Menü

A pikkelysömör a száját és a nyelvét is érintheti

A pikkelysömör a bőr bármely területét érintheti, beleértve a szájat és a nyelvet is. Ez utóbbin a repedések egy folt formájában mutatkozhatnak meg, amit térképnyelvnek szokás nevezni.

Foltok a nyelven, sebek a szájban

Maga a pikkelysömöregy krónikus autoimmun betegség, amely leggyakrabban a könyökön és a térden jelentkezik, érinthet bármely testrészt, így például a fejbőrt is. A bőrön laposan kiemelkedő, vöröses, ezüstösen hámló pikkelyes foltok utalhatnak a pikkelysömörre, a fejbőrön pedig az ezüstös, fehéres plakkok, a vérző bőrfelület, és az esetenként jelentkező égő fájdalom. Ritkán, de az is előfordul, hogy a psoriasis a szájban és nyelven is megmutatkozik, az alábbi tünetekkel:

A nyelv színe, textúrája láthatóan megváltozik, és ez érzetbeli különbséget is okoz.

Sárga vagy fehér szegélyű piros foltok jelennek meg a nyelven, amelyek sima felületűek.

Repedések futhatnak végig a nyelv felületén.

Az ínyen hámlás mutatkozhat.

Sebek, pusztulák jelenhetnek meg a száj belsejében.

A nyelvet érintő tünetek együttesen a térképnyelv vagy erythaema migrans nevű állapotot eredményezik, amely a pikkelysömörös betegek közel 10 %-ánál jelentkezik, szemben az átlag poluláció 1-2 %-ával.

- Magában a szájban igen ritka ez a betegség, de természetesen kizárni sem lehet. A nyelven jelentkező pikkelysömört nem mindig könnyű diagnosztizálni, mert a tünetek gyakran alig észrevehetőek – ismerteti Borbola doktornő. – Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a panaszok fájdalmat okoznak és megnehezítik a rágást, a nyelést. Azt is tudni kell, hogy a térképnyelv nem minden esetben utal psoriasisra, de a két állapot összefügghet.

A nyelvet érintő pikkelysömör rizikófaktorai és kezelése

Az emberek kb. 10 %-a születik egy vagy két olyan génnel, amely hajlamossá teszi őket a pikkelysömörre, de csak 2-3 %-nál fejlődik ki valóban a betegség. A psoriasis háttere ismeretlen, leggyakrabban örökletes. A megjelenéshez olyan rizikófaktorok járulhatnak hozzá, mint bizonyos fertőzések, gyógyszerek, bőrsérülések és a stressz. Előfordul, hogy a tünetek csak egyetlen testtájon jelentkeznek, de az sem ritka, hogy új és új felületek lesznek érintettek. Az azonban fontos tudnivaló, hogy a betegség egyik esetben sem fertőző, bátran lehet tehát érintkezni a beteggel.

- A pikkelysömörnél számos kezelés enyhítheti a tüneteket, bár a szájban jelentkező panaszokra nincs kimondott gyógyszer. Amit ezeknél a tüneteknél általában javasolni lehet, az a gyulladáscsökkentő és/vagy a helyi érzéstelenítő, amelyek visszaszorítják a gyulladást és a fájdalmat, vagyis könnyebbé válik az evés és az ivás. Ugyanakkor érdemes kerülni a forró és fűszeres ételeket, a dohányzást, meg lehet próbálkozni a szájöblítőkkel és a stresszkezeléssel, hiszen a stressz önálló rizikófaktorként is jelentősen ronthat az állapoton.

A pikkelysömör általános kezelésében, a diagnózis függvényében a kortikoszteroid, a szalicilsav, a D-vitamin származékot tartalmazó kenőcsök helyileg alkalmazhatók, kiterjedt esetben pedig jó hatású lehet a speciális UV fototerápia is.

Súlyos, kiterjedt psoriasis esetén, illetve ha betegség jelentősen rontja a beteg életminőségét, szóba jön szisztémás belsőleges terápia is, amely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet. Ezen a téren az utóbbi években több kiváló készítmény jelent meg a gyógyászatban.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.