Kedvenc kávéink
- Dátum: 2023.03.20., 08:52
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- aroma, csokoládé, édesítés, élénkít, forró, frissít, ínyenc, ital, ízesítés, jeges, kávé, kávéfajták, kávékülönlegesség, kávézó, kedvenc, megkóstol, méz, mogyoró, szárított gyümölcsök, tej, terasz
Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.
Rengeteg olyan kávék van, amelyiket érdemes megkóstolnunk, nemcsak Eszpresszó és Capuccino létezik. Nézzünk többféle ízvilágú kávékülönlegességeket!
Egy kávét feldobhatunk mandula, a mogyoró, csokoládé ízekkel, aki szereti a kakaót, az szívesen fogja kóstolni a csokis kávét, csokis Capuccinot.
A szárított gyümölcsök is feldobják a kávénkat, ezekkel az ízekkel először édesítés, ízesítés nélkül érdemes megkóstolni a különleges italokat, később ízesíthetjük kedvünk szerint.
Aki a koffein miatt mondana le a kávéról, számára jó hír, hogy koffeinmentes változatban is elérhetőek a különböző ízesítésű kávékülönlegességek, de nézzük melyik név mit takar!
Egy kis kávé kisokos következik!
Az Americano egy forró vízzel hígított eszpresszó. A csepegtetett kávé állaga mellé az eszpresszó erőteljesebb íze társul. A Macchiato nagyon népszerű, egy eszpresszó lényegében egy kevés habos, gőzölt tejjel. A Caffé Latte egy rész eszpresszó két rész gőzölt tejjel hígítva, míg a Mocha szintén eszpresszó és gőzölt tej, melyet csokisziruppal dobunk fel.
A Cappuccino jól ismert, egy rész eszpresszó egy rész gőzölt tej, egy rész tejhab, melyet pár kávézóban – tévesen – tejszínhabbal tálalnak tejhab helyett.
(Kedvenc sztorim, mikor diétára hivatkozva édesítőt kérek a kávém mellé, de a pincér a cukormentesen rendelt Capuccinom tetejét automatikusan telenyomja cukrozott tejszínhabbal. Nem egyszer fordult elő.)
A kávékülönlegességek sorát a Flat White folytatja, mely Ausztráliából származik: eszpresszó sűrű tejhabbal díszítve.
A férjem kedvence a Cortado, mely a Macchiato spanyol változata: eszpresszó kevés meleg tejjel, a Ristretto pedig egy rendkívül erős eszpresszó.
A Café au lait sima kávé (eszpresszó vagy filteres) meleg tejjel kínálva, míg az Affogato kávé és vaníliafagylalt finom ötvözete.
A török kávé esetén az őrölt kávét cukorral és vízzel főzik fel, az ír kávé barna cukorral, tejszínnel és Whiskey-vel tálalt, a kedvelt Melange pedig hideg tej, tejhab és forró kávé átlátszó pohárban, mézzel, rétegezve.
A Bécsi kávé azoknak kedvenc, akik a csokiöntetet kedvelik kávéval és tejjel, tetején tejszínhabbal és csokival a tetején.
Véleményem szerint bármelyik kávé akkor a legfinomabb, ha egy finom kekszet, vagy sütit is fogyaszthatok mellé.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.