Menü

Okok, amiért ceklát egyél

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Ha ez nem lenne elég, mondunk 7 érvet, hogy meggyőzzünk, érdemes minél több céklát enni.

A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.

A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez. A cékla erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával fogyasszuk, még inkább segít a zsírt lebontani.

A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat. A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is érezheted, ugyanis a zöldség javítja a test oxigén felhasználását, edzés közben később érzed fáradtnak magad. A cékla a renegerálódást is segíti.

A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően hatékonyan felveheted a harcot egy pohár céklalével a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen. Igyál meg naponta egy pohár céklalevet és tapasztalni fogod a változást.

A cékla a betain tartalamának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket, rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír.

Ha valakinek alacsony a hemoglobinz szintje, akkor ajánlatos céklát fogyasztania. A célkának magas a vas és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre. Ráadásul a szervezet a könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.

100 gramm nyers cékla 3,4 gramm rostot tartalmaz. Az elegendő rostfogyasztás pedig elengedhetetlen a zavartalan emésztéshez és a bélrendszer egészségéhez.

Ezenkívül a rostokat összefüggésbe hozták a krónikus betegségek, köztük a vastagbélrák, a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint egyetlen csésze cékla az életkortól és nemtől függően több mint 8,81%-ban fedezi az ember napi rostszükségletét.

Érdekes módon a céklában található nitrátok javíthatják a mentális és kognitív funkciókat azáltal, hogy elősegítik az erek tágulását, és ezáltal növelik az agy vérellátását.

Kimutatták, hogy a cékla különösen javítja a véráramlást az agy homloklebenyében, amely terület a magasabb szintű gondolkodással, például a döntéshozatallal és a munkamemóriával kapcsolatos.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.