Menü

Vásároljunk antikváriumban

Az antikváriumok lényege, hogy használt könyveket, térképeket, iratokat, dokumentumokat tudunk náluk vásárolni. Ma már sok helyen a könyvek mellett megtalálhatóak bakelitlemezek, képeslapok, CD, DVD-k vagy akár bármi olyan dolog, ami régiségnek számít. Ezeket olcsóbban tudjuk beszerezni, mintha újonnan vásárolnánk meg. De nem csak ebben veszi fel a versenyt a többi lehetőséggel szemben.

Ha olyan kötetet szeretnénk beszerezni, ami könyvesboltban már nem kapható, akkor nagy esély van arra, hogy valamelyik antikváriumban megtalálható. Emellett pedig, különlegességekre is lelhetünk. Ezek a boltok gyakran végeznek plusz munkát a könyv árusításán kívül is. Értékes könyveket mentenek meg, rossz állapotban lévő köteteket újítanak fel, és aukciókat is gyakran rendeznek. Másnak feleslegessé vált irodalmakat vesznek át, vagy éppen egy tanácstalan embernek segítenek felbecsülni egy könyvtárat, vagy művet.

Sokan nem szeretik, a használt könyveket, mivel nem ismerik a kötet történetét. Ki olvasta, hol járt, hol tárolták. Ezek a könyvek sokszor szakadtak. Karcok, kopások, sárga lapok jellemzik. De én úgy gondolom, hogy az egyedisége is ebben rejlik. Én személy szerint jobban kedvelem és előrébb helyezem a használt könyvek beszerzését, mivel gyakran találhatunk bennük jegyzetet, írást, hogy ki és milyen eseményre kapta egykor stb. Így tudom, hogy egykor valakinek az a könyv, amit a kezemben fogok, sokat jelentett.

Mindezek mellett, ma nagy hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelemre is. A használt könyv vásárlásával pedig gyakorlatilag jó sok papír újrahasznosításában vállalhatunk részt. Negatív szempontként szokták még felhozni az antikváriumokkal szemben, hogy nehézkes a keresés és mire megtaláljuk a keresett könyvet, egy csomó idő elmegy az életünkből. Pedig én úgy gondolom, hogy éppen ez a szépsége.

Állunk egy teljes falnyi könyv előtt, és a kezünket végighúzva a gerincükön válogatjuk ki a nekünk tetszőket. Kihúzunk egyet, belelapozunk, majd, ha nem nyerte el a tetszésünket, akkor visszatesszük. Ez így megy hosszú ideig. Majd a földhöz közel eső irodalmakat kúszva, mászva a földön ismerhetjük meg. De ha sietünk vagy elakadnánk a keresésben, bátran kérhetünk segítséget az ott dolgozóktól, akik pillanatok alatt a kezünkbe adják az áhított példányt.

Összességében megállapíthatjuk, hogy egy csomó pénzt megspórolhatunk, különleges kincsekre lelhetünk, nosztalgiába eshetünk, ugyanis gyakran találkozhatunk gyerekkorunk kedvenc meséivel, könyveivel. A környezetünkért sokat tehetünk, embereket ismerhetünk meg, mindezt úgy, hogy tájékozódunk és felfedezzük a világot a lapok segítségével. Az olvasás élmény ugyan úgy megmarad, sőt még többel is gazdagodhatunk.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.