Menü

A legerősebb gyulladáscsökkentő ételek

Nem, nem gyógyszerek. Ételek! Ez pedig lényeges különbség, s mivel előfordul, hogy szervezetünkben olykor gyulladások keletkeznek, érdemes tisztában lenni azokkal a természetes forrásokkal és lehetőségekkel, amelyekkel megelőzhetőek az egészségügyi problémák.

A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusát jelzi, oka lehet többek között a gyenge immunrendszer, a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.

A szervezetben levő gyulladások erősödéséhez a helytelen táplálkozás is hozzájárul, ezért a legerősebb gyulladáscsökkentő ételeket szeretném most megemlíteni, melyek tele vannak antioxidánsokkal és rosttal, ami a tudatos egészséges életmódban joggal kaphat(na) helyet, hiszen tápanyagdús mivoltukon túl mind a megelőzésben, mind a fennálló betegségek tüneti kezelésében különösen hasznosak lehetnek.

A gyümölcsök közül az áfonya antioxidánsszintje az egyik legmagasabb, olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek védik a szervezetet a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben. Egy reggeli zabkásába vagy joghurtba bármikor megenném!

A túlságosan feldolgozott és alacsony tápértékű élelmiszerek egyre több olyan anyagot tartalmaznak, melyre a szervezet gyulladással válaszol, ezeket pedig egészséges ételekből összeállított napi menüvel lehet megelőzni, kivédeni.

Kerülni a cukrokat, a sok sót, a túlzott zsírfogyasztást, a transzzsírokat és helyette keresni a feldolgozatlanokat, mert ezekből kapjuk a sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot, valamint esszenciális zsírsavakat.

Az áfonyát bármikor érdemes beépíteni az étrendünkbe, amikor csak hozzájutunk és megtehetjük, bár nem könnyű ezt bármikor beszerezni, nem is olcsó, a fokhagyma viszont ebből a szempontból jobb változat.

A fokhagyma segít a kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák elleni védekezésben. Komoly antibakteriális hatása van, természetes gyulladáscsökkentő ételünk.

A cékla is hatékony gyulladáscsökkentő, ahogy sok más leveles zöldség is. Az olajos magvak nemcsak fehérjékben, de esszenciális zsírsavakban is gazdagok, az omega-3 zsírsavaknak és fenoloknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, ezért akár müzlire szórva vagy magukban is javasolt fogyasztani őket.

Az olajos magvak esszenciális zsírsavakban gazdagok, az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, szintén érdemes a reggeli müzlihez keverni.

A lazac, a szardínia, a hering vagy a tonhal is jó forrásai az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, tápláló ebéd vagy vacsoraötlet.

Talán nem gondolnánk a kurkumáról, hogy a gyulladáscsökkentésben szerepe van, pedig erős antioxidáns hatású, segít elmulasztani a gyulladásos tüneteket.

Egyes élelmiszerek képesek tehát felvenni a harcot a gyulladással, ezért érdemes fogyasztani őket minél többször.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.