ha valaki megfertőződik, a tünetek gyógyulása után a vírus alvó állapotba kerül, „elbújik” az idegsejtekben, és időről időre újra aktiválódik, újra tüneteket okozva.

Bár nem lehet előre megmondani, kinél mikor jelenik meg az újabb ajakherpesz, vannak bizonyos tényezők, melyek hatására kijöhetnek a hólyagok. Van, aki szinte minden megfázás idején szenved a herpesszel is, másoknál a vizsgaidőszak alatti megterhelés okozza a hólyagocskák megjelenését, de előfordulhat az is, hogy valaki a nyarat indítja mindig herpesszel.

Ezek közé az ún. triggerek közé tartozhatnak külső, környezeti tényezők és belső, a szervezetben végbemenő változások is.

Ajakherpesz esetében gyakori triggerek

hölgyek esetében a hormonális változások (terhesség, menopauza, menstruáció)

vírusos fertőzések, betegségek

az immunrendszer legyengülése

lázas állapot

tűző napfény, szeles vagy hideg időjárás

stressz

fáradtság, kimerültség

fogászati kezelések

száj- és ajakszárazság

Sokkal nagyobb az esélye a herpesz kiújulására azoknak, akik valamilyen súlyos, krónikus betegségben szenvednek, szervátültetettek vagy kemoterápiás kezelés alatt állnak. Szintén fogékonyabbá tesz az ajakherpeszre az ekcéma és a pszoriázis.

Az idegsejtek „hiperizgatottsága” teremt lehetőséget a herpeszvírusnak a reaktiválódásra.

Ezért befolyásolja a gyulladás a herpeszt

Hosszabb ideig tartó gyulladások vagy stressz esetén a szervezet egy bizonyos citokint, interleukin 1 bétát bocsát ki (ez a citokin egyébként a bőr és a szem sejtjeiben is megtalálható, és akkor szabadul fel, ha a sejtek UV-fény hatására károsodnak). Az interleukin 1 béta fokozza az érintett idegsejtek érzékenységét, vagyis (nagyon leegyszerűsítve) azok egy kis ingerre is felfokozott reakcióval válaszolnak, és ezt képes reaktiválódással kihasználni a herpeszvírus.

Ez az eredmény tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy bizonyos vírusok képesek kihasználni a szervezetünk pillanatnyi változásait is, ráadásul éppen azt, mely az immunválasz része és a betegségek elleni küzdelemhez nélkülözhetetlen.

A kutatók szerint mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, hogy feltérképezzük és megértsük azokat a mechanizmusokat, melyek az ajakherpesz kiújulásának a hátterében lehetnek. Arra sincs még válasz, hogy változtatja meg a vírus a neuronok citokinekre adott reakcióját.

De ezek az új eredmények, a kutatók reményei szerint, olyan módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, melyek segíthetnek az ajakherpesz fellángolásának megelőzéséhez, vagy akár ahhoz, hogy véglegesen megakadályozzák a vírus reaktiválódását.

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.

A melatonin lehetséges mellékhatásai

Az alvási gondokkal küzdők közül nagyon sokan keresik az alternatív megoldásokat problémáik enyhítésére, és ezek közé tartozik a melatonin szedése is. Ennek azonban mellékhatásai is lehetnek.

Szikrázik a szemed? – ezek lehetnek az okok

Sokunkkal előfordult már, hogy a semmiből egyszer csak egy előugrott egy fényszikra, vagy egy gyorsan mozgó pont, de tulajdonképpen semmi sem mozog körülöttünk, csak a szemünk érzékeli ezt. Többféle oka is lehet, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A kontaminált vékonybél szindróma jelei

Sokszor hajlamosak vagyunk szervezetünk vészjelzéseit az elmúlt betegségekre, kiadós ünnepi étkezésekre vagy a mozgásszegény téli időszakra fogni, ám ha már hosszabb ideje fennálló panaszoktól szenvedünk, érdemes egy egyszerű vizsgálattal megbizonyosodnunk arról, nincs-e komolyabb betegségünk.