Menü

A jóga segít a testtartás javításában

Ismerd meg a jóga gyakorlásának fantasztikus hatásait, valamint azt, hogy miként segíthet neked a fizikai erőnléted fejlesztésében és a lelki egészséged megőrzésében.

A jóga gyakorlása mára egy világszinten elismert életvitellé nőtte ki magát. Bár nagyszerű, hogy a jóga fontosságára az emberek végre felfigyeltek, felmerül a kérdés, hogy vajon biztosan ismerjük-e ennek az ősi indiai tudománynak a valódi lényegét és hatásait.

Mi a jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A Szankszrit mondás “Yog chitta vritti nirodha” megmagyarázza a jóga valódi értelmét, ami nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez. Lehet, hogy ez kissé túlzónak hangzik, de ez a jógának a bűvös ereje.

A jóga pozitív hatásai

1. A jóga rendszeres gyakorlása segít az izmokban jelentkező merevség enyhítésében, a testet könnyűvé, hajlékonnyá és rugalmassá teszi.

A jógagyakorlatok egyesítik és növelik a mozgástartományt, ennek köszönhetően nyújtják az izmokat, és fejlesztik a rugalmasságot. Az erőteljesebb jógafajták gyakorlása, mint a dinamikus jóga, izzadással jár.

2. A jóga megerősíti a testet, megtanít a saját testsúlyod megemelésére, és hogy ne támaszkodj külső súlyokra.

Használd a jógát a tested formálására. A súlyemelők ismerik az izomtömeg- és állóképességnövelő edzéseket. Egyes jógapózokkal ugyanazt a hatást lehet elérni eszközhasználat nélkül, mialatt a testet még jobban egyensúlyba hozzák.

3. A jógát bárhol, bármikor lehet űzni felszerelés használata nélkül.

Egyedül akaratra és szenvedélyre van hozzá szükség. Ez a jóga egyik legnagyobb előnye, és ez az, ami a sportot könnyen gyakorolhatóvá teszi.

4. A jóga gyakorlása javítja a vérkeringést.

Számos kicsavart testhelyzet akadályozza a vér áramlását, majd a póz elengedésekor friss vér áramlik a sejtekhez.

5. Segít a testtartás javításában

Ritkán figyelünk tudatosan a testtartásunkra munka, ülés, állás közben, vagy amikor csak egyszerűen zajlik az életünk és végezzük a dolgunkat. Ez számos problémához, többek között hátfájdalomhoz, nyakfájdalomhoz, görnyedt háthoz vezet.

A jóga ászanák rendszeres gyakorlása nem csak megerősíti a testet, de javítja a testtartást, és ezáltal csökkenti a rossz tartással összefüggő problémák előfordulását.

6. Lecsendesíti az elmét

Ebben a felgyorsult világban a rendszertelen munkakörülmények között és a magánéleti nehézségek nyomása alatt nehéz lecsendesíteni az elménket, és nyugodt lelki állapotba kerülni.

Ez pedig gyakran szorongáshoz vezet. Az egyik legjobb és leginkább ajánlott módszer a szorongás oldására a jógalégzés, pránajáma, és számos egyéb légzési gyakorlat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.