Menü

Veteményes az erkélyen

Több ok is vezethet oda, ha valaki otthon szeretné megtermeszteni a konyhára valót. Példának vehetjük a kényszerű bezártság idejét, vagy ha valaki home officeban dolgozik, és nem szeretne minden apróságért a boltba rohangálni. De az is lehet, hogy valaki a környezettudatossága vagy az egészsége érdekében hozza meg ezt a döntést. Abban viszont mind egyet érthetünk, hogy a saját termés ízénél nincs finomabb.

Ehhez az is hozzá járul, hogy gondosan nevelgetjük a növényeinket, elkezdünk kötődni hozzájuk és nem mellesleg így a gyerekek a tananyag mellett élőben ismerkedhetnek meg a minket körülvevő világgal. Egy városi lakás és egy nagy kerttel rendelkező ház természetesen különböző lehetőségeket kínál az önellátás mértékére. A lakások ablakaiban, cserepekben vagy balkonládákban fűszernövényeket, kisebb levélzetű salátaféléket, csili- vagy paradicsom bokrocskákat tarthatunk. Természetesen sokkal kevesebb termést tudunk megtermelni, mintha egy nagy kertünk lenne, de arra, hogy finom ebédeket készítsünk a család számára, azért megéri a fáradságot.

Most nézzünk pár példát, hogy milyen növényeket érdemes beszereznünk, ha csak egy erkélynyi helyünk van. Ugyanis, ha már belevágunk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen zöldségeknek milyen tűrőképességük van.

Kezdjük a cserepes fűszernövényekkel, amik remekül érzik magukat, akár a konyhaablakban is. A bazsalikom például hónapokig elél az eredeti cserépben, ha rendszeresen locsoljuk. Amint látjuk, hogy terebélyesedik, akkor ültessük át egy nagyobb ládába. Beszerezhetünk még metélőhagymát, vagy más néven snidlinget, amelyet ha ollóval rendszeresen tövig nyírunk, mindig újra növekedésnek indul. De belevághatunk rozmaring, zsálya, kakukkfű, oregánó, tárkony, menta, petrezselyem, fűszerbabér termesztésébe is.

Két opciónk van a beszerzésükre:

1. már kifejlett, elültetett növényeket vásárolunk, amiket csak tovább kell nevelni

2. mi magunk ültetjük magról a növényeket.

Ha pedig zöldségek vetésére vágyunk, akkor remek választás lehet a cékla, amelynek vannak olyan fajtái, ami kis helyen is szépen fejlődik. Olyan balkonládára lesz szükségünk, amelyik legalább 30 cm mély, hogy a cékla szépen fejlődhessen Ennyi hely kb. hat tő felneveléséhez elegendő. Ha többet szeretnénk termeszteni, akkor válasszunk inkább bébi céklát. A bab és a borsó is jó választás lehet, ugyanis találhatunk bokor fajtájút, de ha ragaszkodunk a futó növényekhez, akkor gondoskodnunk kell a támasztóról is.

Figyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen gyökeret ereszteni, mivel ez biztosítja a megfelelő fejlődést. Itt is válaszunk 30 cm mély ládát. A saláta- és hagymaféléket kifejezetten jól lehet termeszteni az erkélyen, ugyanis nem szükséges nekik nagy balkonláda csupán némi tápanyagban dús, termékeny palántaföld, és gondoskodjunk arról, hogy folyamatosan nyirkos legyen. Hasonló képpen kell tennünk a retekkel kapcsolatban is. A paradicsom kihagyhatatlan egy konyhakertből. Kezdésnek azonban a "koktél" változatokkal tegyünk próbát. Az ehhez szükséges cserép mélysége legalább 12-13 cm.

Ahogy látjuk, szinte minden megterem balkonládában vagy cserépben is. Ha nem egy virágos kertre vágyunk, hanem a főzéshez szeretnénk pár növényt, akkor bátran vágjunk bele. Nyugodtan kísérletezzünk, különböző fajtákkal és egy kis szeretettel és odafigyeléssel, remek ételekkel kápráztathatjuk el a szereinket.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!