A cukoréhség hátterében
- Dátum: 2023.04.08., 20:40
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- candida, desszert, édesség, hízás, nassolnivaló, PCOS, szénhidrát, szervezet
Ha gyakran érzel leküzdhetetlen vágyat a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben. Talán nem is gondolnál rá, milyen ismeretlen ok váltja ki az édesség utáni sóvárgást.
Természetes, hogy olykor szívesen fogyasztanál ezekből a táplálékokból, ekkor azonban válaszd inkább az értékes tápanyagokat tartalmazó aszalt gyümölcsöket. Azonban alaposan nézz utána a lehetséges okoknak, ha rendszeresen tapasztalod a cukoréhséget!
Policisztás ovárium szindróma
A petefészekben kialakuló apró ciszták gyakran vezetnek sürgető édességvágyhoz. A PCOS néven ismert betegség során a jóindulatú elváltozások megzavarják szervezetedben a hormonok termelődését, és felborul az anyagcsere egyensúlya.
A vérben megemelkedik a cukrok lebontásáért felelős inzulin mennyisége. Ha ez a folyamat felgyorsul, étkezés után rövidesen gyengeséget, remegést tapasztalsz a hirtelen lecsökkent vércukorszint miatt.
A PCOS tünetei:
Rendszertelen menstruáció.
Pattanásos, zsíros bőr.
Fokozott szőrnövekedés az arcon és a testen.
Leküzdhetetlen édességvágy.
Hasi elhízás.
Medencetájéki fájdalom.
Ha felfedezed a jellegzetes panaszokat, ne késlekedj orvoshoz fordulni! Azonban felesleges kétségbeesned, hiszen a betegség gyógyításához csak ritkán kerül sor műtétre. A korszerű gyógyszeres terápia és a kezelőorvos által előírt diéta teljes gyógyuláshoz vezet.
Vitamin- és nyomelemhiány
Anyagcseréd megfelelő működése biztosítja, hogy az élelmiszerekből nyert tápanyagok folyamatosan ellássanak energiával. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok csak úgy válnak a szervezeted számára hasznosítható anyagokká, ha elegendő mennyiségű vitamin és nyomelem áll rendelkezésre.
Ellenkező esetben a táplálékokból csupán hízáshoz vezető kalóriákat raktározol, miközben sejtjeid éheznek. Válaszként nagyfokú édesség utáni sóvárgást tapasztalsz, hiszen nem működnek az energiafelszabadító folyamatok.
A C-vitamin az anyagcsere-működés legfontosabb irányítója, bőséges bevitelével rövid időn belül megszabadulsz a cukoréhségtől. Szerepeljen étrendedben minél több citrusféle, savanyú káposzta, csipkebogyótea, fekete ribizli és nyers zöldségféle!
A szénhidrátok hatékony feldolgozását a B1-vitamin végzi, a megfelelő enzimek szabályozásával. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a zsírszegény tejtermékek és a búzacsíra gazdagon tartalmazzák.
A króm hozzájárul a vércukorszint egyensúlyához, segíti a sejtek tápanyagfelvételét. Ne feledkezz meg a zsírszegény húsokról, olajos magvakról se, és kipróbálhatod a sörélesztő tablettát is.
Candidiázis
A Candida albicans nevű élesztőgomba természetes körülmények között is megtalálható a szervezetedben. Akkor okoz panaszokat, ha mértéktelenül elszaporodik. A finomított élelmiszerek, a tartósítószerek, az immunrendszer meggyengülése és a hosszas antibiotikum-terápia fokozzák a kockázatot.
Gyakori tünetek:
Krónikus fáradékonyság.
Bőrviszketés.
Erős cukoréhség.
Puffadás.
Izomfájdalmak.
Ingerlékenység.
Az élesztőgomba legfőbb tápláléka a szénhidrát. Az elfogyasztott táplálékokból így nem jutsz elegendő mennyiséghez, hiszen a gombák felhasználják, mielőtt szervezeted hasznosíthatná. Ezért a gyors pótlás érdekében gyakran fellép a cukoréhség.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.