7 legjobb természetes antihisztamin
- Dátum: 2023.02.07., 19:00
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antihisztamin, gyulladáscsökkentés, kurkuma, kvercetin, papsajt, probiotikum, vitamin
Mint az a nevéből is következik, az antihisztaminok gyűjtőnév alatt szereplő molekulák elsősorban a szervezetben felszabaduló (vagy ritkábban külső forrásból bekerülő) hisztamin nevű anyag hatását próbálják megszüntetni.
1– C-vitamin
A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszerünket, viszont egy 2018-as kutatás arra is fényt derített, hogy komoly szerepe van az allergiák kezelésében is. Mivel egy rendkívül erős antioxidáns, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van, az allergiás reakciókat is képes enyhíteni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben C-vitaminhiány áll fenn a szervezetünkben, akár erősödhetnek is a panaszok. C-vitamint nem csupán a citrusfélék tartalmaznak, hanem számos más gyümölcs- és zöldségféleség is – például paradicsom, kivi, paprika, brokkoli, karfiol és eper.
2- Papsajt
A papsajt egy rendkívül gyakori gyógynövény a szénanátha és a migrén kezelésére. Ennek az Ázsiában, Európában és Észak-Amerika egyes területein honos növénynek a fogyasztása a legtöbb ember számára nem jár semmilyen mellékhatással, azonban elszórtan okozhat hasmenést, fáradtságot, fejfájást és viszkető szemeket.
3 – Bromelain
A bromelain egy olyan enzim, mely az ananász levében és magjába is megtalálható, továbbá étrendkiegészítőként is kapható. Ez egy közkedvelt természetes szer különféle duzzanatok és gyulladások enyhítésére, főleg abban az esetben, ha az orrmelléküregek is érintettek. Több kutatás is bebizonyította, hogy a bromelain képes enyhíteni az allergiás légúti megbetegedések tüneteit, azonban befolyással lehet a nők menstruációs ciklusára, serkentheti az emésztést és növelheti a pulzusszámot.
4 – Probiotikum
Tudományosan már többször bebizonyították, hogy milyen pozitív hatása van az egészséges bélflórának az immunrendszerre. A proboitikumok apró kis mikroorganizmusok, melyek segítik a szervezetünket abban, hogy fennmaradjon a bélflóra egészséges egyensúlya. Ezen kívül erősítik az immunrendszert, aminek köszönhetően a testünk könnyebben le tudja küzdeni az allergiát.
5 – Kvercetin
A kvercetin szintén egy antioxidáns, mely számos növényben és élelmiszerben előfordul. A szakemberek úgy vélik, hogy ez is képes enyhíteni az olyan allergiás tüneteken, melyek légzési nehézségeket okoznak. A következő élelmiszerek tartalmaznak kvercetint: alma, bogyós gyümölcsök, fekete tea, zöld tea, vöröshagyma, paprika és vörösbor. Mindezek ellenére inkább kvercetin tartalmú étrendkiegészítőket ajánlott fogyasztani, ugyanis az előbb felsorolt élelmiszerekben jelentősen kisebb mennyiségben fordul elő ez az antioxidáns. Az adagolás során legyünk fokozott figyelemmel, ugyanis tartós szedés következtében károsodhatnak a vesék.
6– Kurkuma
A kurkumában található kurkuminnak gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatása van, így képes enyhíteni az allergiás reakciókat, aminek köszönhetően az allergiás nátha egyik hatékony ellenszereként tartják számon.
Egy 2013-as kutatás során derült fény a magnézium jelentőségére az allergiás tünetek enyhítésénél. Az már régóta köztudott, hogy a magnézium képes ellazítani az izmokat, aminek hála enyhülnek a légúti gyulladások, illetve az asztmarohamok súlyossága is.
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.