Menü

Egy remek fűszer a szépségápolásban

Az egyik internetes oldal konkrétan azt javasolta, hogy a ránctalanító krémünket is lecserélhetjük erre a fűszerre, nos eddig is sejtettem, hogy nemcsak belsőleg szépít, most utánajártam, külsőleg hogyan alkalmazható. A kurkumáról lesz szó, ha még nem mondtam volna.

Bevallom elfogult vagyok, pedig újságíróként nem lehetnék, mégis azt kell mondjam a természetes szépítőszereket mindig is többre tartottam a drága krémeknél és étrendkiegészítő „bogyóknál”. Ami pedig szinte évtizedek óta bevált szépítő ötletek, azok mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Hitték volna, hogy az indiai nők ősidők óta használják a kurkumát szépítkezési célra?

Kezdjük ott, mi is a kurkuma. Egy nagyon erősen virítóan okkersárga aromás fűszer, mely a bőrre kenve kiváló ránctalanító szer, nagyon hatásos az akne ellen, gyulladáscsökkentő és „valamit valóban tudhat”, hiszen világszerte több száz éve használják.

Hogyan hat a pattanásokra ez a sárga fűszer?

A kurkuma megküzd a zsíros bőrrel is, ugyanis kiválóan szabályozza a faggyútermelést, ezzel akadályozza meg a pórusok eltömődését és a pattanások kialakulását. A kurkuma egyik erőssége, hogy gyulladásgátló hatása mellett antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, eltünteti a ráncokat és a pigmentfoltokat, kiegyenlítve a bőr tónusát.

A kurkuma a benne lévő kurkuminnak köszönhetően vírusellenes, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, ráadásul védi a bőrt a káros vegyi anyagokkal és a környezeti szennyeződésekkel szemben is.

Vannak kockázatai a kurkuma használatának?

Fontos tudni, hogy a kurkuma használata is lehet kockázatos, figyelembe kell venni, hogy amennyiben belsőleg alkalmazzuk, bizonyos gyógyszerek hatékonyságát befolyásolhatja, illetve amennyiben elfogyasztva allergizál, úgy bőrre kenni is tilos, külsőleg alkalmazva pedig előfordulhat, hogy átmenetileg sárgásra festi a bőrt.

Szinte bármilyen házi kencéhez érdemes hozzákeverni, ha az alapanyagokat bőrtípusunknak megfelelően összeválogathattuk, a kurkuma extrán megfűszerezi majd a végeredményt.

Hogyan készítsük el a kurkumás pakolást?

A kurkumás pakolás pillanatok alatt elkészíthető, csupán egy kevés mézhez keverjünk hozzá egy fél teáskanál kurkumát, majd a masszát vigyük fel egyenletesen az arcbőrre, hagyjuk hatni tíz percig, végül alaposan öblítsük le langyos vízzel.

Jó szépülést kívánok!

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.