Menü

Húsvét a szabadban!

A tavaszi szünetben is szeretnénk élményt adni a gyerekeinknek, s remélhetőleg az időjárás is engedi, hogy húsvéti játékokat játszhassunk a szabadban! Erre gyűjtünk ötleteket!

Mindig nagy élmény a tojásvadászat, ahogy hosszabbak a nappalok, egyre többet süt a nap, egyre jobban várjuk a jó időt, úgy teheti lehetővé a húsvéti szünet a kinti programokat. A tojáskeresés az egyik legnépszerűbb szabadtéri játék!

Elrejthetünk a kertben, udvaron, mezőn csokitojásokat, melyeket kis kosárkákba gyűjthetnek a gyerekek. Valóságos kincskeresés ez számukra! Jómagam többször szerveztem húsvéti jótékonysági futásokat gyerekeknek, csokitojáskereséssel, melybe gyakran az apukák, anyukák is bekapcsolódtak, s nagyon élvezték ők maguk is a vadászatot!

Sok játékot nehéz a szabadba tervezni az időjárás szeszélyessége miatt, azonban a nappaliban is lehet jókat játszani, így mindig legyen kéznél egy „B” terv. Szerencsére sok feladatot a nappaliba is át lehet tenni, például a tojásvadászatot is.

Akadálypályát is készíthetünk az udvaron, mindenkinek jó, ha elfárad a gyerek, nyugodtan tehetünk a feladatok közé nyusziugrást, guggolást, futást, ugrálást, ha több gyerek van, szervezzük őket csapatokba! Garantáltan fárasztó játék lesz.

Kicsik is és nagyok is szeretik a célba dobást, ezt egyszerűen elő lehet készíteni, nem igényel drága eszközöket.

Ha kinti programra van lehetőségünk, ne hagyjuk ki a biciklizést, játszóterezést, túrázást, erdőjárást sem, ezekhez nem kell ünnep, vagy különösebb alkalom, ha nincs időnk semmilyen húsvéti szabadtéri játékkal készülni, de spontán adódik a kinti program ötlete, akkor a túrázás a legjobb és legegyszerűbb tevékenység, mellyel a szabad levegőn lehetünk kicsikkel és nagyokkal is.

A legkisebbeket sokszor látom túrázó szülők hátán hordozókendőben, a nagyobbak már sétálgatnak, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő túraútvonalat.

Mit lehet tenni, ha az időjárás nem kedvez a kinti programoknak?

Benti programnak kiváló nagyobbakkal a tojásfestés, vagy a kalácskészítés, sok kisgyerek szereti a színezőket, jó, ha kéznél van otthon egy-egy húsvéti színező, de netről is nyomtathatunk színezni való képeket a húsvét témakörben, dekorációk is készülhetnek ilyenkor.

Készíthetünk memóriakártyákat is húsvéttal kapcsolatban, ezeket a megrajzolt kis páros kártyákat aztán párkereső játékban bevethetjük, egészen kicsi kortól játszható. Ha nincs kedvünk megrajzolni, nyomtathatunk is ilyesmit.

Gyurmából is készülhetnek aranyos kis dolgok, kisebbeknek is remek elfoglaltság lehet, ha az időjárás nem teszi lehetővé a szabadtéri játékokat.

Mindenkinek kellemes ünnepvárást és jó készülődést kívánok, a kisgyerekes szülőknek pedig mindenekelőtt jó időt a szabadtéri elfoglaltságokhoz!

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.