Menü

Vásároljunk antikváriumban

Az antikváriumok lényege, hogy használt könyveket, térképeket, iratokat, dokumentumokat tudunk náluk vásárolni. Ma már sok helyen a könyvek mellett megtalálhatóak bakelitlemezek, képeslapok, CD, DVD-k vagy akár bármi olyan dolog, ami régiségnek számít. Ezeket olcsóbban tudjuk beszerezni, mintha újonnan vásárolnánk meg. De nem csak ebben veszi fel a versenyt a többi lehetőséggel szemben.

Ha olyan kötetet szeretnénk beszerezni, ami könyvesboltban már nem kapható, akkor nagy esély van arra, hogy valamelyik antikváriumban megtalálható. Emellett pedig, különlegességekre is lelhetünk. Ezek a boltok gyakran végeznek plusz munkát a könyv árusításán kívül is. Értékes könyveket mentenek meg, rossz állapotban lévő köteteket újítanak fel, és aukciókat is gyakran rendeznek. Másnak feleslegessé vált irodalmakat vesznek át, vagy éppen egy tanácstalan embernek segítenek felbecsülni egy könyvtárat, vagy művet.

Sokan nem szeretik, a használt könyveket, mivel nem ismerik a kötet történetét. Ki olvasta, hol járt, hol tárolták. Ezek a könyvek sokszor szakadtak. Karcok, kopások, sárga lapok jellemzik. De én úgy gondolom, hogy az egyedisége is ebben rejlik. Én személy szerint jobban kedvelem és előrébb helyezem a használt könyvek beszerzését, mivel gyakran találhatunk bennük jegyzetet, írást, hogy ki és milyen eseményre kapta egykor stb. Így tudom, hogy egykor valakinek az a könyv, amit a kezemben fogok, sokat jelentett.

Mindezek mellett, ma nagy hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelemre is. A használt könyv vásárlásával pedig gyakorlatilag jó sok papír újrahasznosításában vállalhatunk részt. Negatív szempontként szokták még felhozni az antikváriumokkal szemben, hogy nehézkes a keresés és mire megtaláljuk a keresett könyvet, egy csomó idő elmegy az életünkből. Pedig én úgy gondolom, hogy éppen ez a szépsége.

Állunk egy teljes falnyi könyv előtt, és a kezünket végighúzva a gerincükön válogatjuk ki a nekünk tetszőket. Kihúzunk egyet, belelapozunk, majd, ha nem nyerte el a tetszésünket, akkor visszatesszük. Ez így megy hosszú ideig. Majd a földhöz közel eső irodalmakat kúszva, mászva a földön ismerhetjük meg. De ha sietünk vagy elakadnánk a keresésben, bátran kérhetünk segítséget az ott dolgozóktól, akik pillanatok alatt a kezünkbe adják az áhított példányt.

Összességében megállapíthatjuk, hogy egy csomó pénzt megspórolhatunk, különleges kincsekre lelhetünk, nosztalgiába eshetünk, ugyanis gyakran találkozhatunk gyerekkorunk kedvenc meséivel, könyveivel. A környezetünkért sokat tehetünk, embereket ismerhetünk meg, mindezt úgy, hogy tájékozódunk és felfedezzük a világot a lapok segítségével. Az olvasás élmény ugyan úgy megmarad, sőt még többel is gazdagodhatunk.

Nagyné Kohajda Wentholin Loretta

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Mi is az Ex libris?

Amikor egy régi könyv kerül a kezünkbe, akkor tudjuk, hogy már sok mindenen keresztülment és saját történettel rendelkezik. De vajon tudjuk-e, hogy ha találunk egy kis képecskét a belső oldalon az vajon mit jelent? Ma már az ex libris túlnyúlik azon, amire a neve utal. Hatalmas fejlődésen és formai jegyeken ment keresztül az évszázadok alatt.

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Megzavarja a pihenést az alkohol

Bár az alkoholról úgy tartják, hogy segít megnyugodni és elaludni, egy új kutatás megállapította, hogy az alkohol éppen azokra a szabályozó rendszerekre hat, melyek az alvást szabályozzák, így megzavarhatja a pihenésünket és álmatlanságot is okozhat.