Menü

Ezekre figyelj, hogy ne gátold a C-vitamin felszívódását a szervezetben

Az emberek jó része valamilyen formában próbál C-vitamint vinni a szervezetébe. Van, aki vitaminokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, van, aki vitamin készítményeket szed, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Vannak tényezők, amik befolyásolják a C-vitamin felszívódását a szervezetben.

Az aszkorbinsav egy szerves sav, melye elengedhetetlen a kötőszöveti rostok egyik típusának, a kollagénnek az előállításához. C-vitamin hiányában a szervezet nem tud kollagént, és így jó minőségű kötőszövetet létrehozni. Hiánybetegségét skorbutnak nevezik, tünetei közé tartozik a fogak lazulása, ínysorvadás, illetve a nyálkahártya fokozott vérzékenysége. Nagyon sokféle gyümölcsben, zöldségben megtalálható, mint például a paprika, a paradicsom és a citrusok, ezek fogyasztása hozzájárul testünk egészséges működéséhez.

Ahhoz, hogy a C-vitamin beépüljön, vagyis hasznosuljon a szervezetben, oda kell figyelni, hogy ne ezt véletlenül se gátoljuk meg, pedig többféle napi rutinszerű tevékenység tesz ez ellen. Először is tisztázni kell, hogy nem mindegy, hogy ki milyen egészségi állapotban van, illetve mennyi idős. Egy egészséges felnőtt embernek nagyjából naponta 60-35 mg C-vitamint szükséges a szervezetébe juttatni. Amikor átlépjük a normál mennyiséget, a szervezet túladagolást szenved és kilöki magából a felesleges mennyiséget.

A sokáig tartó túladagolás pedig káros hatással lesz, vesénk nem fog örülni a lerakódásnak. Amennyiben többet szeretnénk bevinni, érdemes egy nap alatt kis adagokra osztani, hiszen egyszeri felszívódási mennyisége maximum 200 mg. Meghűléses betegségeknél sokan citromot facsarnak, vagy mézet csorgatnak a forró teába, bízva a hatásosságában Tudni érdemes, hogy a C-vitamin hőérzékeny, 40 fokon lebomlik. Érdemes megvárni, hogy a tea kihűljön annyira, hogy ne vesszen kárba az értékes hatóanyag. Ne csak az íze miatt tegyük az italba, hanem azért is, hogy segítsen.

A dohányosoknak komolyabban is oda kell figyelniük eme vitamin fogyasztására, mivel klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a nikotin negatív hatással van a felszívódásra. Nem csak, hogy nem engedi beépülni, a dohányzás el is vonja a szervezettől a C-vitamint. Arra is tekintettel kell lennünk, hogy mit mikor fogyasztunk. A C-vitamin bevitel után közvetlenül nem érdemes koffein tartalmú italokat inni, mint kávé vagy energiaital, hiszen a koffein vízhajtó hatással bír. Ha azonnal koffein tartalmú italt iszunk, nem lesz lehetősége a vitaminnak felszívódni. Ilyenkor hagyjunk legalább egy órányi időt a testnek, hogy csemegézzen a hasznos dolgokból, vagyis C-vitamin bevétele után egy órán át ne igyunk kávét, fekete teát, vagy energiaitalt.

Elősegíthetjük a beépülést úgy, hogy étkezés előtt vesszük be a vitamint, így könnyebben hasznosul. Készítmények esetén keressünk olyat, ami lassított felszívódású, így egész napra ellát minket, de az egészséges ételek fogyasztása is elengedhetetlen.

Figyeljünk oda, hogy mit mikor és hogyan szedünk, ezzel segíthetjük szervezetünket a vitaminok beépítéséhez szükséges munkában.

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!

A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Okok a padlizsán mellett

Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.

Az uborka meglepő hatásai

Kevés olyan nagyszerű étel létezik a világon, mint az uborka. Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait.