Menü

7 legjobb természetes antihisztamin

Mint az a nevéből is következik, az antihisztaminok gyűjtőnév alatt szereplő molekulák elsősorban a szervezetben felszabaduló (vagy ritkábban külső forrásból bekerülő) hisztamin nevű anyag hatását próbálják megszüntetni.

1– C-vitamin

A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszerünket, viszont egy 2018-as kutatás arra is fényt derített, hogy komoly szerepe van az allergiák kezelésében is. Mivel egy rendkívül erős antioxidáns, aminek gyulladáscsökkentő hatása is van, az allergiás reakciókat is képes enyhíteni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben C-vitaminhiány áll fenn a szervezetünkben, akár erősödhetnek is a panaszok. C-vitamint nem csupán a citrusfélék tartalmaznak, hanem számos más gyümölcs- és zöldségféleség is – például paradicsom, kivi, paprika, brokkoli, karfiol és eper.

2- Papsajt

A papsajt egy rendkívül gyakori gyógynövény a szénanátha és a migrén kezelésére. Ennek az Ázsiában, Európában és Észak-Amerika egyes területein honos növénynek a fogyasztása a legtöbb ember számára nem jár semmilyen mellékhatással, azonban elszórtan okozhat hasmenést, fáradtságot, fejfájást és viszkető szemeket.

3 – Bromelain

A bromelain egy olyan enzim, mely az ananász levében és magjába is megtalálható, továbbá étrendkiegészítőként is kapható. Ez egy közkedvelt természetes szer különféle duzzanatok és gyulladások enyhítésére, főleg abban az esetben, ha az orrmelléküregek is érintettek. Több kutatás is bebizonyította, hogy a bromelain képes enyhíteni az allergiás légúti megbetegedések tüneteit, azonban befolyással lehet a nők menstruációs ciklusára, serkentheti az emésztést és növelheti a pulzusszámot.

4 – Probiotikum

Tudományosan már többször bebizonyították, hogy milyen pozitív hatása van az egészséges bélflórának az immunrendszerre. A proboitikumok apró kis mikroorganizmusok, melyek segítik a szervezetünket abban, hogy fennmaradjon a bélflóra egészséges egyensúlya. Ezen kívül erősítik az immunrendszert, aminek köszönhetően a testünk könnyebben le tudja küzdeni az allergiát.

5 – Kvercetin

A kvercetin szintén egy antioxidáns, mely számos növényben és élelmiszerben előfordul. A szakemberek úgy vélik, hogy ez is képes enyhíteni az olyan allergiás tüneteken, melyek légzési nehézségeket okoznak. A következő élelmiszerek tartalmaznak kvercetint: alma, bogyós gyümölcsök, fekete tea, zöld tea, vöröshagyma, paprika és vörösbor. Mindezek ellenére inkább kvercetin tartalmú étrendkiegészítőket ajánlott fogyasztani, ugyanis az előbb felsorolt élelmiszerekben jelentősen kisebb mennyiségben fordul elő ez az antioxidáns. Az adagolás során legyünk fokozott figyelemmel, ugyanis tartós szedés következtében károsodhatnak a vesék.

6– Kurkuma

A kurkumában található kurkuminnak gyulladáscsökkentő és antioxidatív hatása van, így képes enyhíteni az allergiás reakciókat, aminek köszönhetően az allergiás nátha egyik hatékony ellenszereként tartják számon.

Egy 2013-as kutatás során derült fény a magnézium jelentőségére az allergiás tünetek enyhítésénél. Az már régóta köztudott, hogy a magnézium képes ellazítani az izmokat, aminek hála enyhülnek a légúti gyulladások, illetve az asztmarohamok súlyossága is.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!