Menü

Május? Akkor túrázás!

Ha szereted a természetet és a szabadban töltött időt, ha eleged van már a megszokott mindennapokból, ha szeretnél egy kicsit feltöltődni... Akkor irány túrázni! Ebben a cikkben számos gyönyörű helyet találsz, amelyeket, ha meglátogatsz, garantáltan feltöltődsz, és Magyarországtól csupán egy karnyújtásnyira vannak...

Május az egyik legjobb időszak a túrázásra, hiszen a természet éledése és a virágok sokfélesége garantálják a gyönyörű látványt. Legyen szó családi kirándulásról, romantikus hétvégéről vagy akár komolyabb túrázásról, Magyarország közelében számos gyönyörű hegyvidék kínálkozik a természetjárásra.

Ha odavagy a magas hegyekért, a friss levegőért, a tehenekért és a kristálytiszta tavakért, akkor az oszták Alpok egy kiváló választás. Salzburg tartományban található a Hallstatt-tó, mely csodálatos környezettel és kellemes időjárással várja mind a komolyabb, mind a könnyedebb túrára vágyókat. Személyem szerint ez az egyik legszebb város Ausztriában, 1997 óta a Világörökség része.

Azoknak, akik komolyabb túrázást terveznek, a Tirol tartományban található Zillertal Arena kínálta lehetőségek jöhetnek szóba. A Zillertalban számos túraútvonal található, melyek közül az egyik legnépszerűbb a Zillertal High Alpine Road, amely a hegyek magasságába vezet.

Ha inkább Szlovéniába mennél, az sem gond, ott is akad számos lehetőség. Nézzük is az elsőt. A Julian-Alpok, amely a A Triglav Nemzeti Parkban található. Errefele is temérdek lehetőség van a túrázásra, az egyik legkedveltebb a Triglav csúcsra vezető út. Ez a túra kb. 6-8 órát vesz igénybe, így inkább a tapasztaltabb túrázóknak ajánlom.

Ha az elején inkább még a könnyebb túrákat próbálnád ki, akkor a Bledi-tavat ajánlom. A Bledi-tó gyönyörű környezetben található, és a sétaútvonalak könnyen járhatóak, így ideális egy családi vagy épp egy romantikus kiránduláshoz.

De ott van még a Tátra Nemzeti Park is, ahol a magas hegyek és a kristálytiszta tavak látványa biztos, hogy lenyűgöz. A Tátra Nemzeti Parkban az egyik legnépszerűbb a Rysy csúcsra vezető túraútvonal. Ez a túra kb. 8-10 órás, így ezt már egy kis tapasztalattal rendelkező túrázóknak ajánlanám.

Ha a barlangokat kedveled, akkor irány a Slovenský raj Nemzeti Park! A parkban számos szurdok és barlang található, melyekhez nem vezet hosszú út, egy pár szendviccsel a hátizsákban megjárható.

Szóval nincs kifogás, irány a természet!

Liszli Kornélia

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.