Menü

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon. Magyarországon 2023-ban június 18-án ünneplik.

Az apák napja eredete

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján.

Az apák napja az USA-ból terjedt el 1909-ben, amikor is Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, egy anyák napi rendezvény után. Őt és testvéreit édesapja egyedül nevelte fel, miután édesanyjuk meghalt szülés közben. Miközben Sonora az anyák napi ünnepséget hallgatta, úgy érezte, hogy az apák napját is ünnepelni illene, mert az apáknak is ugyanúgy elismerésre van szükségük.

Az apák napját Magyarországon 1994 óta ünnepeljük, de nálunk nincs még akkora hagyománya, mint az anyák napjának, azonban népszerűsége évről évre nő.

Az apákat minden évben júniusban ünnepeljük, június harmadik vasárnapján. Idén 2023. június 18-án van apák napja.

Ahogy anyák napján az anyukák és nagymamák, úgy apák napján az apukák és nagypapák is örülnek egy - egy kis apró ajándéknak, versnek, gyerekrajznak, köszöntőnek. Ajándék ötletekért a világhálón is érdemes körülnézni, számos aranyos megoldást találni.

Ahogyan május első vasárnapján az édesanyáknak, úgy ilyenkor apák napján is illik köszönetet mondani az apukáknak mindazért, hogy támogatják, nevelik és szeretik a gyerekeiket.

Az apák napjának célja az apa és a gyermek között kialakult érzelmi kötelék ünneplése és az, hogy hangsúlyozzuk, az apa szerepe mennyire fontos a gyermeknevelésben.

Régen a klasszikus családmodell szerint az apa volt a kenyérkereső, az anya pedig a háztartást vezette, ám ma már az anyák is dolgoznak, az apukák pedig éppúgy kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből.

Az apák és nagypapák napjára én is szeretném felhívni a figyelmet, ezért született meg ez a cikk, „még időben”, hogy apró ajándékokkal, versekkel készülhessünk a június 18-ára és megünnepelhessük az apukákat is. Jegyezzük meg, fontos dátum: június 18. Apák napja!

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.