Menü

A cukoréhség hátterében

Ha gyakran érzel leküzdhetetlen vágyat a magas cukortartalmú élelmiszerek iránt, könnyen lehet, hogy rejtett probléma áll a háttérben. Talán nem is gondolnál rá, milyen ismeretlen ok váltja ki az édesség utáni sóvárgást.

Természetes, hogy olykor szívesen fogyasztanál ezekből a táplálékokból, ekkor azonban válaszd inkább az értékes tápanyagokat tartalmazó aszalt gyümölcsöket. Azonban alaposan nézz utána a lehetséges okoknak, ha rendszeresen tapasztalod a cukoréhséget!

Policisztás ovárium szindróma

A petefészekben kialakuló apró ciszták gyakran vezetnek sürgető édességvágyhoz. A PCOS néven ismert betegség során a jóindulatú elváltozások megzavarják szervezetedben a hormonok termelődését, és felborul az anyagcsere egyensúlya.

A vérben megemelkedik a cukrok lebontásáért felelős inzulin mennyisége. Ha ez a folyamat felgyorsul, étkezés után rövidesen gyengeséget, remegést tapasztalsz a hirtelen lecsökkent vércukorszint miatt.

A PCOS tünetei:

Rendszertelen menstruáció.

Pattanásos, zsíros bőr.

Fokozott szőrnövekedés az arcon és a testen.

Leküzdhetetlen édességvágy.

Hasi elhízás.

Medencetájéki fájdalom.

Ha felfedezed a jellegzetes panaszokat, ne késlekedj orvoshoz fordulni! Azonban felesleges kétségbeesned, hiszen a betegség gyógyításához csak ritkán kerül sor műtétre. A korszerű gyógyszeres terápia és a kezelőorvos által előírt diéta teljes gyógyuláshoz vezet.

Vitamin- és nyomelemhiány

Anyagcseréd megfelelő működése biztosítja, hogy az élelmiszerekből nyert tápanyagok folyamatosan ellássanak energiával. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok csak úgy válnak a szervezeted számára hasznosítható anyagokká, ha elegendő mennyiségű vitamin és nyomelem áll rendelkezésre.

Ellenkező esetben a táplálékokból csupán hízáshoz vezető kalóriákat raktározol, miközben sejtjeid éheznek. Válaszként nagyfokú édesség utáni sóvárgást tapasztalsz, hiszen nem működnek az energiafelszabadító folyamatok.

A C-vitamin az anyagcsere-működés legfontosabb irányítója, bőséges bevitelével rövid időn belül megszabadulsz a cukoréhségtől. Szerepeljen étrendedben minél több citrusféle, savanyú káposzta, csipkebogyótea, fekete ribizli és nyers zöldségféle!

A szénhidrátok hatékony feldolgozását a B1-vitamin végzi, a megfelelő enzimek szabályozásával. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a zsírszegény tejtermékek és a búzacsíra gazdagon tartalmazzák.

A króm hozzájárul a vércukorszint egyensúlyához, segíti a sejtek tápanyagfelvételét. Ne feledkezz meg a zsírszegény húsokról, olajos magvakról se, és kipróbálhatod a sörélesztő tablettát is.

Candidiázis

A Candida albicans nevű élesztőgomba természetes körülmények között is megtalálható a szervezetedben. Akkor okoz panaszokat, ha mértéktelenül elszaporodik. A finomított élelmiszerek, a tartósítószerek, az immunrendszer meggyengülése és a hosszas antibiotikum-terápia fokozzák a kockázatot.

Gyakori tünetek:

Krónikus fáradékonyság.

Bőrviszketés.

Erős cukoréhség.

Puffadás.

Izomfájdalmak.

Ingerlékenység.

Az élesztőgomba legfőbb tápláléka a szénhidrát. Az elfogyasztott táplálékokból így nem jutsz elegendő mennyiséghez, hiszen a gombák felhasználják, mielőtt szervezeted hasznosíthatná. Ezért a gyors pótlás érdekében gyakran fellép a cukoréhség.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.