Menü

Ezekre figyelj, hogy ne gátold a C-vitamin felszívódását a szervezetben

Az emberek jó része valamilyen formában próbál C-vitamint vinni a szervezetébe. Van, aki vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, van, aki vitamin készítményeket szed, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Vannak tényezők, amik befolyásolják a C-vitamin felszívódását a szervezetben.

Az aszkorbinsav egy szerves sav, melye elengedhetetlen a kötőszöveti rostok egyik típusának, a kollagénnek az előállításához. C-vitamin hiányában a szervezet nem tud kollagént, és így jó minőségű kötőszövetet létrehozni. Hiánybetegségét skorbutnak nevezik, tünetei közé tartozik a fogak lazulása, ínysorvadás, illetve a nyálkahártya fokozott vérzékenysége. Nagyon sokféle gyümölcsben, zöldségben megtalálható, mint például a paprika, a paradicsom és a citrusok, ezek fogyasztása hozzájárul testünk egészséges működéséhez.

Ahhoz, hogy a C-vitamin beépüljön, vagyis hasznosuljon a szervezetben, oda kell figyelni, hogy ne ezt véletlenül se gátoljuk meg, pedig többféle napi rutinszerű tevékenység tesz ez ellen. Először is tisztázni kell, hogy nem mindegy, hogy ki milyen egészségi állapotban van, illetve mennyi idős. Egy egészséges felnőtt embernek nagyjából naponta 60-35 mg C-vitamint szükséges a szervezetébe juttatni. Amikor átlépjük a normál mennyiséget, a szervezet túladagolást szenved és kilöki magából a felesleges mennyiséget.

A sokáig tartó túladagolás pedig káros hatással lesz, vesénk nem fog örülni a lerakódásnak. Amennyiben többet szeretnénk bevinni, érdemes egy nap alatt kis adagokra osztani, hiszen egyszeri felszívódási mennyisége maximum 200 mg. Meghűléses betegségeknél sokan citromot facsarnak, vagy mézet csorgatnak a forró teába, bízva a hatásosságában Tudni érdemes, hogy a C-vitamin hőérzékeny, 40 fokon lebomlik. Érdemes megvárni, hogy a tea kihűljön annyira, hogy ne vesszen kárba az értékes hatóanyag. Ne csak az íze miatt tegyük az italba, hanem azért is, hogy segítsen.

A dohányosoknak komolyabban is oda kell figyelniük eme vitamin fogyasztására, mivel klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a nikotin negatív hatással van a felszívódásra. Nem csak, hogy nem engedi beépülni, a dohányzás el is vonja a szervezettől a C-vitamint. Arra is tekintettel kell lennünk, hogy mit mikor fogyasztunk. A C-vitamin bevitel után közvetlenül nem érdemes koffein tartalmú italokat inni, mint kávé vagy energiaital, hiszen a koffein vízhajtó hatással bír. Ha azonnal koffein tartalmú italt iszunk, nem lesz lehetősége a vitaminnak felszívódni. Ilyenkor hagyjunk legalább egy órányi időt a testnek, hogy csemegézzen a hasznos dolgokból, vagyis C-vitamin bevétele után egy órán át ne igyunk kávét, fekete teát, vagy energiaitalt.

Elősegíthetjük a beépülést úgy, hogy étkezés előtt vesszük be a vitamint, így könnyebben hasznosul. Készítmények esetén keressünk olyat, ami lassított felszívódású, így egész napra ellát minket, de az egészséges ételek fogyasztása is elengedhetetlen.

Figyeljünk oda, hogy mit mikor és hogyan szedünk, ezzel segíthetjük szervezetünket a vitaminok beépítéséhez szükséges munkában.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.