Menü

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Ezek azonban nem feltétlenül jelentenek bolti vegyszereket, néhány házi praktikával és jól bevált csodaszerrel is elérheted ugyanazt a hatást, ráadásul egészségednek és a környezetnek sem ártasz. Ezeket vesd be!

Ecet

Mindig érdemes ecetet tartani otthon, ugyanis szinte mindenre jó a háztartásban, a WC-tisztítástól az ablakpucoláson át a vízkőmentesítésig és a szagtalanításig. Ha makacs szennyeződésekkel van dolgod, érdemes hígítatlan ecettel való áttörlést alkalmaznod, kevésbé problémás esetben azonban hígítsd fele-fele arányban vízzel.

Takaríthatod és fertőtlenítheted ezzel a módszerrel a fürdőt, a konyhát, a WC-t, valamint a különféle háztartási eszközöket, például a vágódeszkát is. Az ecet kiváló szer penész ellen is, mivel gombaölő hatással is rendelkezik, továbbá a vízkövet is eltávolíthatod, ha üres programot indítasz el ecettel például a kávéfőzőn vagy a mosógépen.

A mosás során is segít a sokoldalú ecet: ha a mosóprogram előtt fél pohárral öntesz belőle az adagolóba, a ruhák hófehérek lesznek, emellett a makacs foltokat is kiveheted, ha mosás előtt ecetbe áztatott ronggyal dörzsölöd át az érintett területet.

Teafaolaj

A teafaolajat az egyik legjobb természetes fertőtlenítőszernek tartják antibakteriális és antiszeptikus hatása miatt. Az ausztrál Melaleuca alterifolia fa leveleiből készített olaj jótékony hatásait a gyógyászat mellett a háztartás számos területén kifejti. Bármit lefertőtleníthetsz vele, ha egy szivacsra vagy rongyra cseppentesz belőle, majd azzal törlöd át a szennyezett felületet.

Fél liter víz és három-négy csepp teafaolaj keverékéből általános lemosót is készíthetsz, emellett a felmosóvízbe is teheted. Penész ellen is bevetheted gombaölő hatása miatt, emellett a ruhák fertőtlenítéséhez is használhatod: ehhez mosás előtt csepegtess hat-nyolc cseppet az öblítő adagolójába.

Nem csak az erős vegyszerek lehetnek károsak. A feng shui szerint bizonyos lakberendezési tárgyak is árthatnak a harmóniának.

Citrom

A citrom az egyik legerősebb házi tisztítószer, mely azonban nemcsak fertőtlenítőként állja meg a helyét, de szagtalanít, oldja a zsírt, valamint vízkő ellen is hatékony fegyvert jelent. Tömény citromlevet is használhatsz makacs szennyeződések ellen - érdemes magával a kettévágott gyümölccsel bedörzsölni az érintett területet -, de általános lemosót, fertőtlenítőt és szagtalanító folyadékot is készíthetsz, ha vízzel hígítod.

Mint az ecet és a teafaolaj, a citrom a mosás során is segít: ha a ruhákon fű-, tea-, tinta-, paradicsom-, rozsda-, vörösbor-, gyümölcs- vagy csokoládéfolt keletkezett, mosás előtt érdemes a területet bedörzsölni egy kevés citromlével.

Az érzelmi stabilitás nem egy adottság

Csecsemőként kétségbeesetten ordítunk az értetlen felnőttekkel, és – amikor nem kapjuk meg azonnal a magunkét – sokszor felnőttként sem jutunk jobb megoldásra. Vajon miért viselkedünk felnőtt fejjel is gyerekként, amikor nem érjük el a célunkat? Hogyan lehet az, hogy egy nyelvet beszélünk, de hiába, mert mégsem értjük meg egymást? Miért mennek füstbe nagy lánggal indult kapcsolatok, nagy lelkesedéssel indított közös munkák, projektek?

Alufólia kisokos

Számtalan háztartásban megtalálható az alufólia a konyhai eszközök között. A legtöbb ember, sütéshez, vagy élelmiszer csomagolására használja, de számos további lehetőségeket is rejt magába. Az elmúlt években pedig arra keresik a kutatók a választ, hogy egészséges-e a használata.

A legerősebb és legtermészetesebb tisztítószerek

Szeretnék mindenkit lebeszélni a vegyszerekről, erős kemikáliákról, vessünk be helyettük éppoly hatásos, ám természetes, házi tisztító – és fertőtlenítőszereket!

Ne dobj ki ételt!

Előfordul, hogy a hűtő mélyéről olyan finomságok kerülnek elő, melyekről megfeledkeztünk, s mire a tányérunkra kerülne, már lejárt a szavatosságuk, így a szemétben landolnak. Ismerős a helyzet? Ígérjük meg magunknak, hogy mostantól tudatosabb fogyasztók leszünk!

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.