Menü

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

A gyermekeink egészsége a legfontosabb, s természetes, hogy minden vitamint, ásványi anyagot meg szeretnénk adni nekik, figyelünk a táplálkozásukra, s ha szükséges a vitaminokat pótoljuk étrendkiegészítőkkel, ezek közül az egyik legfontosabb az omega-3. Nagyon fontos a gyerekeknél is, sok tanulmány felhívja a figyelmet erre, én már kisgyermekkorban, de különösen iskoláskorban tartom hasznosnak a szedését, rendszeresen adom a fiaimnak.

Tulajdonképpen mi is az az Omega 3?

Az Omega 3 egy telítetlen zsírsav. Telített és telítetlen zsírsav között a különbség a zsírsavláncban található kettős kötések számában rejlik. A telített zsírsavakban nincsen kettős kötés az egyes szénatomok közt, míg a telítetlen zsírsavak esetében legalább egy kettős kötés található a zsírsavláncban.

Mit jelent ez az étrendünkben?

Az étrendben a telített zsírsavakat csökkenteni kell, és helyette telítetlen zsírokat ajánlott fogyasztani. Telített zsírokat tartalmaz például a torta, a péksütemények és a csokoládé, ezekből minél kevesebbet célszerű enni, mert nem tartalmaznak egészséges zsírokat. A telítetlen zsírsavakat szállító koleszterin könnyebben el tudja ezeket szállítani azokat a vérből, ezáltal nem rakódnak le annyira, mint a telített társa, amelyek növelik az össz-koleszterinszintet.

A helytelen táplálkozásban az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya felborul, több omega-6-ot fogyasztunk és emiatt gyulladás keletkezik a szervezetben. Ha ez gyulladás túlzottan felerősödik, rengeteg betegség jöhet létre. Ezt legtöbbször a rossz táplálkozás, kevés mozgás még jobban felerősíti.

Az Omega 3 zsírsavak nagy része gyulladáscsökkentő hatású és ezért ajánlott minél többet magunkhoz venni belőle, legjobb természetesen ételek formájában. Egy tanulmány szerint régen, évszázadokkal ezelőtt az Omega 3 és Omega 6 aránya átlagban 1:1 lehetett, a mostani arányok a nyugaton 1:16, sajnos az Omega 6 javára.

Miért jó gyerekeknek az Omega 3?

Ahogy említettem az Omega 3 nagy szerepet tölt be az agy fejlődésének folyamatában, növelheti a gyermek koncentrációképességét és segítheti a tanulás folyamatát.

Megfigyelések alapján a gyerekeknél növeli a figyelmüket és a hallásértést, fejleszti a szavak megtanulását.

A kutatások számos pozitív előnyről számolnak be, ezért szedése felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt hasznos és indokolt, mielőtt azonban valamilyen új táplálékkiegészítőt adnánk a gyerekünknek, mindenképp konzultáljunk orvossal.

Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

Tavasszal gyakran diétába kezdünk, azonban sokszor már a nap első étkezése is fejtörést okoz. Mutatunk néhány reggeli ötletet, ami nem tartalmaz cukrot.

Kedvenc kávéink

Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.

Okok, amiért ceklát egyél

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Ha ez nem lenne elég, mondunk 7 érvet, hogy meggyőzzünk, érdemes minél több céklát enni.

Grapefruit: jótékony hatások, érdekességek

A grapefruit magas C-vitamin tartalma mellett egyéb jótékony hatásai miatt is több figyelmet érdemelne. Miért érdemes fogyókúra alatt használni? Mi köze a cukorbetegséghez? Tudj meg többet a grapefruitról!

Legrosszabb reggelik

Mitől lehet rossz egy reggeli? Nos, például attól, hogy hirtelen megemeli a vércukorszintet: gyorsan megéhezünk utánuk. aki cukorbeteg, vagy inzulinrezisztenciában szenved, nekik különösen fontos, mikor mit esznek, mit reggeliznek.