Menü

Módszerek a nyugalmi pulzus csökkentésére

Ez a nagy erőfeszítés hosszú távon több negatív hatással is járhat. Ilyen lehet például a szédülés, fokozott fáradékonyság, nagyobb hajlam a vérrögösödésre. A magas nyugalmi pulzus szívelégtelenséget, vagy akár hirtelen halált is okozhat.

A normál pulzus 60 -100 ütés/perc között van felnőttek esetében, gyerekeknél ennél magasabb. Könnyedén tudjuk ellenőrizni saját pulzusunk a következőképpen: mutató és középső ujjunkkal tapintsuk ki az ellentétes kéz csuklóján a pulzust a csont és az inak közötti részen.

Egy percig számoljuk a lüktetések számát, így megkapjuk a nyugalmi pulzust. Ennél egyszerűbb módszer a vérnyomásmérő használata, hiszen ma már mindegyik mutatja a pulzus értéket is. Jó, ha tudjuk, a pulzusszámot befolyásolja az életkor, a genetika, az edzettség vagy épp az aktuális betegségek.

Nézzünk meg mi az a 6 dolog, ami bizonyítottan csökkenti a nyugalmi pulzusszámot:

1. Kerüld a hőséget!

Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban ver a szív. Ennek az az oka, hogy a szív ilyenkor gyorsabban dolgozik, hogy szervezetünk jobban tudjon alkalmazkodni a megváltozott környezeti állapotokhoz. Annak érdekében, hogy elkerüljük a szív túlzott munkáját, amikor csak lehetséges a nyári időszakban maradjunk hűvös helyen és ne feledkezzünk meg a megfelelő hidratálásról sem.

2. Mozogj rendszeresen!

A pulzus fizikai megterhelés, sportolás közben növekszik. Ilyenkor a szív erősebben és hatékonyabban pumpálja a vért, hogy az izmok megnövekedett oxigénigényét ki tudja elégíteni. Rendszeresen végzett edzés hatására, nyugalmi állapotban, a szív könnyebben képes fenntartani a normál pulzusszámot.

3. Egyél több halat!

Az edzés mellett az egészséges táplálkozás is rendkívül fontos. A halfogyasztás növelése az American Heart Association tanulmánya szerint alacsonyabb nyugalmi pulzust eredményez. Ha nem szereted a halat, a halolaj-étrendkiegészítőkkel tudod elérni a kívánt pozitív hatást.

4. Csökkentsük a stresszt!

Minél magasabb a stressz szint, annál magasabb a pulzusszám. Hiába próbálod egyensúlyba hozni a munkát és a magánéletet, még sincs elegendő idő az összes feladat megvalósításához? MEDITÁLJ! A stressz megszüntetésének gyors és egyszerű módja a meditáció gyakorlása az elme pihentetése érdekében.

5. Figyelj a légzésre!

A pulzusszám csökkentésének gyors és egyszerű módja a légző gyakorlatok gyakorlása. Lélegezz be lassan öt másodpercig, majd lélegezz lassan ki 15 másodpercig. Gyakorold naponta legalább öt percig.

6. Felejtsd el a cigarettát!

Nem meglepő, hogy a dohányzás számtalan negatív hatással van az ember egészségére. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ szerint ez magában foglalja a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a tüdő és egyéb rák kockázatának növekedését. Ezen felül kimutatták, hogy a dohánytermékek növelik a nyugalmi pulzusszámot .

Amikor a testbe nikotin kerül, az erek és az artériák összehúzódnak, és a szívnek plusz munkát kell végeznie a vér pumpálásához. Jó hír, hogy már a dohányzásról való leszokás után 24 órával csökken a nyugalmi pulzus.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.