Menü

Ayran a törökök kedvence

Az ayrannak nincs hazai megfelelője– a törökök egyik kedvenc itala nem nagyon ismert Magyarországon. Büfékben, török élelmiszerboltokban vagy pékségekben néha itthon is kapható, de a legtöbben sosem kóstolják meg. Míg a szintén ázsiai eredetű kefír beépült a hazai gasztronómiába, ez a finomság várat magára, pedig rengeteg olyan fogás van, amihez elképesztően jól passzol.

Érdemes elsőre venni egy boltit, hogy megismerjük, milyen az autentikus íz, utána már otthon is kísérletezhetünk a keveréssel – ha valahol fele-fele aránynál indítunk, nem lesz rossz a végeredmény. A só mennyisége még Törökországban is eltérő, van, aki kevesebbet, van aki többet kever bele. A legegyszerűbb botmixerrel lecsapatni, akkor még helyes habkorona is lesz rajta, de ha csak egy poharunk és kiskanalunk van, akkor sem lesz semmi baj.

Nem csak pékáruhoz, de húsokhoz, gyümölcsökhöz is príma – lehet, hogy perverz, de az érett körtéhez vagy a sült tökhöz szerintem remekül passzol. Nyaranta hideg frissítőként önmagában is tökéletes –kortyolunk párat, és garantáltan felfrissülünk.

A só miatt kicsit olyan érzés, mintha nem csak ital, hanem étel is lenne: meleg napokon, amikor nincs kedvünk enni, akár egész nap ellehetünk egy kancsó ayrannal. Amikor hűsebbre fordul az idő és a sütőben meleg ételek illatoznak, kísérőként is fogyaszthatjuk; egyszerű, de mégis tartalmas. Ha ez első korty után nem kezdjek el utálni, a rajongás örökké kitart.

Hozzávalók négy adaghoz:

3 dl natúr joghurt

3 dl víz

1 teáskanál só

A dolgunk mindössze annyi, hogy a hideg hozzávalókat betesszük egy nagy kancsóba, és jól összekeverjük. Közben kóstolgassuk, és akár változtathatunk is az arányokon, ha hígabban, sósabban vagy sótlanabbul szeretnénk. Ha van botmixerünk, akkor kutyuljuk össze azzal, mert így kis buborékokat is kapunk a tetejére. Töltsük ki szép pohárkákba, és némi jégkockát is adhatunk hozzá.

Mentás ayran

Ha a sima verziót meguntuk volna, és nő a kiskertünkben egy kis menta, akkor azzal is készíthetjük.

Hozzávalók egy adaghoz:

1 dl natúr joghurt

1 dl víz

Kis frissen vágott menta

Jégkockák

Az elkészítése ugyanúgy néz ki, mint a sima ayrané, a jégkockákat is megdolgozhatjuk a botmixerrel, de az sem baj, ha botmixer híján a jég egyben marad. Törökországban egy harmadik verziót is lehet kapni, amit úgy csapolnak.

Ez az egy ayran, amit otthon nem tudunk előállítani, mivel egy speciális gépet használnak hozzá, ami folyton forgatja a joghurtos italt, hogy felhabosítsa.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.