Menü

Futás esőben? Pro és kontra

Ma rendesen eláztam futás közben és hazáig azon gondolkoztam, hogy miért szeretem én mégis, ha meglep egy zápor edzés közben. Egyébként vannak, akik kimondottan szeretnek esőben futni, mert jobb a levegő és mert nincs tömeg a futópályákon, másokat egyáltalán nem inspirál az elázás.

Az egyik nyomós érvem az esőben futáshoz, hogy versenyen sem fogunk megállni feladni, csak mert szemerkélni kezd, így nem árt megbarátkozni az esővel futás közben. Versenyen is fog esni. Egy évben viszonylag kevés olyan nap van, amikor tökéletesen ki lehet zárni az esőt, (ha van egyáltalán olyan), ezért 1-2 óra esőben futásra fel kell készüljünk testileg és lelkileg egyaránt.

Egyébként, ha szentimentális akarok lenni, akkor leírom, hogy esőben a természet igenis szebb. A víz áztatta fáknak, talajnak megvan a maga bája, hangulata, frissítő illata, természetesen a saras futócipő és ez elázott futóruházat is ehhez az idillhez tartozik, bizony lehet jókat dagonyázni.

Mások meg erre azt gondolják, inkább konditerem és egy jó futópad, vagy szobakerékpár, de én azt javaslom, aki még nem élte át, ne riadjon vissza pár csepp esőtől. Természetesen erre is fel kell készülni, mielőtt elindulunk, a megfelelő ruházat nagyon fontos, a vízálló esőkabát, vízálló futócipő, (ha van ilyenünk is), mégis a legfontosabb szabály, hogy ne álljunk meg, ezzel megelőzhetünk egy esetleges megfázást.

Egyébként hiába vannak spéci felszerelések, előbb-utóbb mindenképp elázik az ember, ez elkerülhetetlen egy többórás zuhénál, ami akkor gond, ha hideg van. Egy nyári zápor, mint ami ma kapott el engem is, nem tart sokáig, az elázott cipő kivételével a könnyű sportruházatom hamar száradt, a hajam meg olyan volt, amilyen.

Az esőkabáttal sokszor nekem személy szerint az a problémám, hogy befülled, bepárásodik alatta a testünk, ami számomra igen zavaró, akkor inkább már az eső.

Ha az esős futás mellett tesszük le a voksunkat, figyeljünk jobban a sérülésveszélyre, ugyanis könnyebben lesérülhetünk. Csúszás – és esésveszéllyel kell számoljunk, ezért mindenképp oda kell figyelni, hogy hová lépünk. Érdemes ilyenkor az útvonalat a sáros terepről aszfaltra változtatni. A fényvisszaverő cuccok még fontosabbak esős időben, ha az esti órákra tervezzük az edzést. A vizes zokni és az átázott ruházat egyenes út a vízhólyagokhoz, sebekhez, ezért érdemes bekenni vazelinnel a kidörzsölődésre hajlamos testrészeinket.

Szakember és edző egyöntetű véleménye az, hogy az esőben való futás javítja a teljesítményt.

Ha minden kötél szakad és nem jött meg a kedvünk az esős futáshoz, akkor tényleg ott a futópad, a szobakerékpár, a torna, a konditerem. Ettől függetlenül én továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy ne ijedjen meg egy-egy nyári záportól futás közben. Természetesen kiemelendő, hogy nem mindegy, milyenek a körülmények! Villámlás, mennydörgés, vihar vagy felhőszakadás esetén semmiképp se húzzunk futócipőt!

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.