Menü

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

A gyermekeink egészsége a legfontosabb, s természetes, hogy minden vitamint, ásványi anyagot meg szeretnénk adni nekik, figyelünk a táplálkozásukra, s ha szükséges a vitaminokat pótoljuk étrendkiegészítőkkel, ezek közül az egyik legfontosabb az omega-3. Nagyon fontos a gyerekeknél is, sok tanulmány felhívja a figyelmet erre, én már kisgyermekkorban, de különösen iskoláskorban tartom hasznosnak a szedését, rendszeresen adom a fiaimnak.

Tulajdonképpen mi is az az Omega 3?

Az Omega 3 egy telítetlen zsírsav. Telített és telítetlen zsírsav között a különbség a zsírsavláncban található kettős kötések számában rejlik. A telített zsírsavakban nincsen kettős kötés az egyes szénatomok közt, míg a telítetlen zsírsavak esetében legalább egy kettős kötés található a zsírsavláncban.

Mit jelent ez az étrendünkben?

Az étrendben a telített zsírsavakat csökkenteni kell, és helyette telítetlen zsírokat ajánlott fogyasztani. Telített zsírokat tartalmaz például a torta, a péksütemények és a csokoládé, ezekből minél kevesebbet célszerű enni, mert nem tartalmaznak egészséges zsírokat. A telítetlen zsírsavakat szállító koleszterin könnyebben el tudja ezeket szállítani azokat a vérből, ezáltal nem rakódnak le annyira, mint a telített társa, amelyek növelik az össz-koleszterinszintet.

A helytelen táplálkozásban az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya felborul, több omega-6-ot fogyasztunk és emiatt gyulladás keletkezik a szervezetben. Ha ez gyulladás túlzottan felerősödik, rengeteg betegség jöhet létre. Ezt legtöbbször a rossz táplálkozás, kevés mozgás még jobban felerősíti.

Az Omega 3 zsírsavak nagy része gyulladáscsökkentő hatású és ezért ajánlott minél többet magunkhoz venni belőle, legjobb természetesen ételek formájában. Egy tanulmány szerint régen, évszázadokkal ezelőtt az Omega 3 és Omega 6 aránya átlagban 1:1 lehetett, a mostani arányok a nyugaton 1:16, sajnos az Omega 6 javára.

Miért jó gyerekeknek az Omega 3?

Ahogy említettem az Omega 3 nagy szerepet tölt be az agy fejlődésének folyamatában, növelheti a gyermek koncentrációképességét és segítheti a tanulás folyamatát.

Megfigyelések alapján a gyerekeknél növeli a figyelmüket és a hallásértést, fejleszti a szavak megtanulását.

A kutatások számos pozitív előnyről számolnak be, ezért szedése felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt hasznos és indokolt, mielőtt azonban valamilyen új táplálékkiegészítőt adnánk a gyerekünknek, mindenképp konzultáljunk orvossal.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?