Menü

Veteményes az erkélyen

Több ok is vezethet oda, ha valaki otthon szeretné megtermeszteni a konyhára valót. Példának vehetjük a kényszerű bezártság idejét, vagy ha valaki home officeban dolgozik, és nem szeretne minden apróságért a boltba rohangálni. De az is lehet, hogy valaki a környezettudatossága vagy az egészsége érdekében hozza meg ezt a döntést. Abban viszont mind egyet érthetünk, hogy a saját termés ízénél nincs finomabb.

Ehhez az is hozzá járul, hogy gondosan nevelgetjük a növényeinket, elkezdünk kötődni hozzájuk és nem mellesleg így a gyerekek a tananyag mellett élőben ismerkedhetnek meg a minket körülvevő világgal. Egy városi lakás és egy nagy kerttel rendelkező ház természetesen különböző lehetőségeket kínál az önellátás mértékére. A lakások ablakaiban, cserepekben vagy balkonládákban fűszernövényeket, kisebb levélzetű salátaféléket, csili- vagy paradicsom bokrocskákat tarthatunk. Természetesen sokkal kevesebb termést tudunk megtermelni, mintha egy nagy kertünk lenne, de arra, hogy finom ebédeket készítsünk a család számára, azért megéri a fáradságot.

Most nézzünk pár példát, hogy milyen növényeket érdemes beszereznünk, ha csak egy erkélynyi helyünk van. Ugyanis, ha már belevágunk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen zöldségeknek milyen tűrőképességük van.

Kezdjük a cserepes fűszernövényekkel, amik remekül érzik magukat, akár a konyhaablakban is. A bazsalikom például hónapokig elél az eredeti cserépben, ha rendszeresen locsoljuk. Amint látjuk, hogy terebélyesedik, akkor ültessük át egy nagyobb ládába. Beszerezhetünk még metélőhagymát, vagy más néven snidlinget, amelyet ha ollóval rendszeresen tövig nyírunk, mindig újra növekedésnek indul. De belevághatunk rozmaring, zsálya, kakukkfű, oregánó, tárkony, menta, petrezselyem, fűszerbabér termesztésébe is.

Két opciónk van a beszerzésükre:

1. már kifejlett, elültetett növényeket vásárolunk, amiket csak tovább kell nevelni

2. mi magunk ültetjük magról a növényeket.

Ha pedig zöldségek vetésére vágyunk, akkor remek választás lehet a cékla, amelynek vannak olyan fajtái, ami kis helyen is szépen fejlődik. Olyan balkonládára lesz szükségünk, amelyik legalább 30 cm mély, hogy a cékla szépen fejlődhessen Ennyi hely kb. hat tő felneveléséhez elegendő. Ha többet szeretnénk termeszteni, akkor válasszunk inkább bébi céklát. A bab és a borsó is jó választás lehet, ugyanis találhatunk bokor fajtájút, de ha ragaszkodunk a futó növényekhez, akkor gondoskodnunk kell a támasztóról is.

Figyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen gyökeret ereszteni, mivel ez biztosítja a megfelelő fejlődést. Itt is válaszunk 30 cm mély ládát. A saláta- és hagymaféléket kifejezetten jól lehet termeszteni az erkélyen, ugyanis nem szükséges nekik nagy balkonláda csupán némi tápanyagban dús, termékeny palántaföld, és gondoskodjunk arról, hogy folyamatosan nyirkos legyen. Hasonló képpen kell tennünk a retekkel kapcsolatban is. A paradicsom kihagyhatatlan egy konyhakertből. Kezdésnek azonban a "koktél" változatokkal tegyünk próbát. Az ehhez szükséges cserép mélysége legalább 12-13 cm.

Ahogy látjuk, szinte minden megterem balkonládában vagy cserépben is. Ha nem egy virágos kertre vágyunk, hanem a főzéshez szeretnénk pár növényt, akkor bátran vágjunk bele. Nyugodtan kísérletezzünk, különböző fajtákkal és egy kis szeretettel és odafigyeléssel, remek ételekkel kápráztathatjuk el a szereinket.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

4 gyógynövény menstruációs görcsökre

A menstruációs görcs sajnos sok nő életét megkeseríti. A fájdalom gyakran annyira erős, hogy lehetőségünk sincs bármi másra koncentrálni. A gyógynövények viszont gyors és természetes megoldást nyújthatnak a gyötrelmes panaszok ellen.