Fiatalít és elveszi a farkaséhséged
- Dátum: 2023.02.05., 19:28
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- aloe vera, antioxidáns, bab, bogyós gyümölcs, C-vitamin, csont, fehérje, fiatalítás, fokhagyma, galagonya, ginzeng, kollagén, porc, ránctalanítás, savanyított káposzta, természetesség
Felkapott dolog jelenleg kollagén porokat, készítményeket fogyasztani, de nem csak ételeinkhez, italainkhoz hozzáadva fogyaszthatjuk, hanem természetes alapanyagokat használva is kiaknázhatjuk jótékony hatását.
Nagyjából mindenki tudja, hogy mi az a kollagén, hiszen ha csak nem emlékszünk az iskolai tanulmányainkra, akkor is a média ezerrel pulzálja, hogy ahhoz, hogy fiatalok, ránctalanok, fittek legyünk, fogyasszunk porokat, italok, shakeket, mindent, amiben megtalálható a csodaszer. A kollagén nem más, mint egy fehérje, aminek legfontosabb szerepe a sejtek közötti tér felépítése, hozzájárul a csontok és porcszövetek rugalmasságához, és ez igaz a bőrünkre, hajunkra is. Igen drága holmik sorakoznak a gyógyszertárakban, egészségboltokban, webshopokban, mik mind azt sugallják, hogy az a legjobb, az fog segíteni minden ilyen jellegű problémánkon, pedig természetes úton is sokat tehetünk, vagyis ehetünk ez ügyben.

A kollagéneket három típusba sorolhatjuk, I-II-III. típusúak. Az I. és a III. típust szokták ajánlani a bőr, haj, köröm szépségéért, a II. típust inkább az ízületekre kifejtett jótékony hatása miatt.
A kollagént elsősorban húsok fogyasztásával tudjuk pótolni, de nem mindegy, hogy milyen húst eszünk és hányas típusú kollagént tartalmaz. Sőt! Az sem mindegy, hogy hogyan készítjük el a húst, mert például egy kocsonyásodó csontlevesben több kollagén lesz, mint egy hosszan főtt húslevesben. Marhahúst és halat azok fogyasszanak többet, akik I. és III. típusra vágynak, csirkét és kagylót pedig azok, akik az ízületikre koncentrálnak. Itt meg kell említenünk, hogy bármilyen meglepő is, a tojás is teszi a dolgát, hiszen magas a prolintartalma, ez pedig az egyik legfontosabb aminosav, ami serkenti a folyamatot.
A zöldségek és gyümölcsök között is van szép számmal olyan, amit ezért is ehetünk. Nagyon fontos, hogy a kollagén felszívódásához C-vitaminra van szükségünk, ezért minden olyan természetben termő növény, ami emberi fogyasztásra alkalmas és magas a C-vitamin tartalma, segítségünkre lesz. Gondoljunk a bogyós gyümölcsökre, citrusfélékre, a paradicsomra, vagy a zöldlevelű zöldségekre. A bab aminosav tartalma miatt, a fokhagyma a kéntartalma miatt járul hozzá a kollagéntermeléshez. Bátran nyúljunk a savanyúságos pultnál a savanyított káposzta felé, mivel magas C-vitamin forrás, de emellett kiűzi a rossz baktériumokat a bélrendszerből, így szervezetünket tisztítja.

Gyógynövények is beállhatnak a sorba, amikhez kapszulákkal vagy teák fogyasztásával juthatunk hozzá. Kollagéntartalmuk ugyan nincs, de erős antioxidánsok, vagy gyulladáscsökkentőek, mellette pedig C-vitamin források. Ilyen az aloe vera, a ginzeng, a galagonya és a körömvirág. ezek alkalmazásánál viszont figyeljünk a mértékre, mert könnyen át lehet billenni a ló túlsó felére.
Változatos táplálkozással is hozzájuthatunk kollagénhez, vagy hozzájárulhatunk termelődéséhez, ezzel pedig hozzájárulhatunk, bőrünk, hajunk, és ízületeink egészségéhez.
Nyugalom a rohanásban – így őrizheted meg a mentális egyensúlyod a mindennapokban
A modern életvitel tempója sokszor felülmúlja a szervezet alkalmazkodóképességét. A folyamatos információáradat, a munkahelyi nyomás és a teljesítménykényszer miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehéz megtalálniuk a lelki egyensúlyt. Pedig a mentális egészség megőrzése nem luxus – hanem alapfeltétel ahhoz, hogy jól működjünk testileg és lelkileg egyaránt.
Hogyan csökkenthetjük a demencia kockázatát tudatos életmóddal?
A demencia – amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer‑kór – komoly kihívás mind az érintettek, mind a hozzátartozóik számára. Egyre több kutatás mutat rá, hogy bár a genetikai tényezők nem befolyásolhatók, az életmódbeli kulcselemekkel jelentősen csökkenthetjük a kialakulás esélyét.
Autofágia: a test folyamatos tisztító mechanizmusa
A legtöbben nem is hallottak róla, azonban van egy rejtett képességünk, ami sejtszinten fiatalítja a testünket, ez az autofágia. Jelentése szó szerint „önevés”, de ez nem valami hátborzongató folyamat, hanem az egyik legtermészetesebb és leghasznosabb dolog, amit a szervezetünk tehet önmagáért. Ez a ciklikus regeneráció segít megszabadulni a felesleges, sérült alkotóelemektől, hogy helyet adjon az újaknak.
„Terápiás lustaság”: amikor a semmittevés is önápolás
Az elmúlt években a wellness és az önápolás fogalma egyre inkább kitágult. A meditáció, a jóga, a sport vagy a tudatos táplálkozás mellett most egy új irányzat kezd hódítani: a „terápiás lustaság” (therapeutic laziness).
Amit a BEMER-terápiáról tudni érdemes
Egy kezelés, amivel segíthetjük a test öngyógyító folyamatait, ez a BEMER-terápia. Nézzük, miről is van szó.