Menü

Apró trükkökkel a tisztább konyháért!

A konyha az otthonunk azon része, ahol sokszor a legnehezebb rendet tartani, hiszen a rendetlenség pillanatok alatt kialakulhat, hogy ezt elkerüljük, s a rendet fenntartsuk, hoztunk néhány trükköt.

Véleményem szerint a konyhában a legnehezebb ezt megtartani, hiszen a gyerek menetrendszerűen lesz éhes, amint elpakoltunk, este kéri a pótvacsit, reggel kiönti a kakaót, a párunk is letesz itt-ott egy-két poharat. Máskor a pulton felejtünk egy kávéscsészét, egy kistányért, egy kanalat, csak pár falat kenyeret, péksüteményt majszolunk el - ezzel számtalan helyre morzsát szórva -, telik a mosogató, ragad a konyhapult s máris mindjárt kupacnyi csetres uralja a konyhát. Hogy lehet ezt megelőzni? Erre tényleg szuper szabályokra van szükség!

Hogy tartsunk rendet a konyhában?

Egy nagyon szerencsés dolog a mosogatógép! Aki megteheti, tegyen szert rá, hihetetlenül megkönnyíti a dolgot, ha egyből elpakolhatunk mindent a gépbe. Nem kell a pulton hagyni, asztalon felejteni, egyszerűen csak elpakolja az ember a gépbe a mosatlant.

Ami kiömlik, azonnal töröljük le, előfordul, hogy ráfröccsen, kiborul, lecseppen, kilöttyen, ezek később rászáradnak, odaragadnak a felületre és nehezebb megszabadulni a foltoktól.

Az esti lefekvés előtt tegyük rendbe a konyhát. Sokkal jobb úgy meginni reggel az első kávét hálóköntösben, hogy szép rend uralja a teret, nem arra ébredünk, hogy el kell mosni az előző napi csetrest, hogy találjunk egy tiszta csészét.

A mikró örök mumus. Nagyon sok szennyeződés, pörköltszaft, kifröccsenő zsír, leves nyomot tud hagyni és ha nem sikáljuk ki mielőbb, később vért izzadunk vele, mire megtisztítjuk a sok rárakódott szennyeződéstől. Én a magam részéről a mikrót utálom legjobban takarítani, inkább megelőzöm kis odafigyeléssel.

A kávéfőző tartályait éppígy tisztítom, ne várjuk meg míg beleszárad és beleragad a kicseppenő kávé, mossuk el gyakran!

A hűtőnek központi szerepe van a konyhában (meg egy család életében is.) Semmi sem nyújt lehangolóbb látványt, mint a több napja lejárt ételek tárolása, a romlott élelmiszerek, a koszos hűtőpolcok. Ezek tisztántartása, átnézése, napi szinten alap dolog.

Rendszeresen töröljük ki a hűtőt, továbbá mindig szortírozzuk ki a már lejárt termékeket. Ezek eddig apróbb teendők, nem hosszadalmas cselekvések, mégis már ennyi is sokat jelent a rend és a tisztaság szempontjából.

A sort a tűzhellyel folytatnám. Ennek tisztán tartása már a főzés után kezdődik, az odaszáradt szennyeződéseket később sokkal nehezebb eltüntetni.

A legtöbb felület megtisztításához nem kell drága holmikat, vagy erős vegyszereket megvásárolni, elég hozzá mindössze egy üveg ecet, citrom, szappanos langyos víz. Ha naponta megcsináljuk az apróbb lépéseket, nem kell egyben hosszú órákat eltölteni a konyhánk kitakarításával és rendbetételével. Természetesen a fent említett szempontokra a család többi tagjának is oda kell figyelnie, így fog működni minden hosszútávon.

A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?

A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.

Kutyák ovisa és szállodája – minden, amit a napközikről és panziókról tudni kell

Ha valaha is előfordult, hogy egész nap dolgozott, és közben azon gondolkodott, vajon mihez kezd otthon egyedül a kutyája, akkor érdemes megismerkednie a kutyanapközi és kutyapanzió szolgáltatásokkal. Ezek a lehetőségek kifejezetten azoknak a gazdiknak szólnak, akik szeretnék biztosítani kedvencük számára a megfelelő gondoskodást és társaságot akkor is, amikor éppen nem tudnak velük lenni.

„Hygge” – a dánok boldogságának egyik kulcsa

Ahány nép, annyi szokás, legyen az gasztronómia, orvoslás, vagy életfelfogás. A dánok ezutóbbiban kifejezetten jók, de hogyan csinálják?

Óraátállítás – kinek áldás, kinek átok?

Október végén ismét elérkezik az idő, amikor egy órával visszaállítjuk a mutatókat, és ezzel hivatalosan is átlépünk a téli időszámításba. Sokan örülnek a plusz egy óra alvásnak, de a valóságban ez a látszólag apró változás sokkal több szervezetet megvisel, mint gondolnánk.