A legjobb zsírégető teák
- Dátum: 2023.04.22., 03:34
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antioxidáns, anyagcsere, C-vitamin, csalán, D-vitamin, diéta, emésztés, folyadék, gyömbér, gyömbértea, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, méregtelenítés, rooibos, salaktalanító, tea, tealevél, zöld tea, zsírégetés, zsírégető
Bár az idő egyre melegszik és közeledik a nyár, a tea ilyenkor is nagyszerű választás, különösen akkor, ha diétázunk. Persze megfelelő mennyiségű testmozgás nélkül a diéta sem elegendő, azonban, ha az étkezés és az edzés mellett szeretnénk még valamivel elősegíteni a fogyást, akkor jó helyen járunk, ugyanis több zsírégető tea közül is választhatunk.
Persze ne tévesszen meg a név senkit, ezek a teák valójában nem szó szerint égetik a zsírt, mindössze serkentik, illetve felgyorsítják az emésztést, ami által gyorsabban ürülnek ki a szervezetből a salakanyagok. Ez persze nem fenntartható hosszú távon, azonban, ha van néhány makacs zsírpárna, amitől sehogyan sem sikerül megszabadulni, esetleg szeretnénk egy kis löketet adni a folyamatnak, érdemes lehet kipróbálnunk valamilyen méregtelenítő vagy zsírégető teát.
Az első és talán legismertebb mind közül a Zöld tea. Ez a teafajta Kínából származik, valamint Ázsiában terjedt el, manapság azonban a világ minden táján szívesen fogyasztják. Fontos, hogy ennek a teának koffeintartalma is van, így óvatosan fogyasszuk, próbáljuk meg nem túllépni a napi két csészét. A koffein mellett természetesen tartalmaz vitaminokat is, mint például C-, B2- és D-vitamin, valamint antioxidánsokban is gazdag. Fontos megjegyezni, hogy zsírégetésre kizárólag a 100 %-os zöld tea alkalmas, az ízesített készítmények nem.
Egy másik valószínűleg széleskörben ismert tea a Rooibos tea. Akárcsak a Zöld tea, ez is rendkívül gazdag antioxidánsokban, valamint magas vas-, C-vitamin és kalciumtartalommal bír. Fogyasztható hidegen és melegen is, a zsírégető tulajdonságát nem ennek köszönheti, hanem a benne található polifenolnak. A Rooibos tea esetében nem kell tartanunk a koffeintől, mivel valójában nem tealevélből készül, hanem az Afrikában őshonos vörös fokföldirekettyéből, pontosabban annak leveléből, szárából és kérgéből.
Szintén jó zsírégető és salaktalanító ital a Csalántea. Ez sem valódi tea, hiszen nem tealevélből, hanem Csalánból készül, azonban a méregtelenítés mellett a csalánnak köszönhetően kiváló vértisztító és anyagcsere-fokozó is. Rengeteg C-vitamint és kalciumot tartalmaz, ráadásul házilag is elkészíthető, mivel mi magunk is szedhetünk belőle, mindössze vigyáznunk kell a leveleivel, mivel bőrrel érintkezve égő, viszkető érzést okoz. A tea elkészítéséhez felhasználhatunk nyers vagy szárított csalánt is. A szárított formájából többet kell felhasználnunk ugyanannyi vízhez, azonban egyszerűbb a tárolása és a kezelése is.
Végül pedig következzen a gyömbértea, ami nem csak tea formájában segíthet az anyagcserénk felgyorsításában. Bár nem mindenkinek fog ízleni, mivel jellegzetes, csípős íze van, azonban ez ne tévesszen meg senkit, rendkívül egészséges. Köztudottan immunerősítőként használják, valamint gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása is ismert. Kapható filteres kiszerelésben is, azonban otthon is elkészíthetjük, mindössze egy kisebb, nagyjából 8 cm-es darab felhasználásával. Vágjuk fel vékony szeletekre, majd áztassuk bőséges mennyiségű forró vízben – nagyából 1-1,5 liter – körülbelül 10 percig. Távolítsuk el a főzetből a gyömbérdarabokat, majd ízesítjük mézzel és citrommal.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.