Menü

A farsangi időszak fánk nélkül nem is az igazi – anyabarát receptek

A fánk nem csak a farsangi ünnepségek étele, viszont annak egyik jellegzetes eleme. Ahány ház, annyi féle fánkkészítési módszer létezik. Segítek két kicsit könnyebb recepttel, hogy senki ne maradjon ki az élményből, garantáltan anyukabarát receptúra lesz.

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Eredetileg a tavaszvásáról, a párválasztásról, az udvarlásról szólt, ehhez társult a mulatozás, a tréfa csinálás. Az ókori Rómában kezdtek el álarcos felvonulásokat szervezni, amit zenés táncmulatság követett. Innen eredeztethető a magyar szokás is, amit már Mátyás király korában is feljegyeztek, de Magyarországon a tavasz beköszöntének siettetését tűzték ki céljául. Manapság már nem csak gyerekek öltöznek jelmezekbe, hanem a felnőttek is, lehet ebből családi partit is rendezni, ennek pedig feledhetetlen kelléke a fánk. Nagyon finom édesség, kelt, élesztős tészta, bő olajban sütik általában és vagy cukorral hintik, vagy lekvárral kenik meg a tetejét. A legismertebb a szalagos fánk, melynek elkészítése nem egy nagy bonyodalom, bárki nekiállhat.

Szalagos fánk

Hozzávalói: 2 dl tej, 50 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 3 cl rum, 5 dkg vaj, 1 csipet só és végül olaj.

Elkészítése a következő: A szalagos farsangi fánk elkészítéséhez kevés langyos tejjel, pici liszttel, cukorral és az élesztővel kovászt készítünk. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, rumot és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, beleszórjuk a lisztet, majd összedolgozzuk a kovásszal, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval (akár lisztezett szélű pohárral) kiszúrjuk és letakarva újra kelesztjük, nagyjából fél órát. Lábasban bő zsiradékot melegítünk, ha a a szalagos fánkok megkeltek, ujjainkkal mindegyik közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Amikor a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk és most már fedő nélkül sütjük tovább. (A receptet köszönöm Vass Lászlónénak)

A másik személyes kedvencem a túrófánk, ami bármilyen hihetetlenül is hangzik, azon kívül, hogy összekeverjük az alapanyagokat és belecsipkedjük az olajba, még meg is fordul magától, szóval elronthatatlan és a három fiam kedvence.

Hozzávalói: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tejföl, 1 kiskanál. szódabikarbóna, 6 dkg cukor, egy csipet só.

Elkészítése: A hozzávalókat gondosan összekeverjük, vizes kiskanállal diónyi gombosokat szaggatunk a forró olajba, majd mikor magától megfordulva aranybarnára sült, papírtörlőre emelve leitatjuk az olajat. (Ezt a receptet köszönöm Gazdag Anita barátnőmnek)

A farsang gyereknek és felnőttnek egyaránt jó buli és ezekkel az elronthatatlan recepteket elkészítve bármikor odaállhatunk a család vagy baráti társaság elé, biztosan sikert aratunk vele. Jó étvágyat kívánok!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!