Vitaminban gazdag, finom és hűsítő receptek a meleg hónapokra
- Dátum: 2023.05.12., 17:45
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- A-vitamin, avokádó, brokkoli, eper, frittata, K-vitamin, tahini szósz, tofu
Valami igazán finomat, de közben egészségeset, és vitaminban gazdag ételeket szeretnél enni? Ki szeretnél próbálni valami újat? Nincs sok időd elkészíteni az ebéded? Akkor ez a cikk neked szól.
Az első recept egy kifejezetten egészséges és finom recept brokkolival ebédre vagy akár vacsorára, vegetáriánusoknak különösen ajánlom.
Brokkoli csicseriborsóval és citromos tahini szósszal
Hozzávalók
1 fej brokkoli, rózsáira szedve és apró falatokra szeletelve
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 db csicseriborsó konzerv, 400 g, a sós levet öntsük le a borsószemekről
2 evőkanál tahini, natúr joghurttal is helyettesíthető
3 evőkanál citromlé
Elkészítés
Egy nagy wok serpenyőbe vagy lábasba tegyünk 3-4 evőkanál vizet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a rózsáira szedett és felszeletelt brokkolit. A serpenyőt fedjük le, és így pároljuk a brokkolit 2 percig. Két perc elteltével kavarjuk meg, majd ismét fedjük le és pároljuk további 2 percig a brokkolit. Adjuk hozzá a csicseriborsót, majd lefedve pároljuk még 1 percig, amíg a borsó át nem melegszik.
Kóstoljuk meg a brokkolit, ideális esetben roppanós “al dente” állagú lesz, ha nem ilyen, pároljuk még pár percig. Miután a brokkoli elkészült, sózzuk-borsozzuk, és adjunk hozzá 2 evőkanál extra szűz olívaolajat.
Egy kis tálkában keverjünk össze 2 evőkanál tahinit 3 evőkanál citromlével és 2 evőkanál vízzel. Addig keverjük, amíg lágy és selymes állagú szószt nem kapunk. Rendezzük el a tányérunkon az elkészült brokkolit és csicseriborsót, majd öntsük rá a citromos tahini szószt.
A következő egy pofonegyszerű és villámgyors mediterrán saláta: epres-avokádós saláta, amely különösen jól esik a melegebb tavaszi és nyári hónapokban.
Hozzávalók:
20 szem friss eper
2 db avokádó
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál méz
2 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet só
Elkészítés
Kezdjük az eperszósszal: turmixoljunk össze jól 8 szem epret 2 evőkanál balzsamecettel, 2 evőkanál mézzel, 2 evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval. Szeleteljük fel az avokádót, majd pakoljuk szépen a tányérunkra. Szeleteljük fel a maradék epreket, és halmozzuk az avokádóra. Szórjuk meg az egészet apróra vágott hagymával, majd locsoljuk a tetejére a fentebb elkészített eperszószt.
Cikkünk utolsó receptje pedig egy reggelire, ebédre és vacsorára is egyaránt ajánlott könnyű étel, amely rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például K-vitamint, C-vitamint és A-vitamint. Ja, és egy adag csak 130 kalória!
Tofu frittata
Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, aprítva
120 g cukkini, kockázva
1 nagy darab piros kaliforniai paprika, kockázva
130 g apróra vágott kelkáposzta, a szára kivágva
1 nagy darab paradicsom, felszeletelve
0,5 dl csirke- vagy zöldségalaplé
2 evőkanál vörösborecet
140 g tofu
4 tojásfehérje
1 evőkanál szárított olasz fűszerkeverék
1/4 teáskanál kurkuma
só és fehér bors ízlés szerint
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Elkészítés
Szeleteljük fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hagyjuk állni 5-10 percig, így fokozhatjuk a fokhagyma egészségvédő hatását. Készítsük elő, vágjuk össze a többi zöldséget. Mixeljük össze a tofut, a tojásfehérjét, az olasz fűszerkeveréket és a kurkumát egy turmixgépben. Egy rozsdamentes acél serpenyőben melegítsünk 2 evőkanál csirke-vagy zöldségalaplevet. Amikor az alaplé forrni kezd, adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a cukkinit, a paprikát, a kelkáposztát és a paradicsomot, majd fedő nélkül, alacsony/közepes lángon, gyakran kevergetve pároljuk körülbelül 1 percig.
Adjuk hozzá a maradék alaplevet és a vörösborecetet. Öntsük a tofukeveréket a zöldségekre, majd lefedve, alacsony lángon főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és a massza meg nem szilárdul (kb. 12 perc). Ha elkészült, a tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
Liszli Kornélia
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.