Menü

Apró trükkökkel a tisztább konyháért!

A konyha az otthonunk azon része, ahol sokszor a legnehezebb rendet tartani, hiszen a rendetlenség pillanatok alatt kialakulhat, hogy ezt elkerüljük, s a rendet fenntartsuk, hoztunk néhány trükköt.

Véleményem szerint a konyhában a legnehezebb ezt megtartani, hiszen a gyerek menetrendszerűen lesz éhes, amint elpakoltunk, este kéri a pótvacsit, reggel kiönti a kakaót, a párunk is letesz itt-ott egy-két poharat. Máskor a pulton felejtünk egy kávéscsészét, egy kistányért, egy kanalat, csak pár falat kenyeret, péksüteményt majszolunk el - ezzel számtalan helyre morzsát szórva -, telik a mosogató, ragad a konyhapult s máris mindjárt kupacnyi csetres uralja a konyhát. Hogy lehet ezt megelőzni? Erre tényleg szuper szabályokra van szükség!

Hogy tartsunk rendet a konyhában?

Egy nagyon szerencsés dolog a mosogatógép! Aki megteheti, tegyen szert rá, hihetetlenül megkönnyíti a dolgot, ha egyből elpakolhatunk mindent a gépbe. Nem kell a pulton hagyni, asztalon felejteni, egyszerűen csak elpakolja az ember a gépbe a mosatlant.

Ami kiömlik, azonnal töröljük le, előfordul, hogy ráfröccsen, kiborul, lecseppen, kilöttyen, ezek később rászáradnak, odaragadnak a felületre és nehezebb megszabadulni a foltoktól.

Az esti lefekvés előtt tegyük rendbe a konyhát. Sokkal jobb úgy meginni reggel az első kávét hálóköntösben, hogy szép rend uralja a teret, nem arra ébredünk, hogy el kell mosni az előző napi csetrest, hogy találjunk egy tiszta csészét.

A mikró örök mumus. Nagyon sok szennyeződés, pörköltszaft, kifröccsenő zsír, leves nyomot tud hagyni és ha nem sikáljuk ki mielőbb, később vért izzadunk vele, mire megtisztítjuk a sok rárakódott szennyeződéstől. Én a magam részéről a mikrót utálom legjobban takarítani, inkább megelőzöm kis odafigyeléssel.

A kávéfőző tartályait éppígy tisztítom, ne várjuk meg míg beleszárad és beleragad a kicseppenő kávé, mossuk el gyakran!

A hűtőnek központi szerepe van a konyhában (meg egy család életében is.) Semmi sem nyújt lehangolóbb látványt, mint a több napja lejárt ételek tárolása, a romlott élelmiszerek, a koszos hűtőpolcok. Ezek tisztántartása, átnézése, napi szinten alap dolog.

Rendszeresen töröljük ki a hűtőt, továbbá mindig szortírozzuk ki a már lejárt termékeket. Ezek eddig apróbb teendők, nem hosszadalmas cselekvések, mégis már ennyi is sokat jelent a rend és a tisztaság szempontjából.

A sort a tűzhellyel folytatnám. Ennek tisztán tartása már a főzés után kezdődik, az odaszáradt szennyeződéseket később sokkal nehezebb eltüntetni.

A legtöbb felület megtisztításához nem kell drága holmikat, vagy erős vegyszereket megvásárolni, elég hozzá mindössze egy üveg ecet, citrom, szappanos langyos víz. Ha naponta megcsináljuk az apróbb lépéseket, nem kell egyben hosszú órákat eltölteni a konyhánk kitakarításával és rendbetételével. Természetesen a fent említett szempontokra a család többi tagjának is oda kell figyelnie, így fog működni minden hosszútávon.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.