Menü

Vitaminban gazdag, finom és hűsítő receptek a meleg hónapokra

Valami igazán finomat, de közben egészségeset, és vitaminban gazdag ételeket szeretnél enni? Ki szeretnél próbálni valami újat? Nincs sok időd elkészíteni az ebéded? Akkor ez a cikk neked szól.

Az első recept egy kifejezetten egészséges és finom recept brokkolival ebédre vagy akár vacsorára, vegetáriánusoknak különösen ajánlom.

Brokkoli csicseriborsóval és citromos tahini szósszal

Hozzávalók

1 fej brokkoli, rózsáira szedve és apró falatokra szeletelve

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 db csicseriborsó konzerv, 400 g, a sós levet öntsük le a borsószemekről

2 evőkanál tahini, natúr joghurttal is helyettesíthető

3 evőkanál citromlé

Elkészítés

Egy nagy wok serpenyőbe vagy lábasba tegyünk 3-4 evőkanál vizet, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a rózsáira szedett és felszeletelt brokkolit. A serpenyőt fedjük le, és így pároljuk a brokkolit 2 percig. Két perc elteltével kavarjuk meg, majd ismét fedjük le és pároljuk további 2 percig a brokkolit. Adjuk hozzá a csicseriborsót, majd lefedve pároljuk még 1 percig, amíg a borsó át nem melegszik.

Kóstoljuk meg a brokkolit, ideális esetben roppanós “al dente” állagú lesz, ha nem ilyen, pároljuk még pár percig. Miután a brokkoli elkészült, sózzuk-borsozzuk, és adjunk hozzá 2 evőkanál extra szűz olívaolajat.

Egy kis tálkában keverjünk össze 2 evőkanál tahinit 3 evőkanál citromlével és 2 evőkanál vízzel. Addig keverjük, amíg lágy és selymes állagú szószt nem kapunk. Rendezzük el a tányérunkon az elkészült brokkolit és csicseriborsót, majd öntsük rá a citromos tahini szószt.

A következő egy pofonegyszerű és villámgyors mediterrán saláta: epres-avokádós saláta, amely különösen jól esik a melegebb tavaszi és nyári hónapokban.

Hozzávalók:

20 szem friss eper

2 db avokádó

2 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál méz

2 evőkanál olívaolaj

1 kis fej vöröshagyma

1 csipet só

Elkészítés

Kezdjük az eperszósszal: turmixoljunk össze jól 8 szem epret 2 evőkanál balzsamecettel, 2 evőkanál mézzel, 2 evőkanál olívaolajjal és egy csipet sóval. Szeleteljük fel az avokádót, majd pakoljuk szépen a tányérunkra. Szeleteljük fel a maradék epreket, és halmozzuk az avokádóra. Szórjuk meg az egészet apróra vágott hagymával, majd locsoljuk a tetejére a fentebb elkészített eperszószt.

Cikkünk utolsó receptje pedig egy reggelire, ebédre és vacsorára is egyaránt ajánlott könnyű étel, amely rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például K-vitamint, C-vitamint és A-vitamint. Ja, és egy adag csak 130 kalória!

Tofu frittata

Hozzávalók

1 nagy fej vöröshagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, aprítva

120 g cukkini, kockázva

1 nagy darab piros kaliforniai paprika, kockázva

130 g apróra vágott kelkáposzta, a szára kivágva

1 nagy darab paradicsom, felszeletelve

0,5 dl csirke- vagy zöldségalaplé

2 evőkanál vörösborecet

140 g tofu

4 tojásfehérje

1 evőkanál szárított olasz fűszerkeverék

1/4 teáskanál kurkuma

só és fehér bors ízlés szerint

2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítés

Szeleteljük fel a vöröshagymát és a fokhagymát, majd hagyjuk állni 5-10 percig, így fokozhatjuk a fokhagyma egészségvédő hatását. Készítsük elő, vágjuk össze a többi zöldséget. Mixeljük össze a tofut, a tojásfehérjét, az olasz fűszerkeveréket és a kurkumát egy turmixgépben. Egy rozsdamentes acél serpenyőben melegítsünk 2 evőkanál csirke-vagy zöldségalaplevet. Amikor az alaplé forrni kezd, adjuk hozzá a vöröshagymát, a fokhagymát, a cukkinit, a paprikát, a kelkáposztát és a paradicsomot, majd fedő nélkül, alacsony/közepes lángon, gyakran kevergetve pároljuk körülbelül 1 percig.

Adjuk hozzá a maradék alaplevet és a vörösborecetet. Öntsük a tofukeveréket a zöldségekre, majd lefedve, alacsony lángon főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és a massza meg nem szilárdul (kb. 12 perc). Ha elkészült, a tetejét szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.