Menü

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Nem csak a káposzta rajongóinak van meg minden oka arra, hogy rendszeresen készítsen káposztás ételt, vagy eszegesse köretként főétel mellé ezt az igen hasznos zöldséget! A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahogyan rokonai, a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol.

Szinte bármilyen talajon megél, de a legtermékenyebbekben érzi legjobban magát. Valószínű, hogy eredetileg Ázsiából származik, a féltrópusi és a trópusi területeken is az egyik legnépszerűbb növény. Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül ajánlják a káposztát a javasolt, megfelelő étrend részeként, hogy ne csak egészségesek, de fittek is maradjunk. Lássuk a káposzta hatásait!

1. Rákellenes

A rákot okozó sejtek ellen igen hatékonyak a káposztában levő diindolmetán (DIM), szinigrin, lupeol, szulforarofán és az indol 3-karbinol (I3C). A szulfarofán és az I3C vegyületek rákellenes hatása különösen ismert.

2. Immunerősítő

A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Segít erősíteni az immunrendszert és hozzájárul a szabadgyökök megfékezéséhez.

3. Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

Aminosavakban a káposzta igen gazdag, mely a gyulladások ellen fejti ki áldásos hatását.

4. Csökkenti a szemben a szürkehályog kialakulásának esélyét!

A makuladegeneráció megelőzésében a káposztában levő béta-karotin játszik szerepet.

5. Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét!

Kutatások igazolják, hogy a káposzta, különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Mindez a benne levő K-vitaminnak köszönhető.

6. Gyomorfekélyt kezel

A peptikus-, illetve a gyomorfekélyek gyógyíthatók káposztafogyasztással. A káposztalé fekélyellenes tulajdonságokkal bír, magas a glutamin-tartalma.

7. Elősegíti a fogyást

A káposztát a legjobb ételnek tartják azok számára, akik fogyni szeretnének. Egy egész csésze főtt káposzta kalóriatartalma csupán 33. Nem véletlenül hatásos a káposztaleves kúra, melynek során gyakorlatilag bármennyit ehetünk a levesből, kalóriát alig viszünk be szervezetünkbe.

8. Enyhíti a székrekedést

A káposzta magas rosttartalmának köszönhető a megfelelő emésztés, valamint hogy a székrekedést is képes megakadályozni.

9. A bőrápolás királya

A káposzta antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásai ellen és a megelőzi a bőr öregedését.

10. A fájó izmok doktora

A káposztában levő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak. Egy adag – vagy egy csésze – káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91 százalékát, valamint a javasolt C-vitamin bevitel 50 százalékát: valljuk be, ez nem rossz arány!

Bőségesen található a káposztában B6 vitamin, folsav, B2- és B1 vitamin, kalcium, magnézium, A-vitamin és kálium, kis mennyiségben cinket, vasat és mangánt is tartalmaz, így a káposzta hatását, egészségügyi előnyeit aligha lehet figyelmen kívül hagyni!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.