Menü

Anyagcsere-pörgető italok

Léteznek úgymond anyagcsere-pörgető italok, amitől beindul a fogyás? Vajon melyek ezek, egyszerű-e az elkészítésük, s tényleg olyan hatásosak? Nézzük!

Az anyagcsere beindító italokat célszerű étkezések előtt fogyasztani, akkor fejtik ki legjobban hatásukat, így reggeli napindítóként, vagy étkezések előtt fogyasztva ajánlott kipróbálni őket.

Nem tartok jónak semmilyen szélsőséges rapid diétát, így ezt sem a gyors fogyás érdekében javaslom, csak egyfajta egészségmegőrzés szempontjából, igaz ezek az italok enyhe étvágycsökkentő hatásuknak köszönhetően segítik a testsúlycsökkentést is, ám a tartós fogyáshoz életmódváltásra van szükség.

Ezek az italok azért ajánlottak, mert egészséges, vitaminban és rostokban gazdag italok.

Egyik ilyen a római köményes, fahéjas ital. A fahéj köztudottan antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő és segít a vércukorszint szabályozásában. Római köménnyel együtt igazi anyagcsere-pörgető. Egy teáskanál rómaikömény-magot és ugyanennyi fahéjat öt deciliter vízben forraljunk fel, legalább 5 percig hagyjuk ázni, szűrjük le, s még melegen fogyasszuk el.

Az édesköménytea is anyagcsere-serkentő. A tea elkészítéséhez forraljunk fel 5 deciliter vizet, amihez adjunk 1 teáskanál zúzott édesköménymagot, hagyjuk 10 percig állni, majd citromlével és egy kis mézzel ízesítve fogyaszthatjuk.

A kurkumának és a gyömbérnek is nagyon jó a zsíranyagcserére kifejtett hatása. Ezen kívül remek étvágycsökkentők. Készítsünk belőlük teát.

A borsmentás zöld tea szintén jó választás a lassult anyagcsere beindítására. A zöld tea nagyon hatékony anyagcsere pörgető és egészséges is. A zöld teát áztassuk forró vízben 2-3 percig, majd tegyünk hozzá egy marék friss borsmentalevelet, esetleg citromot. Éhgyomorra fogyasszuk.

A matchaporban található epigallokatekin-gallát is beindítja az anyagcserét. Teában is fogyaszthatjuk, de akár smoothie-ba is tehetjük.

Ha kedveljük a tejes turmixokat, akkor az eperturmix zabpehellyel egy igazi vitaminbomba, remek rostforrás, kipucolja a salakanyagokat, kedvező hatású az anyagcserére.

Ha már gyümölcsöknél tartunk, akkor a grépfrút is említendő, ugyanis jelentős rosttartalommal bír, felgyorsítja a kalóriaégetést és az inzulin-anyagcserét is jótékonyan befolyásolja.

A fent említett teák, fűszerek, gyümölcsök befolyásolják és felgyorsítják az anyagcserét, valamint az egészséget is támogatják, érdemes beépíteni őket a napi rutinba.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.