Menü

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

A gyermekeink egészsége a legfontosabb, s természetes, hogy minden vitamint, ásványi anyagot meg szeretnénk adni nekik, figyelünk a táplálkozásukra, s ha szükséges a vitaminokat pótoljuk étrendkiegészítőkkel, ezek közül az egyik legfontosabb az omega-3. Nagyon fontos a gyerekeknél is, sok tanulmány felhívja a figyelmet erre, én már kisgyermekkorban, de különösen iskoláskorban tartom hasznosnak a szedését, rendszeresen adom a fiaimnak.

Tulajdonképpen mi is az az Omega 3?

Az Omega 3 egy telítetlen zsírsav. Telített és telítetlen zsírsav között a különbség a zsírsavláncban található kettős kötések számában rejlik. A telített zsírsavakban nincsen kettős kötés az egyes szénatomok közt, míg a telítetlen zsírsavak esetében legalább egy kettős kötés található a zsírsavláncban.

Mit jelent ez az étrendünkben?

Az étrendben a telített zsírsavakat csökkenteni kell, és helyette telítetlen zsírokat ajánlott fogyasztani. Telített zsírokat tartalmaz például a torta, a péksütemények és a csokoládé, ezekből minél kevesebbet célszerű enni, mert nem tartalmaznak egészséges zsírokat. A telítetlen zsírsavakat szállító koleszterin könnyebben el tudja ezeket szállítani azokat a vérből, ezáltal nem rakódnak le annyira, mint a telített társa, amelyek növelik az össz-koleszterinszintet.

A helytelen táplálkozásban az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya felborul, több omega-6-ot fogyasztunk és emiatt gyulladás keletkezik a szervezetben. Ha ez gyulladás túlzottan felerősödik, rengeteg betegség jöhet létre. Ezt legtöbbször a rossz táplálkozás, kevés mozgás még jobban felerősíti.

Az Omega 3 zsírsavak nagy része gyulladáscsökkentő hatású és ezért ajánlott minél többet magunkhoz venni belőle, legjobb természetesen ételek formájában. Egy tanulmány szerint régen, évszázadokkal ezelőtt az Omega 3 és Omega 6 aránya átlagban 1:1 lehetett, a mostani arányok a nyugaton 1:16, sajnos az Omega 6 javára.

Miért jó gyerekeknek az Omega 3?

Ahogy említettem az Omega 3 nagy szerepet tölt be az agy fejlődésének folyamatában, növelheti a gyermek koncentrációképességét és segítheti a tanulás folyamatát.

Megfigyelések alapján a gyerekeknél növeli a figyelmüket és a hallásértést, fejleszti a szavak megtanulását.

A kutatások számos pozitív előnyről számolnak be, ezért szedése felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt hasznos és indokolt, mielőtt azonban valamilyen új táplálékkiegészítőt adnánk a gyerekünknek, mindenképp konzultáljunk orvossal.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.