Menü

Természetes tippek zsíros haj ellen

Gyorsan zsírosodik a hajad? Fénylik, összetapad, lelapul, és kellemetlen a szaga? Lassan már kétnaponta hajat kell mosnod, de nem segít semmilyen csodasampon? Íme, néhány természetes megoldás, amely garantáltan beválik, ha következetesen alkalmazod! De előbb nézzük meg, mi áll a hajzsírosodás hátterében.

Jó ha tisztában vagy vele, hogy amit hónapok vagy évek alatt tönkretettél magadon, annak idő kell, hogy helyreálljon. Ezért légy türelmes. Valószínűleg kell majd néhány hét, mire ismét gyönyörű és tökéletes minőségű hajad lesz.

1) Vegyszermenetes hajmosás

Használj vegyszermentes hajápolókat, amelyek nem tartalmaznak erős zsíroldó tenzideket. Keress gyógynövényes sampont, amely csalánt, bojtorjánt vagy zsurló kivonatot tartalmaz. Ezek a gyógynövények segítenek helyreállítani a fejbőröd egészségét és egyensúlyba hozni a faggyútermelést. Ha korpásodás is kialakult, akkor ezek a gyógynövények a korpa megszüntetésében is segíteni fognak neked.

Válts természetes samponra, amely nem tartalmaz erős tenzideket. Tilos a PEG, az SLS és a SLES! Érdemes ellenőrizned a termékcímkét, hogy ezek az összetevők biztosan ne szerepeljenek rajta!

2.) Gyógynövények zsíros haj ellen

A rozmaring régóta használat gyógynövény hajzsírosodásra. Készíts belőle forrázatot, majd hajmosáskor öblítsd át vele a hajadat. Gyengéd mozdulatokkal masszírozd be a fejbőrödbe is. Ez azért is nagyon jó, mert a rozmaring antibakteriális hatású, így fertőtleníti az irritált területet, mely jobban ki van téve a fertőzéseknek. Emellett sebgyógyulást segítő hatása is van. Ha már annyira viszketett a fejed, hogy sebesre vakartad, segíteni fog a gyorsabb gyógyulásban.

Ha nem akarsz bajlódni a főzet készítésével, akkor szerezz be egy üveg rozmaring illóolajat és minden hajmosásnál adj 5 cseppet a samponodhoz. Ezzel mosd meg a szokásos módon a hajadat.

A csalán a legjobb ellenszere a zsíros, viszkető fejbőrnek és a korpát is megszünteti. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek a hajgyökerekig hatolva belülről segítik az egyensúly helyreállítását. A csalánnak nagyon jó tulajdonsága, hogy a vérkeringés fokozásával javítja a hajhagymák tápanyagellátását, így néhány hét alatt teljesen rendbe teszi a fejbőrt, erős, egészséges hajat eredményez.

Csalánlevélből készíthetsz forrázatot, mellyel a hajmosás végén kell alaposan átöblítened a hajadat. Hetente többször is alkalmazhatod, akár minden napos hajápolásra is jó. Ha nem akarsz főzőcskézni, válassz bio minősítésű, vegyszermentes csalán sampont.

3) Hajkondicionálás

A legtöbb hajkondicionálóval az a baj, a hajvégek ápolására vannak kitalálva. Azt a célt szolgálják, hogy a hajvégek kiszáradását és töredezését megelőzzék. Éppen ezért zsírosító hatásúak. Ha ilyen hajkondicionálót használsz, szigorúan csak a hajvégekre kend.

4) Hajszárítás okosan

Ahogy a forró vízzel való hajmosás sem jó, úgy a nagy hőfokon történő főnözés is árt a fejbőrnek. Hiába ápolod megfelelően a fejbőrödet és használsz vegyszermentes hajsampont, ha után nagyon forró levegővel tönkreteszed ezek hatását. A hajszárítás következtében a fejbőr és a hajszálak is kiszáradnak, és a kör újraindul: a fejbőröd megint túl sok zsírral próbál majd védekezni.

5) Természetes hajpakolás zsíros hajra

Nagyon furcsa, hogy olajos pakolást ajánlok zsíros hajra. Pedig, ha jobban belegondolsz, akkor az olajok segítenek abban, hogy a fejbőröd ne termeljen felesleges faggyút. Ugyanis ha olajos pakolásokkal visszapótolod a fejbőröd számára szükséges zsírmennyiséget, akkor a szervezeted elkezdi lecsökkenteni a zsírtermelést. Kvázi megszűnik a fokozott hajzsírosodás.

Ráadásul a növényi olajok vitalitást és ragyogást adnak a hajnak. Csak arra vigyázz, hogy ne vidd túlzásba, mert könnyen elnehezíthetik a hajszálakat.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.