Menü

Ayran a törökök kedvence

Az ayrannak nincs hazai megfelelője– a törökök egyik kedvenc itala nem nagyon ismert Magyarországon. Büfékben, török élelmiszerboltokban vagy pékségekben néha itthon is kapható, de a legtöbben sosem kóstolják meg. Míg a szintén ázsiai eredetű kefír beépült a hazai gasztronómiába, ez a finomság várat magára, pedig rengeteg olyan fogás van, amihez elképesztően jól passzol.

Érdemes elsőre venni egy boltit, hogy megismerjük, milyen az autentikus íz, utána már otthon is kísérletezhetünk a keveréssel – ha valahol fele-fele aránynál indítunk, nem lesz rossz a végeredmény. A só mennyisége még Törökországban is eltérő, van, aki kevesebbet, van aki többet kever bele. A legegyszerűbb botmixerrel lecsapatni, akkor még helyes habkorona is lesz rajta, de ha csak egy poharunk és kiskanalunk van, akkor sem lesz semmi baj.

Nem csak pékáruhoz, de húsokhoz, gyümölcsökhöz is príma – lehet, hogy perverz, de az érett körtéhez vagy a sült tökhöz szerintem remekül passzol. Nyaranta hideg frissítőként önmagában is tökéletes –kortyolunk párat, és garantáltan felfrissülünk.

A só miatt kicsit olyan érzés, mintha nem csak ital, hanem étel is lenne: meleg napokon, amikor nincs kedvünk enni, akár egész nap ellehetünk egy kancsó ayrannal. Amikor hűsebbre fordul az idő és a sütőben meleg ételek illatoznak, kísérőként is fogyaszthatjuk; egyszerű, de mégis tartalmas. Ha ez első korty után nem kezdjek el utálni, a rajongás örökké kitart.

Hozzávalók négy adaghoz:

3 dl natúr joghurt

3 dl víz

1 teáskanál só

A dolgunk mindössze annyi, hogy a hideg hozzávalókat betesszük egy nagy kancsóba, és jól összekeverjük. Közben kóstolgassuk, és akár változtathatunk is az arányokon, ha hígabban, sósabban vagy sótlanabbul szeretnénk. Ha van botmixerünk, akkor kutyuljuk össze azzal, mert így kis buborékokat is kapunk a tetejére. Töltsük ki szép pohárkákba, és némi jégkockát is adhatunk hozzá.

Mentás ayran

Ha a sima verziót meguntuk volna, és nő a kiskertünkben egy kis menta, akkor azzal is készíthetjük.

Hozzávalók egy adaghoz:

1 dl natúr joghurt

1 dl víz

Kis frissen vágott menta

Jégkockák

Az elkészítése ugyanúgy néz ki, mint a sima ayrané, a jégkockákat is megdolgozhatjuk a botmixerrel, de az sem baj, ha botmixer híján a jég egyben marad. Törökországban egy harmadik verziót is lehet kapni, amit úgy csapolnak.

Ez az egy ayran, amit otthon nem tudunk előállítani, mivel egy speciális gépet használnak hozzá, ami folyton forgatja a joghurtos italt, hogy felhabosítsa.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.