Menü

A legjobb zsírégető teák

Bár az idő egyre melegszik és közeledik a nyár, a tea ilyenkor is nagyszerű választás, különösen akkor, ha diétázunk. Persze megfelelő mennyiségű testmozgás nélkül a diéta sem elegendő, azonban, ha az étkezés és az edzés mellett szeretnénk még valamivel elősegíteni a fogyást, akkor jó helyen járunk, ugyanis több zsírégető tea közül is választhatunk.

Persze ne tévesszen meg a név senkit, ezek a teák valójában nem szó szerint égetik a zsírt, mindössze serkentik, illetve felgyorsítják az emésztést, ami által gyorsabban ürülnek ki a szervezetből a salakanyagok. Ez persze nem fenntartható hosszú távon, azonban, ha van néhány makacs zsírpárna, amitől sehogyan sem sikerül megszabadulni, esetleg szeretnénk egy kis löketet adni a folyamatnak, érdemes lehet kipróbálnunk valamilyen méregtelenítő vagy zsírégető teát.

Az első és talán legismertebb mind közül a Zöld tea. Ez a teafajta Kínából származik, valamint Ázsiában terjedt el, manapság azonban a világ minden táján szívesen fogyasztják. Fontos, hogy ennek a teának koffeintartalma is van, így óvatosan fogyasszuk, próbáljuk meg nem túllépni a napi két csészét. A koffein mellett természetesen tartalmaz vitaminokat is, mint például C-, B2- és D-vitamin, valamint antioxidánsokban is gazdag. Fontos megjegyezni, hogy zsírégetésre kizárólag a 100 %-os zöld tea alkalmas, az ízesített készítmények nem.

Egy másik valószínűleg széleskörben ismert tea a Rooibos tea. Akárcsak a Zöld tea, ez is rendkívül gazdag antioxidánsokban, valamint magas vas-, C-vitamin és kalciumtartalommal bír. Fogyasztható hidegen és melegen is, a zsírégető tulajdonságát nem ennek köszönheti, hanem a benne található polifenolnak. A Rooibos tea esetében nem kell tartanunk a koffeintől, mivel valójában nem tealevélből készül, hanem az Afrikában őshonos vörös fokföldirekettyéből, pontosabban annak leveléből, szárából és kérgéből.

Szintén jó zsírégető és salaktalanító ital a Csalántea. Ez sem valódi tea, hiszen nem tealevélből, hanem Csalánból készül, azonban a méregtelenítés mellett a csalánnak köszönhetően kiváló vértisztító és anyagcsere-fokozó is. Rengeteg C-vitamint és kalciumot tartalmaz, ráadásul házilag is elkészíthető, mivel mi magunk is szedhetünk belőle, mindössze vigyáznunk kell a leveleivel, mivel bőrrel érintkezve égő, viszkető érzést okoz. A tea elkészítéséhez felhasználhatunk nyers vagy szárított csalánt is. A szárított formájából többet kell felhasználnunk ugyanannyi vízhez, azonban egyszerűbb a tárolása és a kezelése is.

Végül pedig következzen a gyömbértea, ami nem csak tea formájában segíthet az anyagcserénk felgyorsításában. Bár nem mindenkinek fog ízleni, mivel jellegzetes, csípős íze van, azonban ez ne tévesszen meg senkit, rendkívül egészséges. Köztudottan immunerősítőként használják, valamint gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása is ismert. Kapható filteres kiszerelésben is, azonban otthon is elkészíthetjük, mindössze egy kisebb, nagyjából 8 cm-es darab felhasználásával. Vágjuk fel vékony szeletekre, majd áztassuk bőséges mennyiségű forró vízben – nagyából 1-1,5 liter – körülbelül 10 percig. Távolítsuk el a főzetből a gyömbérdarabokat, majd ízesítjük mézzel és citrommal.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.