Menü

Apró trükkökkel a tisztább konyháért!

A konyha az otthonunk azon része, ahol sokszor a legnehezebb rendet tartani, hiszen a rendetlenség pillanatok alatt kialakulhat, hogy ezt elkerüljük, s a rendet fenntartsuk, hoztunk néhány trükköt.

Véleményem szerint a konyhában a legnehezebb ezt megtartani, hiszen a gyerek menetrendszerűen lesz éhes, amint elpakoltunk, este kéri a pótvacsit, reggel kiönti a kakaót, a párunk is letesz itt-ott egy-két poharat. Máskor a pulton felejtünk egy kávéscsészét, egy kistányért, egy kanalat, csak pár falat kenyeret, péksüteményt majszolunk el - ezzel számtalan helyre morzsát szórva -, telik a mosogató, ragad a konyhapult s máris mindjárt kupacnyi csetres uralja a konyhát. Hogy lehet ezt megelőzni? Erre tényleg szuper szabályokra van szükség!

Hogy tartsunk rendet a konyhában?

Egy nagyon szerencsés dolog a mosogatógép! Aki megteheti, tegyen szert rá, hihetetlenül megkönnyíti a dolgot, ha egyből elpakolhatunk mindent a gépbe. Nem kell a pulton hagyni, asztalon felejteni, egyszerűen csak elpakolja az ember a gépbe a mosatlant.

Ami kiömlik, azonnal töröljük le, előfordul, hogy ráfröccsen, kiborul, lecseppen, kilöttyen, ezek később rászáradnak, odaragadnak a felületre és nehezebb megszabadulni a foltoktól.

Az esti lefekvés előtt tegyük rendbe a konyhát. Sokkal jobb úgy meginni reggel az első kávét hálóköntösben, hogy szép rend uralja a teret, nem arra ébredünk, hogy el kell mosni az előző napi csetrest, hogy találjunk egy tiszta csészét.

A mikró örök mumus. Nagyon sok szennyeződés, pörköltszaft, kifröccsenő zsír, leves nyomot tud hagyni és ha nem sikáljuk ki mielőbb, később vért izzadunk vele, mire megtisztítjuk a sok rárakódott szennyeződéstől. Én a magam részéről a mikrót utálom legjobban takarítani, inkább megelőzöm kis odafigyeléssel.

A kávéfőző tartályait éppígy tisztítom, ne várjuk meg míg beleszárad és beleragad a kicseppenő kávé, mossuk el gyakran!

A hűtőnek központi szerepe van a konyhában (meg egy család életében is.) Semmi sem nyújt lehangolóbb látványt, mint a több napja lejárt ételek tárolása, a romlott élelmiszerek, a koszos hűtőpolcok. Ezek tisztántartása, átnézése, napi szinten alap dolog.

Rendszeresen töröljük ki a hűtőt, továbbá mindig szortírozzuk ki a már lejárt termékeket. Ezek eddig apróbb teendők, nem hosszadalmas cselekvések, mégis már ennyi is sokat jelent a rend és a tisztaság szempontjából.

A sort a tűzhellyel folytatnám. Ennek tisztán tartása már a főzés után kezdődik, az odaszáradt szennyeződéseket később sokkal nehezebb eltüntetni.

A legtöbb felület megtisztításához nem kell drága holmikat, vagy erős vegyszereket megvásárolni, elég hozzá mindössze egy üveg ecet, citrom, szappanos langyos víz. Ha naponta megcsináljuk az apróbb lépéseket, nem kell egyben hosszú órákat eltölteni a konyhánk kitakarításával és rendbetételével. Természetesen a fent említett szempontokra a család többi tagjának is oda kell figyelnie, így fog működni minden hosszútávon.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!