Menü

Anafilaxia, vagy anafilaxiás sokk, amit tudni kell

Sok ember életét megnehezítik a különböző allergiás reakciók, melyekkel szervezetünk válaszol a számára tűrhetetlen behatásokra. Ezek közül az egyik legveszélyesebb az anafilaxia.

Az anafilaxia egy reakció a testünktől, két fajtáját különböztethetjük meg, az allergiás és a nem-allergiás anafilaxiát. A nem-allergiás anafilaxia akkor jelentkezik, ha túlterheljük fizikálisan szervezetünket, vagy túlhűl a testünk, esetleg olyan gyógyszert szedünk be, amiben ópiát származékok találhatóak. Az allergiás anafilaxiát lesűrűbben ételek, gyógyszerek hatóanyagai vagy rovarcsípések idézik elő.

Az anafilaxia tüneteit gyorsan fel lehet ismerni és érdemes odafigyelni rá, mivel nagyon gyorsan súlyosbodhatnak a tünetek, melyek komoly károsodásokat okozhatnak a szervezetben. Érintett lehet a bőr, a nyálkahártya, a szív-és érrendszer, a légzőrendszer, a gyomor és béltraktus, és nem feledhető a központi idegrendszer sem. Elsődlegesen bőrpírral, kiütéssel, viszketéssel, az ajkak duzzanatával kezdődik.

Már önmagában ez is életveszélyes állapothoz vezethet, mivel a száj, a garat és torok dagadása fulladást okozhat. Átalakulhat szívritmuszavarra, alacsony vagy magas pulzusszámra, ájulásra, nehézlégzésre és légszomjara is. A légúti rendszert érintve sípoló légzés hallható, köhögés, rekedtség, és felső légúti szűkületek figyelhetőek meg. Ezekhez társulhat eszméletvesztés, hányás, hasmenés, zavartság, szorongás, fejfájás is. A tünetek különbözőek, ezért is érdemes odafigyelni rájuk, hiszen minden tünet vezethet életveszélyes állapothoz.

Diagnózisa a beteg kórelőzmények feltárásával, vérvétellel, bőrpróbával állítható fel, de a gyors orvosi beavatkozás elengedhetetlen, melyet egy laikus ember is megkezdhet. A gyors felismerés és helyes ellátás megkezdése a beteg életébe kerülhet. Az első és legfontosabb a helyes testhelyzet kialakítása, stabil oldalfekvés, légszomj esetén félülő helyzet, emellett a légutak szabaddá tétele. A mentők kiérkezéséig ezzel tudunk segíteni, a szakember pedig a továbbiakban oxigént és infúziót ad, illetve antihisztamin tartalmú gyógyszert, ezután pedig kortikoszteroid adagolása történik.

Azon betegek, akik tudatában vannak annak, hogy ilyen jellegű allergiával élnek, nagy valószínűséggel úgynevezett epipen-t tartanak maguknál, ami egy előre töltött injekció, mely adrenalint tartalmaz. Ezt a comb külső felszínéhez nyomva egy gomb megnyomásával lehet beadni. A gomb megnyomása egy rejtett tűt szúr a combizomba, ezzel bejuttatva az adrenalint a szervezetbe. Az epipen használata nemjelenti azt, hogy a probléma megoldódott, így orvosi kezelésre van szükség, mivel a tünetek bármikor újra jelentkezhetnek.

Az allergiás reakciókat sosem szabad félvállról venni, bármikor súlyosbodhatna a tünetek, melyek komoly egészségkárosító hatással bírnak. Mindig figyeljünk magunkra és a környezetükben lévőkre, a tünetek jelentkezésénél pedig hívjunk mentőt és segítsünk a betegen.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.