A cukoréhség hátterében
- Dátum: 2023.04.08., 20:40
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- candida, desszert, édesség, hízás, nassolnivaló, PCOS, szénhidrát, szervezet
Ha gyakran érzel leküzdhetetlen vágyat a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben. Talán nem is gondolnál rá, milyen ismeretlen ok váltja ki az édesség utáni sóvárgást.
Természetes, hogy olykor szívesen fogyasztanál ezekből a táplálékokból, ekkor azonban válaszd inkább az értékes tápanyagokat tartalmazó aszalt gyümölcsöket. Azonban alaposan nézz utána a lehetséges okoknak, ha rendszeresen tapasztalod a cukoréhséget!
Policisztás ovárium szindróma
A petefészekben kialakuló apró ciszták gyakran vezetnek sürgető édességvágyhoz. A PCOS néven ismert betegség során a jóindulatú elváltozások megzavarják szervezetedben a hormonok termelődését, és felborul az anyagcsere egyensúlya.
A vérben megemelkedik a cukrok lebontásáért felelős inzulin mennyisége. Ha ez a folyamat felgyorsul, étkezés után rövidesen gyengeséget, remegést tapasztalsz a hirtelen lecsökkent vércukorszint miatt.
A PCOS tünetei:
Rendszertelen menstruáció.
Pattanásos, zsíros bőr.
Fokozott szőrnövekedés az arcon és a testen.
Leküzdhetetlen édességvágy.
Hasi elhízás.
Medencetájéki fájdalom.
Ha felfedezed a jellegzetes panaszokat, ne késlekedj orvoshoz fordulni! Azonban felesleges kétségbeesned, hiszen a betegség gyógyításához csak ritkán kerül sor műtétre. A korszerű gyógyszeres terápia és a kezelőorvos által előírt diéta teljes gyógyuláshoz vezet.
Vitamin- és nyomelemhiány
Anyagcseréd megfelelő működése biztosítja, hogy az élelmiszerekből nyert tápanyagok folyamatosan ellássanak energiával. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok csak úgy válnak a szervezeted számára hasznosítható anyagokká, ha elegendő mennyiségű vitamin és nyomelem áll rendelkezésre.
Ellenkező esetben a táplálékokból csupán hízáshoz vezető kalóriákat raktározol, miközben sejtjeid éheznek. Válaszként nagyfokú édesség utáni sóvárgást tapasztalsz, hiszen nem működnek az energiafelszabadító folyamatok.
A C-vitamin az anyagcsere-működés legfontosabb irányítója, bőséges bevitelével rövid időn belül megszabadulsz a cukoréhségtől. Szerepeljen étrendedben minél több citrusféle, savanyú káposzta, csipkebogyótea, fekete ribizli és nyers zöldségféle!
A szénhidrátok hatékony feldolgozását a B1-vitamin végzi, a megfelelő enzimek szabályozásával. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a zsírszegény tejtermékek és a búzacsíra gazdagon tartalmazzák.
A króm hozzájárul a vércukorszint egyensúlyához, segíti a sejtek tápanyagfelvételét. Ne feledkezz meg a zsírszegény húsokról, olajos magvakról se, és kipróbálhatod a sörélesztő tablettát is.
Candidiázis
A Candida albicans nevű élesztőgomba természetes körülmények között is megtalálható a szervezetedben. Akkor okoz panaszokat, ha mértéktelenül elszaporodik. A finomított élelmiszerek, a tartósítószerek, az immunrendszer meggyengülése és a hosszas antibiotikum-terápia fokozzák a kockázatot.
Gyakori tünetek:
Krónikus fáradékonyság.
Bőrviszketés.
Erős cukoréhség.
Puffadás.
Izomfájdalmak.
Ingerlékenység.
Az élesztőgomba legfőbb tápláléka a szénhidrát. Az elfogyasztott táplálékokból így nem jutsz elegendő mennyiséghez, hiszen a gombák felhasználják, mielőtt szervezeted hasznosíthatná. Ezért a gyors pótlás érdekében gyakran fellép a cukoréhség.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.