Menü

Anafilaxia, vagy anafilaxiás sokk, amit tudni kell

Sok ember életét megnehezítik a különböző allergiás reakciók, melyekkel szervezetünk válaszol a számára tűrhetetlen behatásokra. Ezek közül az egyik legveszélyesebb az anafilaxia.

Az anafilaxia egy reakció a testünktől, két fajtáját különböztethetjük meg, az allergiás és a nem-allergiás anafilaxiát. A nem-allergiás anafilaxia akkor jelentkezik, ha túlterheljük fizikálisan szervezetünket, vagy túlhűl a testünk, esetleg olyan gyógyszert szedünk be, amiben ópiát származékok találhatóak. Az allergiás anafilaxiát lesűrűbben ételek, gyógyszerek hatóanyagai vagy rovarcsípések idézik elő.

Az anafilaxia tüneteit gyorsan fel lehet ismerni és érdemes odafigyelni rá, mivel nagyon gyorsan súlyosbodhatnak a tünetek, melyek komoly károsodásokat okozhatnak a szervezetben. Érintett lehet a bőr, a nyálkahártya, a szív-és érrendszer, a légzőrendszer, a gyomor és béltraktus, és nem feledhető a központi idegrendszer sem. Elsődlegesen bőrpírral, kiütéssel, viszketéssel, az ajkak duzzanatával kezdődik.

Már önmagában ez is életveszélyes állapothoz vezethet, mivel a száj, a garat és torok dagadása fulladást okozhat. Átalakulhat szívritmuszavarra, alacsony vagy magas pulzusszámra, ájulásra, nehézlégzésre és légszomjara is. A légúti rendszert érintve sípoló légzés hallható, köhögés, rekedtség, és felső légúti szűkületek figyelhetőek meg. Ezekhez társulhat eszméletvesztés, hányás, hasmenés, zavartság, szorongás, fejfájás is. A tünetek különbözőek, ezért is érdemes odafigyelni rájuk, hiszen minden tünet vezethet életveszélyes állapothoz.

Diagnózisa a beteg kórelőzmények feltárásával, vérvétellel, bőrpróbával állítható fel, de a gyors orvosi beavatkozás elengedhetetlen, melyet egy laikus ember is megkezdhet. A gyors felismerés és helyes ellátás megkezdése a beteg életébe kerülhet. Az első és legfontosabb a helyes testhelyzet kialakítása, stabil oldalfekvés, légszomj esetén félülő helyzet, emellett a légutak szabaddá tétele. A mentők kiérkezéséig ezzel tudunk segíteni, a szakember pedig a továbbiakban oxigént és infúziót ad, illetve antihisztamin tartalmú gyógyszert, ezután pedig kortikoszteroid adagolása történik.

Azon betegek, akik tudatában vannak annak, hogy ilyen jellegű allergiával élnek, nagy valószínűséggel úgynevezett epipen-t tartanak maguknál, ami egy előre töltött injekció, mely adrenalint tartalmaz. Ezt a comb külső felszínéhez nyomva egy gomb megnyomásával lehet beadni. A gomb megnyomása egy rejtett tűt szúr a combizomba, ezzel bejuttatva az adrenalint a szervezetbe. Az epipen használata nemjelenti azt, hogy a probléma megoldódott, így orvosi kezelésre van szükség, mivel a tünetek bármikor újra jelentkezhetnek.

Az allergiás reakciókat sosem szabad félvállról venni, bármikor súlyosbodhatna a tünetek, melyek komoly egészségkárosító hatással bírnak. Mindig figyeljünk magunkra és a környezetükben lévőkre, a tünetek jelentkezésénél pedig hívjunk mentőt és segítsünk a betegen.

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

Az afta típusai és kezelése

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Hátfájás ellen házilag

Hátfájás ellen házilag, otthon is sok mindent tehetsz akár a megelőzésről, akár a gyors tüneti kezelésről, akár hosszú távú, tartós megoldásról van szó. Még enyhe hátfájás esetén sem érdemes ölbe tett kézzel ülni, mert könnyen súlyosbodhatnak a panaszok, és megbosszulhatja magát, ha nem teszel valamit idejében a hátfájás ellen.