Menü

A legjobb zsírégető teák

Bár az idő egyre melegszik és közeledik a nyár, a tea ilyenkor is nagyszerű választás, különösen akkor, ha diétázunk. Persze megfelelő mennyiségű testmozgás nélkül a diéta sem elegendő, azonban, ha az étkezés és az edzés mellett szeretnénk még valamivel elősegíteni a fogyást, akkor jó helyen járunk, ugyanis több zsírégető tea közül is választhatunk.

Persze ne tévesszen meg a név senkit, ezek a teák valójában nem szó szerint égetik a zsírt, mindössze serkentik, illetve felgyorsítják az emésztést, ami által gyorsabban ürülnek ki a szervezetből a salakanyagok. Ez persze nem fenntartható hosszú távon, azonban, ha van néhány makacs zsírpárna, amitől sehogyan sem sikerül megszabadulni, esetleg szeretnénk egy kis löketet adni a folyamatnak, érdemes lehet kipróbálnunk valamilyen méregtelenítő vagy zsírégető teát.

Az első és talán legismertebb mind közül a Zöld tea. Ez a teafajta Kínából származik, valamint Ázsiában terjedt el, manapság azonban a világ minden táján szívesen fogyasztják. Fontos, hogy ennek a teának koffeintartalma is van, így óvatosan fogyasszuk, próbáljuk meg nem túllépni a napi két csészét. A koffein mellett természetesen tartalmaz vitaminokat is, mint például C-, B2- és D-vitamin, valamint antioxidánsokban is gazdag. Fontos megjegyezni, hogy zsírégetésre kizárólag a 100 %-os zöld tea alkalmas, az ízesített készítmények nem.

Egy másik valószínűleg széleskörben ismert tea a Rooibos tea. Akárcsak a Zöld tea, ez is rendkívül gazdag antioxidánsokban, valamint magas vas-, C-vitamin és kalciumtartalommal bír. Fogyasztható hidegen és melegen is, a zsírégető tulajdonságát nem ennek köszönheti, hanem a benne található polifenolnak. A Rooibos tea esetében nem kell tartanunk a koffeintől, mivel valójában nem tealevélből készül, hanem az Afrikában őshonos vörös fokföldirekettyéből, pontosabban annak leveléből, szárából és kérgéből.

Szintén jó zsírégető és salaktalanító ital a Csalántea. Ez sem valódi tea, hiszen nem tealevélből, hanem Csalánból készül, azonban a méregtelenítés mellett a csalánnak köszönhetően kiváló vértisztító és anyagcsere-fokozó is. Rengeteg C-vitamint és kalciumot tartalmaz, ráadásul házilag is elkészíthető, mivel mi magunk is szedhetünk belőle, mindössze vigyáznunk kell a leveleivel, mivel bőrrel érintkezve égő, viszkető érzést okoz. A tea elkészítéséhez felhasználhatunk nyers vagy szárított csalánt is. A szárított formájából többet kell felhasználnunk ugyanannyi vízhez, azonban egyszerűbb a tárolása és a kezelése is.

Végül pedig következzen a gyömbértea, ami nem csak tea formájában segíthet az anyagcserénk felgyorsításában. Bár nem mindenkinek fog ízleni, mivel jellegzetes, csípős íze van, azonban ez ne tévesszen meg senkit, rendkívül egészséges. Köztudottan immunerősítőként használják, valamint gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása is ismert. Kapható filteres kiszerelésben is, azonban otthon is elkészíthetjük, mindössze egy kisebb, nagyjából 8 cm-es darab felhasználásával. Vágjuk fel vékony szeletekre, majd áztassuk bőséges mennyiségű forró vízben – nagyából 1-1,5 liter – körülbelül 10 percig. Távolítsuk el a főzetből a gyömbérdarabokat, majd ízesítjük mézzel és citrommal.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.