Menü

Ayran a törökök kedvence

Az ayrannak nincs hazai megfelelője– a törökök egyik kedvenc itala nem nagyon ismert Magyarországon. Büfékben, török élelmiszerboltokban vagy pékségekben néha itthon is kapható, de a legtöbben sosem kóstolják meg. Míg a szintén ázsiai eredetű kefír beépült a hazai gasztronómiába, ez a finomság várat magára, pedig rengeteg olyan fogás van, amihez elképesztően jól passzol.

Érdemes elsőre venni egy boltit, hogy megismerjük, milyen az autentikus íz, utána már otthon is kísérletezhetünk a keveréssel – ha valahol fele-fele aránynál indítunk, nem lesz rossz a végeredmény. A só mennyisége még Törökországban is eltérő, van, aki kevesebbet, van aki többet kever bele. A legegyszerűbb botmixerrel lecsapatni, akkor még helyes habkorona is lesz rajta, de ha csak egy poharunk és kiskanalunk van, akkor sem lesz semmi baj.

Nem csak pékáruhoz, de húsokhoz, gyümölcsökhöz is príma – lehet, hogy perverz, de az érett körtéhez vagy a sült tökhöz szerintem remekül passzol. Nyaranta hideg frissítőként önmagában is tökéletes –kortyolunk párat, és garantáltan felfrissülünk.

A só miatt kicsit olyan érzés, mintha nem csak ital, hanem étel is lenne: meleg napokon, amikor nincs kedvünk enni, akár egész nap ellehetünk egy kancsó ayrannal. Amikor hűsebbre fordul az idő és a sütőben meleg ételek illatoznak, kísérőként is fogyaszthatjuk; egyszerű, de mégis tartalmas. Ha ez első korty után nem kezdjek el utálni, a rajongás örökké kitart.

Hozzávalók négy adaghoz:

3 dl natúr joghurt

3 dl víz

1 teáskanál só

A dolgunk mindössze annyi, hogy a hideg hozzávalókat betesszük egy nagy kancsóba, és jól összekeverjük. Közben kóstolgassuk, és akár változtathatunk is az arányokon, ha hígabban, sósabban vagy sótlanabbul szeretnénk. Ha van botmixerünk, akkor kutyuljuk össze azzal, mert így kis buborékokat is kapunk a tetejére. Töltsük ki szép pohárkákba, és némi jégkockát is adhatunk hozzá.

Mentás ayran

Ha a sima verziót meguntuk volna, és nő a kiskertünkben egy kis menta, akkor azzal is készíthetjük.

Hozzávalók egy adaghoz:

1 dl natúr joghurt

1 dl víz

Kis frissen vágott menta

Jégkockák

Az elkészítése ugyanúgy néz ki, mint a sima ayrané, a jégkockákat is megdolgozhatjuk a botmixerrel, de az sem baj, ha botmixer híján a jég egyben marad. Törökországban egy harmadik verziót is lehet kapni, amit úgy csapolnak.

Ez az egy ayran, amit otthon nem tudunk előállítani, mivel egy speciális gépet használnak hozzá, ami folyton forgatja a joghurtos italt, hogy felhabosítsa.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.