Menü

Vásároljunk antikváriumban

Az antikváriumok lényege, hogy használt könyveket, térképeket, iratokat, dokumentumokat tudunk náluk vásárolni. Ma már sok helyen a könyvek mellett megtalálhatóak bakelitlemezek, képeslapok, CD, DVD-k vagy akár bármi olyan dolog, ami régiségnek számít. Ezeket olcsóbban tudjuk beszerezni, mintha újonnan vásárolnánk meg. De nem csak ebben veszi fel a versenyt a többi lehetőséggel szemben.

Ha olyan kötetet szeretnénk beszerezni, ami könyvesboltban már nem kapható, akkor nagy esély van arra, hogy valamelyik antikváriumban megtalálható. Emellett pedig, különlegességekre is lelhetünk. Ezek a boltok gyakran végeznek plusz munkát a könyv árusításán kívül is. Értékes könyveket mentenek meg, rossz állapotban lévő köteteket újítanak fel, és aukciókat is gyakran rendeznek. Másnak feleslegessé vált irodalmakat vesznek át, vagy éppen egy tanácstalan embernek segítenek felbecsülni egy könyvtárat, vagy művet.

Sokan nem szeretik, a használt könyveket, mivel nem ismerik a kötet történetét. Ki olvasta, hol járt, hol tárolták. Ezek a könyvek sokszor szakadtak. Karcok, kopások, sárga lapok jellemzik. De én úgy gondolom, hogy az egyedisége is ebben rejlik. Én személy szerint jobban kedvelem és előrébb helyezem a használt könyvek beszerzését, mivel gyakran találhatunk bennük jegyzetet, írást, hogy ki és milyen eseményre kapta egykor stb. Így tudom, hogy egykor valakinek az a könyv, amit a kezemben fogok, sokat jelentett.

Mindezek mellett, ma nagy hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelemre is. A használt könyv vásárlásával pedig gyakorlatilag jó sok papír újrahasznosításában vállalhatunk részt. Negatív szempontként szokták még felhozni az antikváriumokkal szemben, hogy nehézkes a keresés és mire megtaláljuk a keresett könyvet, egy csomó idő elmegy az életünkből. Pedig én úgy gondolom, hogy éppen ez a szépsége.

Állunk egy teljes falnyi könyv előtt, és a kezünket végighúzva a gerincükön válogatjuk ki a nekünk tetszőket. Kihúzunk egyet, belelapozunk, majd, ha nem nyerte el a tetszésünket, akkor visszatesszük. Ez így megy hosszú ideig. Majd a földhöz közel eső irodalmakat kúszva, mászva a földön ismerhetjük meg. De ha sietünk vagy elakadnánk a keresésben, bátran kérhetünk segítséget az ott dolgozóktól, akik pillanatok alatt a kezünkbe adják az áhított példányt.

Összességében megállapíthatjuk, hogy egy csomó pénzt megspórolhatunk, különleges kincsekre lelhetünk, nosztalgiába eshetünk, ugyanis gyakran találkozhatunk gyerekkorunk kedvenc meséivel, könyveivel. A környezetünkért sokat tehetünk, embereket ismerhetünk meg, mindezt úgy, hogy tájékozódunk és felfedezzük a világot a lapok segítségével. Az olvasás élmény ugyan úgy megmarad, sőt még többel is gazdagodhatunk.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

A tánc 9 jótékony egészségügyi hatása

Életünk során mindannyian találkozunk a tánccal. Táncolunk az óvodában, majd az általános, és főleg a középiskolás éveinkben. Táncolunk a kedvenc zenéinkre. Táncolunk a lakodalmakban, a különféle mulatságokban, szórakozóhelyeken. Táncolunk csak úgy, otthon, amikor nem lát senki bennünket. A tánc mindannyiunk életének a része. Ráadásul pozitívan hathat a mindennapjainkra: íme a tánc 9 jótékony egészségügyi hatása.

Melyik fajta méz mire jó?

A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.

A fine dining kultúra rövid kisokosa

A fine dining az utóbbi évek egyik legdíszesebb, és sokszor használt szava lett. 1-2 évvel ezelőtt még csak a fővárosban lehetett néhány helyet találni, ahol a “finom étkezéssel” foglalkoztak, mára már a legtöbb vidéki nagyvárosban van legalább 1-2 hely, ahol ki lehet próbálni ezeket a menüket. Azonban mit is jelent ez pontosan, és mit érdemes az ilyen ételekről tudni?

Agyvérzés: mi lehet a lelki háttere?

Itthon évi 40-50 ezer szélütés fordul elő, melynek oka a rizikófaktorok halmozott jelenléte. A magas vérnyomás, a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérzsírszint vagy a túlzott alkoholfogyasztás mellett a lelki tényezők is kockázatot jelenthetnek.

Vegyünk helyi termékeket!

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek és felértékelődnek a regionális és a helyi termékek, melyekkel tulajdonképpen megőrizzük azt az fontos tradicionális értéket, amely generációról generációra átöröklődik. A helyi termékek népszerűsítése a turizmus és a gasztronómia szempontjából is nagyon fontos feladat.