Menü

Anafilaxia, vagy anafilaxiás sokk, amit tudni kell

Sok ember életét megnehezítik a különböző allergiás reakciók, melyekkel szervezetünk válaszol a számára tűrhetetlen behatásokra. Ezek közül az egyik legveszélyesebb az anafilaxia.

Az anafilaxia egy reakció a testünktől, két fajtáját különböztethetjük meg, az allergiás és a nem-allergiás anafilaxiát. A nem-allergiás anafilaxia akkor jelentkezik, ha túlterheljük fizikálisan szervezetünket, vagy túlhűl a testünk, esetleg olyan gyógyszert szedünk be, amiben ópiát származékok találhatóak. Az allergiás anafilaxiát lesűrűbben ételek, gyógyszerek hatóanyagai vagy rovarcsípések idézik elő.

Az anafilaxia tüneteit gyorsan fel lehet ismerni és érdemes odafigyelni rá, mivel nagyon gyorsan súlyosbodhatnak a tünetek, melyek komoly károsodásokat okozhatnak a szervezetben. Érintett lehet a bőr, a nyálkahártya, a szív-és érrendszer, a légzőrendszer, a gyomor és béltraktus, és nem feledhető a központi idegrendszer sem. Elsődlegesen bőrpírral, kiütéssel, viszketéssel, az ajkak duzzanatával kezdődik.

Már önmagában ez is életveszélyes állapothoz vezethet, mivel a száj, a garat és torok dagadása fulladást okozhat. Átalakulhat szívritmuszavarra, alacsony vagy magas pulzusszámra, ájulásra, nehézlégzésre és légszomjara is. A légúti rendszert érintve sípoló légzés hallható, köhögés, rekedtség, és felső légúti szűkületek figyelhetőek meg. Ezekhez társulhat eszméletvesztés, hányás, hasmenés, zavartság, szorongás, fejfájás is. A tünetek különbözőek, ezért is érdemes odafigyelni rájuk, hiszen minden tünet vezethet életveszélyes állapothoz.

Diagnózisa a beteg kórelőzmények feltárásával, vérvétellel, bőrpróbával állítható fel, de a gyors orvosi beavatkozás elengedhetetlen, melyet egy laikus ember is megkezdhet. A gyors felismerés és helyes ellátás megkezdése a beteg életébe kerülhet. Az első és legfontosabb a helyes testhelyzet kialakítása, stabil oldalfekvés, légszomj esetén félülő helyzet, emellett a légutak szabaddá tétele. A mentők kiérkezéséig ezzel tudunk segíteni, a szakember pedig a továbbiakban oxigént és infúziót ad, illetve antihisztamin tartalmú gyógyszert, ezután pedig kortikoszteroid adagolása történik.

Azon betegek, akik tudatában vannak annak, hogy ilyen jellegű allergiával élnek, nagy valószínűséggel úgynevezett epipen-t tartanak maguknál, ami egy előre töltött injekció, mely adrenalint tartalmaz. Ezt a comb külső felszínéhez nyomva egy gomb megnyomásával lehet beadni. A gomb megnyomása egy rejtett tűt szúr a combizomba, ezzel bejuttatva az adrenalint a szervezetbe. Az epipen használata nemjelenti azt, hogy a probléma megoldódott, így orvosi kezelésre van szükség, mivel a tünetek bármikor újra jelentkezhetnek.

Az allergiás reakciókat sosem szabad félvállról venni, bármikor súlyosbodhatna a tünetek, melyek komoly egészségkárosító hatással bírnak. Mindig figyeljünk magunkra és a környezetükben lévőkre, a tünetek jelentkezésénél pedig hívjunk mentőt és segítsünk a betegen.

Magas pulzus csökkentése otthon: 6 egyszerű módszer, ami segíthet

Magas pulzust rossz szokások és betegségek is okozhatnak. Felnőttek esetében a normális nyugalmi pulzusszám 60 és 100 ütés/perc között mozog. Bár a pulzusszám egyénenként, bizonyos értékek felett és alatt veszélyes lehet.

Az érintés valódi erővel bír

Az ember társas lény, vágyik a megértésre és a bizalommal teli kapcsolatokra. Ezek nélkül elveszettnek és boldogtalannak érezzük magunkat. Szociokulturális közegtől függően más és más szerepe lehet az érintésnek, és ami a nyugati társadalmakban teljesen megszokott, az más kultúrákban talán nem annyira. Az viszont tény, hogy az ember alapvetően jobban érzi magát, ha a nehéz időkben van, aki átölelje, vagy egyszerűen kifejezetheti ilyen módon a szeretetét.

A száraz bőr okai és kezelése

A bőrszárazság egyre gyakoribb probléma, mely nemtől függetlenül minden korosztályt érint. Viszketéssel, berepedezéssel, érdes tapintással, továbbá hámlással, bőrhúzódással, idősebb korban pedig apró ráncok megjelenésével jár. Igen kellemetlen tünet, melytől a betegek gyakran nem tudnak aludni, illetve az iskolában és a munkahelyen koncentrálni.

Agyvérzés: mi lehet a lelki háttere?

Itthon évi 40-50 ezer szélütés fordul elő, melynek oka a rizikófaktorok halmozott jelenléte. A magas vérnyomás, a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérzsírszint vagy a túlzott alkoholfogyasztás mellett a lelki tényezők is kockázatot jelenthetnek.

Schroth terápia

Sokféle gerincet érintő betegséget ismerünk, különböző gyógymódokat, mint gyógytorna, fűző viselése, de van egy módszer, ami a gerincferdülés korrigálásában nagyon hatékonynak bizonyul, ez a Schroth terápia.