Menü

Mire jó a Hidrogén-peroxid?

Mondhatnánk róla, hogy egy „csodaszer”! De, mint tudjuk minden „csodaszer” értelmezése sajnos manapság már el van koptatva. Sokan úgy vélik, egy csodaszer valójában semmire sem jó?!

A hidrogén-peroxid kb. 100 éve ismert és hamar felhasználásra került az orvoslásban is. A vírusok, baktériumok, paraziták ellen hat.

A gombás megbetegedéseket visszaszorítja, az immunrendszer működését serkenti és dezodoráló hatása is van. Ellentétben az antibiotikummal, amivel szemben kórokozók rezisztensé vállnak (az antibiotikum nem hat rájuk), a hidrogén-peroxidnál ez sohasem fordulhat elő. Ezenkívül a hidrogénperoxid elősegíti a sebek gyógyulását és a mérgeket semlegesíti. Mellékhatása nem ismert, míg az antibiotikumnál a mellékhatás nagyon veszélyes. Különböző terápiáknál a felhasználási területe óriási. A szakirodalom véleménye mégis eltérő a hidrogénperoxiddal szemben.

Oxigén nélkül nem vagyunk képesek élni. Minden szerv anyacseréjéhez nélkülözhetetlen. A sejtek az oxigén segítségével kapnak eltető energiát. Több mint 90 % energia a testünkben oxidáció útján jön létre. Az oxigén fontos pl. a vérnyomás regulálásában is. Ha kevés oxigén van jelen, akkor a szerveink véráramlásában és az immunrendszerben is hiány lép fel. Ez mind betegséghez vezet. Az oxigén nagy része légzés útján kerül a testünkbe. Egy jobb gyógyhatás kiváltásában fokozhatjuk az oxigén bevitelt pl. az ózonterápiával vagy a hidrogén-peroxid terápiával is.

A hidrogén-peroxid egy szagtalan, áttetsző, gyúlékony gyenge sav. Alacsony koncentrációban színtelen. Erős oxidációs anyag. Könnyen fog vízre és oxigénre szétbomlani. Ezért olcsó és kiváló gyógyszer, kozmetika, és a háztartásban is nélkülözhetetlen. A környezetvédelemben is fontos a szerepe. Minél magasabb a koncentrációja, annál veszélyesebb vele dolgozni pl. rakéták hatóanyaga.

A hidrogén-peroxid alacsony koncentrációban a természetben is előfordul. Mindenhol, ahol atomos oxigén hat a vízre, ott hidrogénperoxid jön létre, pl. erjedés, légzés és oxidáció útján az organikus és anorganikus alkotókkal. Az emberi légzés 300-1000 mikrogramm pro kubikmeter hidrogénperoxidot tartalmaz. A vízben 1-30 mikrogram pro liter hidrogén-peroxid van. Ez az anyag megtalálható majdnem minden élőlényben, amelyek sejtmaggal rendelkeznek. Egy eső után kb. 1 milligramm hidrogénperoxid pro kilogramm található a levegőben.

Ezúton szeretném felhívni a figyelmet néhány kiváló hidrogén-peroxid használatra a mindennapi életben.

Hidrogén-peroxid fürdés

A fürdőkádat töltsük tele meleg vízzel és tegyünk bele 0,5-1 liter 3%-os hidrogén-peroxidot. A fürdés 15-20 percig tartson. Utána a nedves bőrről csak felitatjuk a vízcseppeket. Ez a fürdés gazdagítja a testünket oxigénnel, életerőt ad, rendszeres használatával a test immunrendszere is erősödik. Ízületi problémás betegeknél figyeljünk arra, hogy a beteg testrészt, a hidrogén-peroxidos víz befedje. Ugyan ez a helyzet az ekcéma és a pikkelysömör esetén is. Hetente egyszer vagy betegség esetén naponta ajánlott.

Köröm gomba

Egy lavór meleg vízbe tegyünk 1-2 deciliter 3%-os hidrogén-peroxidot. 20 percig áztassuk benne a lábunkat, ha a víz kihűlt, akkor egy teafőzőben előzőleg felforralt vízzel utána tölthetünk. Ha szárazra töröltük a lábakat, akkor még a beteg testrészekre 3 %-os hidrogén-peroxidot tegyünk a köröm alá, illetve a beteg bőrre, és hagyjuk ott megszáradni.

Herpesz

Naponta többszőr, a bőrre tegyünk 3 %-os hidrogén-peroxidot és hagyjuk ott megszáradni.

Fogkefe tisztítása

Ajánlatos hetente-kéthetente a fogkefénket 30 percig, egy 3 %-os hidrogén-peroxiddal teli edénybe tenni és sterilizálni.

Mosógép

A fehér ruhák mosásánál a mosógép öblítő részébe tegyünk 0.5 deciliter 3%-so hidrogén-peroxidot. Ilyenkor a hagyományos öblítő elmarad.

Nem tudom, mi lehet az oka, de Magyarországon a gyógyszertárak csak 100 ml hidrogén-peroxidot adnak ki egy személynek. Így nekem otthon tíz gyógyszertárba kellett mennem, hogy egy litert tudjak vásárolni. Németországban nincs határ. 3%-os hidrogén-peroxidból 1 liter is vehető.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.