Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!
- Dátum: 2023.05.31., 09:21
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- betegség, CRP, egészség, energia, fájdalom, gyógyítás, gyulladás, szervezet, vitamin
A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.
Mára már bebizonyosodott, hogy a krónikus gyulladások a civilizációs betegségek (2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, pajzsmirigy betegségek) fő kiváltó okai között szerepelnek. Tudd meg, mit tehetsz ellenük!
Omega3 zsírsavak
Az EPA és DHA zsírsavak hozzájárulnak a krónikus gyulladások csökkentéséhez, különösen hasznosak bélgyulladások kezeléséhez, IBS, bőrgyulladások, ízületi gyulladás, diabéteszesek gyulladásai esetén.
Bromelain enzim
Az ananász szárából kivont bromelain enzim gyulladás gátlóként hasznos kiegészítő az ízületi gyulladások kezelésében. Gyulladás gátló és a vérlemezkék összetapadását akadályozó hatása miatt sérülések és műtétek utáni ödémák kezelésére is gyakran alkalmazzák.
Kurkuma
A kurkuminoidok az egész testben javítják a sejtkommunikációt; gátolják és csökkentik is a gyulladást. Kiegészítő tápanyag lehet olyan mozgás-és emésztőszervi gyulladások esetén, mint porckopás, íngyulladás, hátfájás, lumbago, isiáz, fibromyalgia, de vastagbélgyulladás esetén is bevethetjük. Megoldás azok számára is, akik allergiásak a NSAID-okra, a nem szteroid gyulladáscsökkentőkre.
Fekete köménymag olaj
A fekete köménymag olaja az egyik legrégebb óta ismert, és az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentő, köszönhetően timokinon nevű vegyületének. Mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazhatjuk.
Propolisz
A méhek a propoliszt a kaptár védelmére és fertőtlenítésére használják. Ezt a hatást ugyanúgy mi emberek is élvezhetjük. Gyulladáscsökkentő hatása miatt kifejezetten hasznos kiegészítő belső gyulladások (prosztata-, fültőmirigy-, gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás) esetén.
C-vitamin
A C-vitamin, ez az élethez nélkülözhetetlen antioxidáns, és gyulladáscsökkentő tápanyaként is megkerülhetetlen.
Asztaxantin
Ez az antioxidáns eredményesen gátolja a gyulladásokat, többet között a szív-és érrendszer, az agy és az ízületek gyulladásait.
Szelén
A szelén részt vesz testünkben a prosztaglandinok termelésében, amelyek kontrollálják a gyulladásokat. A szelén támogatja az ízületeket és enyhítheti a reumás ízületi gyulladást.
Amikor gyulladás alakul ki a szervezetben, akkor testünk védekezik a behatoló kórokozókkal, fertőzésekkel szemben. Ez alapvetően elősegíti az öngyógyulást, ugyanis kismértékű gyulladás a szervezetben még semmilyen veszélyt, egészségügyi kockázatot nem jelent.
A baj akkor kezdődik, amikor a CRP folyamatosan, hosszú időn keresztül magas értéket mutat, mert ez azt jelzi, hogy a gyulladás magas szintű, ami viszont már komoly betegségek kialakulásához is vezethet.
Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?
Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.
Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.
Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?
Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.