Menü

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

A katolikus egyház az apák napját hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja. A legtöbb országban világi ünnepként tartják számon. Magyarországon 2023-ban június 18-án ünneplik.

Az apák napja eredete

Az apák napját Európa katolikus országaiban már a középkorban is ünnepelték, Szent József napján.

Az apák napja az USA-ból terjedt el 1909-ben, amikor is Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, egy anyák napi rendezvény után. Őt és testvéreit édesapja egyedül nevelte fel, miután édesanyjuk meghalt szülés közben. Miközben Sonora az anyák napi ünnepséget hallgatta, úgy érezte, hogy az apák napját is ünnepelni illene, mert az apáknak is ugyanúgy elismerésre van szükségük.

Az apák napját Magyarországon 1994 óta ünnepeljük, de nálunk nincs még akkora hagyománya, mint az anyák napjának, azonban népszerűsége évről évre nő.

Az apákat minden évben júniusban ünnepeljük, június harmadik vasárnapján. Idén 2023. június 18-án van apák napja.

Ahogy anyák napján az anyukák és nagymamák, úgy apák napján az apukák és nagypapák is örülnek egy - egy kis apró ajándéknak, versnek, gyerekrajznak, köszöntőnek. Ajándék ötletekért a világhálón is érdemes körülnézni, számos aranyos megoldást találni.

Ahogyan május első vasárnapján az édesanyáknak, úgy ilyenkor apák napján is illik köszönetet mondani az apukáknak mindazért, hogy támogatják, nevelik és szeretik a gyerekeiket.

Az apák napjának célja az apa és a gyermek között kialakult érzelmi kötelék ünneplése és az, hogy hangsúlyozzuk, az apa szerepe mennyire fontos a gyermeknevelésben.

Régen a klasszikus családmodell szerint az apa volt a kenyérkereső, az anya pedig a háztartást vezette, ám ma már az anyák is dolgoznak, az apukák pedig éppúgy kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből.

Az apák és nagypapák napjára én is szeretném felhívni a figyelmet, ezért született meg ez a cikk, „még időben”, hogy apró ajándékokkal, versekkel készülhessünk a június 18-ára és megünnepelhessük az apukákat is. Jegyezzük meg, fontos dátum: június 18. Apák napja!

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.