Menü

A 3 legerősebb természetes fertőtlenítő

Ha szereted mindig tisztán és takarosan tudni a lakást, aminek részeként gondosan ügyelsz arra, hogy megszabadulj a vizeshelyiségekben és a konyhában is gyakori baktériumoktól, erős szerekre van szükséged.

Ezek azonban nem feltétlenül jelentenek bolti vegyszereket, néhány házi praktikával és jól bevált csodaszerrel is elérheted ugyanazt a hatást, ráadásul egészségednek és a környezetnek sem ártasz. Ezeket vesd be!

Ecet

Mindig érdemes ecetet tartani otthon, ugyanis szinte mindenre jó a háztartásban, a WC-tisztítástól az ablakpucoláson át a vízkőmentesítésig és a szagtalanításig. Ha makacs szennyeződésekkel van dolgod, érdemes hígítatlan ecettel való áttörlést alkalmaznod, kevésbé problémás esetben azonban hígítsd fele-fele arányban vízzel.

Takaríthatod és fertőtlenítheted ezzel a módszerrel a fürdőt, a konyhát, a WC-t, valamint a különféle háztartási eszközöket, például a vágódeszkát is. Az ecet kiváló szer penész ellen is, mivel gombaölő hatással is rendelkezik, továbbá a vízkövet is eltávolíthatod, ha üres programot indítasz el ecettel például a kávéfőzőn vagy a mosógépen.

A mosás során is segít a sokoldalú ecet: ha a mosóprogram előtt fél pohárral öntesz belőle az adagolóba, a ruhák hófehérek lesznek, emellett a makacs foltokat is kiveheted, ha mosás előtt ecetbe áztatott ronggyal dörzsölöd át az érintett területet.

Teafaolaj

A teafaolajat az egyik legjobb természetes fertőtlenítőszernek tartják antibakteriális és antiszeptikus hatása miatt. Az ausztrál Melaleuca alterifolia fa leveleiből készített olaj jótékony hatásait a gyógyászat mellett a háztartás számos területén kifejti. Bármit lefertőtleníthetsz vele, ha egy szivacsra vagy rongyra cseppentesz belőle, majd azzal törlöd át a szennyezett felületet.

Fél liter víz és három-négy csepp teafaolaj keverékéből általános lemosót is készíthetsz, emellett a felmosóvízbe is teheted. Penész ellen is bevetheted gombaölő hatása miatt, emellett a ruhák fertőtlenítéséhez is használhatod: ehhez mosás előtt csepegtess hat-nyolc cseppet az öblítő adagolójába.

Nem csak az erős vegyszerek lehetnek károsak. A feng shui szerint bizonyos lakberendezési tárgyak is árthatnak a harmóniának.

Citrom

A citrom az egyik legerősebb házi tisztítószer, mely azonban nemcsak fertőtlenítőként állja meg a helyét, de szagtalanít, oldja a zsírt, valamint vízkő ellen is hatékony fegyvert jelent. Tömény citromlevet is használhatsz makacs szennyeződések ellen - érdemes magával a kettévágott gyümölccsel bedörzsölni az érintett területet -, de általános lemosót, fertőtlenítőt és szagtalanító folyadékot is készíthetsz, ha vízzel hígítod.

Mint az ecet és a teafaolaj, a citrom a mosás során is segít: ha a ruhákon fű-, tea-, tinta-, paradicsom-, rozsda-, vörösbor-, gyümölcs- vagy csokoládéfolt keletkezett, mosás előtt érdemes a területet bedörzsölni egy kevés citromlével.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.