Menü

Az álmodozás pozitív hatásai

Talán emlékszik arra, hogy gyerekkorában álmodozott az órán. Talán kinéztél az ablakon és álmodoztál, de a tanáraid lebeszéltek róla. Nem voltál engedetlen, amikor a gondolataid máshová szöktek. Mindannyian álmodozunk, és gyakrabban, mint gondolnád.

Az álmodozás csökkenti a stresszt és a szorongást

Azzal, hogy kikapcsolod a zajos "külvilágot", lehetővé teszed, hogy a gondolataid szabadon áramoljanak. Ez elősegíti a mentális ellazulást és a felfedezést. Amikor a gondolataink így áramlanak, az úgynevezett alfa-hullám állapotba kerülünk. Amikor az alfa-zónában vagyunk, nyugodtak vagyunk, és nem gondolunk semmire erőltetett erővel.

Az álmodozási szünetek nemcsak szórakoztatóak, hanem szükségesek is számunkra. Az agyunk nem képes nonstop fenntartani a fókuszt és a termelékenységet. A jó agyi egészséghez szükség van néhány rendszeres pihenőidőre. Egy hosszú munkanap vagy egy baráttal való nézeteltérés után hagyjuk, hogy elménk valami teljesen független és kellemes dologra terelődjön. Ez segíthet elfelejteni és eltávolodni az aggasztó körülményektől.

Ha egy olyan eszköz áll rendelkezésünkre, mint az álmodozás, az különösen akkor hasznos, ha vélt fenyegetésekkel vagy túlságosan zsúfolt környezettel állunk szemben. Ez egy újabb eszköz a mentális egészség eszköztárában a stressz és a szorongás elkerülésére. Ha úgy érzi, hogy egyre szorongóbbá válik, forduljon az álmodozáshoz és a következő lépésekhez:

Az első lépés az, hogy nézz el az íróasztalodtól, a munkájától vagy bármilyen zavaró tényezőtől. Ezután lélegezz mélyeket. Ezután lélegezz ki lassan. Ismételd meg.

Végül gondolj valami kellemes dologra, aminek jelentése van számodra. Elképzelheted magad a kedvenc helyeden, ahol szeretsz kirándulni az erdőben. Vagy gondoljon arra az új autóra, amit szeretne megvenni. Milyen színű lenne?

Milyen tulajdonságai lennének? El tudod képzelni, hogy jól érzed magad a vezetőülésben? A Harvard Egyetem orvosi karának egészségügyi blogja szerint "az elmebolyongás segíthet a szorongás kezelésében". A meditációhoz vagy a pihentető tevékenységekhez hasonlóan az álmodozás is természetes gyógymódként hat a stressz és a szorongás enyhítésére. Mély légzőgyakorlatok a szorongás csökkentésére.

Az álmodozás segít megoldani a problémákat

Ha hagyod, hogy elkalandozó gondolataid elkalandozzanak, az felélénkít. Képes leszel felfrissültebben visszatérni a problémához. A legtöbbünknek hasznára válhat, ha friss szemlélettel közelítjük meg a problémáinkat. A friss perspektíva mellett az álmodozás úgy tűnik, jobban működik, mintha erőltetni próbálnánk a megoldást.

Egy tanulmányban, amely a belső gondolkodás különböző mintáit követte nyomon, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gondolatvándorlás fontos és jót tesz nekünk. Úgy tűnik, hogy ez a kognitív folyamat új ötletekhez vezet. Bár a felszínen szokatlanul hangozhat, de ha hagyjuk, hogy gondolataink elkalandozzanak, az valóban segíthet megoldani a problémákat, amikor a rájuk való összpontosítás nem működik.

Ha csak állhatatosan kalapálunk valamin, mindenféle információt figyelmen kívül hagyhatunk. A szabad asszociáció azonban lehetővé teheti, hogy az elméd az emlékekről átrepüljön valamire, amit olvastál, majd vissza valamire, amit elképzeltél. Más szóval, az álmodozás egyfajta varázslatos sárga téglaúton vezethet a felismerésekhez. Ezek a felismerések segíthetnek elérni a célodat. Tehát, ha megakadsz egy problémán, ahelyett, hogy keményebben próbálnád megoldani, próbáld meg az ellenkezőjét. Álmodozz, majd álmodozz még többet.

Az álmodozás az agyad különböző részeit használja

Ha valaha is észrevetted, a gyerekek agya állandóan vándorol. Nem titok, hogy a fiatalok sokat álmodoznak. Mégis, ha a "fejed a felhőkben van", ahogyan egyesek az álmodozást jellemzik, kiderül, hogy több mint egyszerű vagy figyelemelterelő időtöltés. Ami álmodozás közben az agyadban történik, az elég kifinomult. Ahogy az elméd elkalandozik, az agyad különböző aspektusait használod.

Az agyadban egyszerre működik a végrehajtó problémamegoldó hálózat és a kreativitás hálózata is. Ahogy aktiváljuk ezeket a különböző agyi területeket, olyan információkhoz férünk hozzá, amelyek korábban elérhetetlenek vagy szunnyadtak. Ezért az unalom vagy a tétlenség nagyszerű célt szolgál. Álmodozásra ösztönöz bennünket, ami fontos kapcsolatokat kovácsol az egész agyunkban.

Az álmodozás segít a célok elérésében

Hogyan segíthetnek a kanyargó gondolatok a céljaid elérésében? Ezek a kóbor gondolatok valóban irányítatlanok, de egy új kutatás szerint gyakran a céljaink motiválják őket. Sportolók és előadóművészek néha céltudatos álmodozással gyakorolnak egy-egy meccs vagy előadás előtt.

Ez a módszer előre beprogramozza az agyukat a sikerre. Olyan ez, mintha inkább mentálisan, mint fizikailag gyakorolnánk a kívánt eredményre.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.